Η νέα υφυπουργός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, όπου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα.
Σε αυτήν μίλησε για τα δακρυγόνα που έπεσαν στις διαδηλώσεις πριν από την ΔΕΘ υποστηρίζοντας ότι ήταν η έσχατη λύση. Πάντως υπεραμύνθηκε της χρήσης τους λέγοντας πως αν καιγόταν το Βελλίδειο η εικόνα προς τα έξω θα ήταν χειρότερη από τα δακρυγόνα ακόμα και σε μικρά παιδιά.
Η Κατερίνα Παπακώστα υποστήριξε πως στο σχεδιασμό για τις διαδηλώσεις στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, υπήρχε στάθμιση τριών παραγόντων: Να προστατευτεί η διεθνής εικόνα της πόλης, να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και να αναχαιτιστούν οι ζημιές σε περιουσίες πολιτών αλλά και να προστατευτεί η ασφάλεια των επισκεπτών και των ειρηνικά διατελούντων.
Σύμφωνα με την υφυπουργό της Προστασίας του Πολίτη, η ρίψη χημικών ήταν η εσχάτη λύση και είχε δοθεί με ως οδηγία, στην περίπτωση που πρέπει οι δυνάμεις της αστυνομίας οι παραπάνω παράγοντες διακινδύνευαν αλλά έτσι ώστε έτσι να προστατευτεί η διεθνής εικόνα της χώρας.
Σχετικά με το αν η εικόνα της χώρας διασύρθηκε διεθνώς από τις εικόνες των επεισοδίων αλλά ακόμα από τους επισκέπτες της 83ης ΔΕΘ που έκλαιγαν μέσα στα περίπτερα από τα δακρυγόνα η Κατερίνα Παπακώστα απάντησε: «Ένα κράτος πρέπει να αποφασίσει αν είναι ξέφραγο αμπέλι ή αν είναι μια χώρα που λειτουργεί με κανόνες και ιδιαίτερα σταθμίζοντας. Στην δημοκρατία πάντοτε σταθμίζεις αγαθά. Αυτό είναι βασική αρχή. Όσο η χώρα θα προσπαθήσει να ανοίγει τα φτερά της, κάποιοι εξωθεσμικοί, κάποιοι ακραίοι θα προσπαθούν αυτά τα φτερά είτε να τα ψαλιδίζουν είτε να τα ανακόψουν, για να καθηλώσουν την χώρα. Αυτή η εικόνα που είπατε μας στεναχώρησε όλους, αναμφίβολα. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν βλέπατε να καίγεται το Βελλίδειο ή αν βλέπατε συγκρούσεις με θύματα ή αν βλέπατε με εργαλεία ειδικά να βανδαλίζουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, η εικόνα πως θα ήταν. Άρα στη στάθμευση των αγαθών και στη στάθμευση τι είναι λιγότερο κακό, επιλέχθηκε ως εσχάτη επιλογή, διότι προφανώς υπήρχαν ακραίοι. Σταθμίστηκαν όλα αυτά τα αγαθά και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».
Παράλληλα, η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ) αναφέρθηκε στη Συμφωνία για τα Σκόπιατονίζοντας:
«Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είναι ένα θέμα ιδιαίτερης συναισθηματικής και εθνικής βαρύτητας για τον ελληνικό λαό. Υπάρχει ένα κόμμα (ΝΕΟ) το οποίο θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του, μέσα από τα δημοκρατικά του όργανα» είπε η κ. Παπακώστα και συνέχισε: «Θα τοποθετηθούμε την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, σεβόμενοι τα εθνικά θέλω και τους εθνικούς στόχους. Πρωτίστως θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, θα υπερασπιστούμε τον ηγετικό ρόλο τον οποίο θέλουμε να έχει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και την ανάγκη που έχει ο ελληνικός λαός να αισθανθεί στο ζήτημα αυτό ότι κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα».
