Ξεπέρασαν χθες, Τρίτη 31/5, τις 2.500 οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν για άσκοπες μετακινήσεις σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ σε 2.561 πολίτες.
Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 13.195 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
Επίσης χθες συνελήφθησαν 9 άτομα για λειτουργία καταστημάτων παρά την απαγόρευση, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλλήψεων σε 326 από την έναρξη του μέτρου ενώ συνολικά έχουν βεβαιωθεί σχετικές 318 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Αναλυτικά τα πρόστιμα χθες για άσκοπες μετακινήσεις ανά περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα:
- (1051) στην Αττική
- (212) στη Θεσσαλονίκη
- (212) στη Δυτική Ελλάδα
- (166) στα Ιόνια Νησιά
- (138) στην Κεντρική Μακεδονία
- (131) στην Κρήτη
- (126) στην Πελοπόννησο
- (108) στη Θεσσαλία
- (104) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
- (91) στη Στερεά Ελλάδα
- (85) στο Νότιο Αιγαίο
- (81) στην Ήπειρο
- (40) στο Βόρειο Αιγαίο
- (16) στη Δυτική Μακεδονία.
Αναλυτικά οι συλλήψεις χθες ανά περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα:
- (2) στην Ήπειρο
- (2) στη Θεσσαλία
- (2) στο Νότιο Αιγαίο
- (1) στην Αττική
- (1) στη Θεσσαλονίκη
- (1) στην Κρήτη
Έρχονται πιο αυστηροί περιορισμοί για τις μετακινήσεις
Ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον περιορισμών στις μετακινήσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες, άφησε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το μέτρο που εξετάζεται είναι η μετακίνηση των πολιτών για όλους τους λόγους, πλην της μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας, να γίνεται μόνο με sms, ώστε να μπορεί να τεθεί χρονικός περιορισμός – ανάλογα με την κατηγορία – αλλά και περιορισμός στις φορές που μπορεί να βγει κάποιος από το σπίτι του.
«Δεν θα πρόκειται για δραματική αλλαγή. Οφείλουμε να πάρουμε μέτρα και για αυτούς τους λίγους που αρνούνται την πραγματικότητα» λέει κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι υπάρχει ακόμα μακρύ διάστημα μπροστά μας και η διαχείριση της ψυχολογίας των πολιτών είναι κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία ολόκληρου του σχεδιασμού.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής χρονικού ορίου στις μετακινήσεις των πολιτών.
Εξήγησε ότι «το έντυπο δεν είναι για να το χρησιμοποιήσουμε έξι φορές την ημέρα» και σημείωσε ότι «η υπερβολική χρήση των ωραρίων θα στερήσει στους πολλούς να κάνουν τις βασικές τους μετακινήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου από την παραλία της Θεσσαλονίκης και ψάχνει τρόπους με τους οποίους από τη μία θα καταφέρει να επιβάλλει το ελάχιστο των μετακινήσεων και δη των άκρως απαραίτητων και από την άλλη η εικόνα των ελληνικών πόλεων να μην παραπέμπει σε καραντίνα.
O κ. Πέτσας επανέλαβε αυτό που είπε χθες και ο κ. Χαρδαλιάς, ότι δηλαδή αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, καθώς οι Έλληνες δεν θα ταξιδέψουν στα χωριά τους για το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, ούτε θα κάνουν Ανάσταση στις εκκλησίες, παρά θα προσευχηθούν από τα σπίτια τους», διευκρινίζοντας ότι «το σούβλισμα του αρνιού δεν θα μπορεί να είναι ούτε ανά οικογένειες στις αυλές».
Κορωνοϊος: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό