Τσικνοπέμπτη σήμερα και το μενού της ημέρας για τους περισσότερους περιλαμβάνει κρεατικά σε διάφορες παραλλαγές που θα δώσουν γεύση και άποψη στην ημέρα.
Σήμερα λοιπόν η συνταγή περιλαμβάνει πανσέτα με τραγανή πέτσα.Το μίγμα με βάση τη μουστάρδα και το μέλι με το οποίο θα αλείψετε την πανσέτα είναι το μικρό μυστικό για να γίνει η πετσούλα τραγανή και νόστιμη.
Υλικά
- 2 κιλά χοιρινή πανσέτα, σε ενιαίο κομμάτι, με το δέρμα της, πλυμένη
- 2 φύλλα δάφνη
- 5-6 γαρύφαλλα
- 3 κουτ. σούπας μουστάρδα, πικάντικη
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- ½ φλιτζ. κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
- 2 κουτ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε το δέρμα της πανσέτας. Τη βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζετε με νερό. Προσθέτετε τη δάφνη και τα γαρύφαλλα και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Βράζετε την πανσέτα για 40 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).
Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και το σκουπίζετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC με αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τη μουστάρδα, το μέλι, το κονιάκ, το κόλιανδρο, το ελαιόλαδο και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αλείφετε με το μίγμα την πανσέτα σε όλες τις μεριές και πασπαλίζετε με το χοντρό αλάτι.
Βάζετε στο κάτω ράφι του φούρνου μια λαμαρίνα και στο μεσαίο τοποθετείτε την σχάρα. Ακουμπάτε εκεί την πανσέτα με το δέρμα προς τα πάνω. Ψήνετε για 1 ώρα μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα του.
Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το κόψετε.