Προσέθεσε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεύτερη ή τρίτη χώρα, αλλά ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Χαρακτήρισε, επίσης, “λάθος” τη σπουδή της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με ένα “ναι” ή ένα “όχι” στο θέμα αυτό, πέρα από την κυβέρνηση που είχε μια “καθαρή” θέση.
Η κ. Παπακώστα εξαπέλυσε βολές εναντίον της σημερινής Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας της λέγοντας πως έχει εγκαταλείψει συνειδητά τις αρχές και τις αξίες του Καραμανλισμού και την ιδρυτική της διακήρυξη και «πατάει σε άλλες αρχές, όπως η εφαρμογή αυταρχικών μοντέλων τύπου Πινοσέτ, μακριά από τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού κι έχει έναν ιδιώνυμο αυταρχισμό».
Μίλησε για «μεταλλαγμένη στρατηγική της ηγεσίας της ΝΔ, δίχως θεσμική έγκριση, στην οποία υπάρχουν περίεργα ιδεολογήματα, από τον ακραία, κυβικό νεοφιλελευθερισμό μέχρι την ακροδεξιά ρητορική» λέγοντας πως «η σημερινή ΝΔ δεν έχει καμιά σχέση ως προς την ιδρυτική της διακήρυξη, ούτε με το ήθος και το ύφος».
Παρατήρησε πως η ΝΔ θα έπρεπε να έχει ως «άγιο δισκοπότηρο» την αρχή του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία υπερτερεί το εθνικό συμφέρον όταν συγκρούεται με το κομματικό όφελος, αλλά δεν ισχύει αυτό για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία.
Για τον εαυτό της και το νέο πολιτικό φορέα τόνισε πως ασπάζονται την Καραμανλική σχολή σκέψης, ανεξάρτητα από το ποιοι φέρουν το επώνυμο του και σημείωσε: «Εμείς δεν αναφερόμαστε στον Κώστα Καραμανλή. Ο καθένας από μας κάνει τις επιλογές του. Υπάρχω πολιτικά, λειτουργώ πολιτικά αναφερόμενη στις αρχές της Καραμανλικής σκέψης, είναι ένα δικαίωμα το οποίο έχω στην πολιτική, κι αυτό δεν μπορεί κανείς να μας το αφαιρέσει, ακόμα κι αν φέρει το επώνυμο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα».
Όπως σημείωσε, με την εγκατάλειψη των αρχών του Καραμανλισμού από τη σημερινή ΝΔ δημιουργήθηκε ένα πολιτικό κενό και το ΝΕΟ αυτό το κενό επιδιώκει να καλύψει.
Η κ. Παπακώστα είπε ότι το ΝΕΟ θα κατέβει στις εκλογές με σκοπό να μπει στη Βουλή για να υπηρετήσει τις εθνικές ανάγκες και αν χρειαστεί θα συνεργαστεί με όσους έχει προγραμματική σύγκλιση και με όσους εργάζονται για το καλό της πατρίδας.
Τόνισε ότι την ανησυχεί η έκρηξη των άκρων στην Ελλάδα και χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» την παρότρυνση του κ. Βορίδη προς τον κ. Μητσοτάκη για παρεμπόδιση με θεσμικό τρόπο της επανόδου της Αριστεράς στην εξουσία.
Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα διευθετήσει το μισθολογικό των ενστόλων με νομοθετική ρύθμιση, ενώ μίλησε και για το μοντέλο της “κοινωνικής αστυνόμευσης”, την ενίσχυση του αστυνομικού της γειτονιάς.
Για τη συνεργασία της με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, η κ. Παπακώστα είπε ότι είναι άψογη και «συνεννοούνται με τα μάτια».
Η κ. Παπακώστα παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του νέο πολιτικού φορέα (ΝΕΟ) με βασικό πρόταγμα την εθνική στρατηγική και υψηλά στις προτεραιότητες την κοινωνική ατζέντα με την εφαρμογή του κοινωνικού νεοφιλελευθερισμού.