Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Πάνος Καμμένος: Πιθανή μια συνεργασία με μετριοπαθείς από τη Ν.Δ.

Ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», και σημειώνεται παράλληλα ότι έχουν εξασφαλιστεί πλέον τα αναγκαία ποσά για την παροχή ρευστότητας στην αγορά και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Καμμένος άφησε περιθώριο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, ή έστω με κάποιο τμήμα της, καθώς προβλέπει ότι ενδεχόμενη ήττα της γαλάζιας παράταξης την Κυριακή θα απελευθερώσει δυνάμεις από μετριοπαθείς βουλευτές, οι οποίοι πιστεύουν στην πολιτική του μεσαίου χώρου.

Με αφορμή δε τις αποκαλύψεις για παρεμβάσεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Καμμένος καταλογίζει στις κυβερνήσεις Σαμαρά και Παπανδρέου ότι «δεν επιθυμούσαν την αλήθεια» και χαρακτηρίζει προτεραιότητά του τον επαναπατρισμό ποσών ύψους 160 δισ. ευρώ από τις τράπεζες του εξωτερικού.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα κόμμα που δημιουργήθηκε από τον αγώνα κατά των μνημονιακών πολιτικών. Σήμερα, γιατί να ψηφίσει κανείς ΑΝΕΛ με δεδομένη τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου;

«Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου αποτελεί την έξοδο από τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Η τελευταία συμφωνία που υπογράψαμε προβλέπει την κατάργηση του αγγλικού δικαίου και επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Δεν αποτελεί μια συμφωνία με τη λογική του ναρκομανούς που θα λαμβάνει τη δόση του κάθε τρεις μήνες για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά μια τριετή συμφωνία που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, γιατί η συμφωνία αυτή προβλέπει ένα μεγάλο πακέτο που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και παράλληλα με τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου Γιούνκερ στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η αποτυχία του τρίτου πακέτου έγκειται σε δύο θέματα. Πρώτον, στη μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο οφείλουμε να καταργήσουμε το συντομότερο δυνατόν, και δεύτερον, στην υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, που με δεδομένο το περιβάλλον γύρω από τη χώρα οδηγεί στη μετεγκατάσταση των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό και στην αποτροπή επενδύσεων σε όλη τη χώρα».

Πιστεύετε πράγματι στην παροχή κινήτρων για την επιχειρηματικότητα και στη χαμηλή φορολογία. Μπορείτε να δεσμευτείτε, όμως, για την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο του συμφωνηθέντος οικονομικού προγράμματος;

«Μπορώ να δεσμευτώ ότι θα επιδιώξω με όλη τη δύναμη που θα μου δώσει ο ελληνικός λαός τη μείωση της φορολογίας, διότι θεωρώ ότι έτσι θα μπορούν να αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα.

Για παράδειγμα, εάν δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία αφορολόγητων ζωνών ή ζωνών χαμηλής φορολόγησης, στα νησιά και στην παραμεθόριο, η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και από τη μεταφορά αγορών από τις όμορες χώρες στη δική μας χώρα».

Την Κυριακή είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει την πρωτιά, αλλά να απαιτείται η συνεργασία τριών κομμάτων για την ανάδειξη κυβέρνησης. Θα αποδεχόσασταν μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ όπου μετέχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή με το Ποτάμι που σας αποκαλεί «ακροδεξιό» κόμμα;

«Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας. Με το Ποτάμι ζήτησα να διευκρινίσουν τις θέσεις τους στα εθνικά θέματα και δεν το έπραξαν. Πιστεύω όμως ότι θα απελευθερωθούν δυνάμεις από μετριοπαθείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι πιστεύουν στην πολιτική του μεσαίου χώρου και όχι στη μετατροπή της Νέας Δημοκρατίας σε συνήγορο υπεράσπισης του ΠΑΣΟΚ».

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις με την κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ;

«Μόνο και μόνο η δήλωση Φαλτσιανί, ότι επί πέντε χρόνια δεν του είχαν ζητήσει καθόλου στοιχεία και τον καλούν για πρώτη φορά, δείχνει ότι ήταν πολλοί εκείνοι οι πολιτικοί, αλλά πιθανόν και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που δεν επιθυμούσαν την αλήθεια σε αυτή την περίπτωση που επέτρεψε σε πολλές χώρες να εισπράξουν αρκετά δισεκατομμύρια από κατοίκους τους που είχαν προχωρήσει σε σχέδιο φοροδιαφυγής.

Θεωρώ ότι πρώτιστος στόχος, πέραν της τιμωρίας και της δήμευσης χρημάτων τα οποία είναι προϊόν φοροδιαφυγής, θα πρέπει να αποτελεί ο επαναπατρισμός των 160 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στο εξωτερικό, εφόσον αυτά επενδυθούν σε επιχειρήσεις που θα προσλάβουν προσωπικό αντιμετωπίζοντας την ανεργία και ενισχύοντας την οικονομία, όπως επίσης και η χάραξη μιας πολιτικής που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και τον επαναπατρισμό στις τράπεζες των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στα σεντούκια».

Πάντως, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η Ν.Δ. σας κατηγορούν ότι αναδείξατε το θέμα των υποβρυχίων για προεκλογικούς και μόνο λόγους. Γιατί δεν επιμείνατε σε αυτό το ζήτημα στο προηγούμενο επτάμηνο;

«Επιμένω τα τελευταία χρόνια, από το 1998 μέχρι σήμερα. Είμαι ο μόνος ο οποίος έχω καταθέσει κατά αυτού του τεράστιου σκανδάλου το οποίο συνεχίζει και εξελίσσεται με πολλούς πρωταγωνιστές».

Έχετε ασκήσει κριτική στον τρόπο άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής της απελθούσας κυβέρνησης. Εσείς τι προτείνετε για τη διαχείριση των πρωτοφανών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών;

«Προτείνω τη συνέχιση της πολιτικής που αρχίσαμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου η Συμμαχία, αλλά και οι φίλες χώρες να ενισχύσουν τις δυνάμεις κατά του ISIS και να διασφαλίσουν τη δυνατότητα επιστροφής των προσφύγων στον χώρο καταγωγής τους.

Την άμεση απελευθέρωση των νησιών με τη μεταφορά των προσφύγων με πλοία προς την κεντρική Ελλάδα και την ταυτόχρονη καταγραφή τους για να παίρνουν το περίφημο χαρτί για τη δυνατότητα μετακίνησής τους σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και παράλληλα τη δημιουργία ενός συστήματος εγκυρότερης πληροφόρησης για τις μεταναστευτικές ροές».

Πώς κρίνετε τις επιδόσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στο χώρο της ναυτιλίας; Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο να επιστρέψετε σε αυτό το υπουργείο;

«Πρότεινα για υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας τον Χρήστο Ζώη, έναν φιλελεύθερο πολιτικό και έναν παλιό μου φίλο και συνεργάτη επί πάρα πολλά χρόνια και θα προτείνω την παραμονή του στο υπουργείο Ναυτιλίας. Θεωρώ ότι η εμπορική ναυτιλία μαζί με τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και την ανάπτυξη της βιομηχανίας θα αποτελέσουν τα κομβικά σημεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