Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, μίλησε για λογαριασμό της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και του Σαν Μαρίνου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, που διεξάγεται στη Ουάσινγκτον και ως γνωστόν είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα μας.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, λοιπόν, επεσήμανε πως η σταθερότητα και η ανάκαμψη που δείχνει η οικονομία από το 2016 παραμένει σε σταθερή τροχιά. Επεσήμανε πως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν παρέμεινε στις τιμές του 2016, ενώ για πρώτη φορά από το 2010 κι έπειτα παρατηρήθηκαν δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Οι δείκτες ανεργίας, δήλωσε, αν και σε απόλυτους αριθμούς παραμένουν υψηλοί, έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας (23,5% κι ενώ το 2015 βρισκόταν στο 24,9% και το 2016 στο 26,5%). Η πτώση των τιμών ήταν πιο συγκρατημένη σε σχέση με το 2015, ενώ το 2016 οι καταθέσεις αυξήθηκαν.
Ο Πάντοαν συνέχισε εξηγώντας πως η Ελλάδα βρίσκεται μεν σε καλό δρόμο, αλλά έχει ακόμη πολλές υποχρεώσεις: «Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, η δεύτερη ξεκίνησε τον Οκτώβρη και βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της.
Η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει παραδοτέα και προηγούμενες δράσεις στη δημόσια οικονομία, στη διαχείριση των δημόσιων εσόδων, στις φορολογικές και κοινωνικές εισφορές, στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ιδίως μέσω της αντιμετώπισης των μη εμπλεκομένων δανείων), στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ενισχυθούν, στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη στις αγορές προϊόντων καθώς και στην αγορά ενέργειας, στην αγορά εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ίδρυση του Εθνικού Ταμείου για τη διαχείριση της δημόσιας ιδιοκτησίας και τέλος στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης».
Πράγματι οι αριθμοί είναι ελαφρώς βελτιωμένοι, αλλά ο Πάντοαν μάλλον παραδέχθηκε πως χρειάζονται βελτιώσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής.
Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, ξεκαθάρισε πως είναι ζήτημα που θα συζητηθεί μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και πως σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστεί με νέα μέτρα, ΚΑΙ μακρυπρόθεσμα ΚΑΙ βραχυπρόθεσμα. Τότε και μόνο τότε θα μπορεί επιτέλους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση και να αυξηθεί επιτέλους η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Ο Ιταλός Υπουργός ολοκλήρωσε την έκθεσή του για την Ελλάδα σχολιάζοντας την πορεία των τριών «πυλώνων» της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή των ελέγχων του κεφαλαίου, των capital control και της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό: «Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαλείψει έναν από τους τρεις κύριους πυλώνες, αυτή των ελέγχων κεφαλαίου, με την άρση όλων των περιορισμών στην πρόωρη, μερική ή ολική αποπληρωμή των δανείων με πίστωση. Η χαλάρωση του δεύτερου πυλώνα, των capital controls, συνεχίζεται και θα είναι ακολουθούμενη από σταδιακή χαλάρωση του τρίτου και τελικού πυλώνα, δηλαδή της δυνατότητας μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό».
Δείτε εδώ σε έγγραφο ντοκουμέντο την πλήρη αναφορά του Ιταλού Υπουργού για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες πέντε χώρες: