Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Παπούλιας: Αδελφικές οι σχέσεις με την Κίνα, σε όλους τους τομείς

«Αδελφικές, σε όλους τους τομείς» χαρακτήρισε τις σχέσεις Κίνας – Ελλάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε συνάντησή του με τον Κινέζο ναύαρχο Zhang Chuanshu, τον οποίο συνόδευαν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Changbaishan» και ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, M.Xiaoli Zou.

Ο κ. Παπούλιας δέχτηκε την κινεζική αντιπροσωπεία στο προεδρικό μέγαρο και, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε την Κίνα για το ότι «σκέφτεται να δημιουργήσει το λιμάνι του Πειραιά σαν το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου -και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών μας, αλλά και όλων των χωρών που συνεργάζονται μαζί μας».

Παράλληλα, έκανε λόγο για τη συμβολή της Κίνας στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος μας ζει σε συνεχείς προκλήσεις, που μπορεί να μας οδηγήσουν σε ένα ψυχρό πόλεμο. Η μεγάλη Κίνα δε δέχεται αυτή την πορεία της ανθρωπότητας, θέλει να ζει σε ειρήνη και να δημιουργεί. Και εμείς σεβόμαστε ιδιαίτερα αυτή την πολιτική για την ειρήνη της χώρας σας και είμαστε δίπλα στη μεγάλη χώρα σας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την υποδοχή της κινεζικής αντιπροσωπείας, ο κ. Παπούλιας χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα από την ελληνική ιστορία, στο οποίο φαίνεται πως έδωσε… σημερινή προέκταση:

«Σας υποδεχόμαστε με πολλή χαρά στην Αθήνα. Στην αρχαιότητα η Αθήνα ήταν μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Όταν τότε, οι Πέρσες θέλησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα και να μας υποδουλώσουν, ο αθηναϊκός στόλος στη Σαλαμίνα τους απέτρεψε από το να μας υποδουλώσουν. Τότε η Αθήνα ήταν μια μεγάλη ναυτική δύναμη και βλέπουμε και την προσπάθεια της χώρας σας να γίνει μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Και γι’ αυτό με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τους αξιωματικούς του ναυτικού της Λαοκρατικής Κίνας».

Τέλος, απευθυνόμενος στο ναύαρχο Zhang Chuanshu, τον συνεχάρη, αναφέροντας: «Θέλω να συγχαρώ τη Μοίρα του Ναυτικού σας που είστε επικεφαλής, για τη μεγάλη συμβολή σε πολύ ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές και τη μεγάλη προσφορά και ενίσχυση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε αυτές τις πολύ επικίνδυνες περιοχές», συνδέοντας την προσφορά της Κίνας στη θαλάσσια ασφάλεια με τη δραστηριότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου.

Από τη μεριά του, ο κ. Zhang Chuanshu δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που μας δεχθήκατε σήμερα. Αυτές τις μέρες της παραμονής μας εδώ, στην Ελλάδα, έχουμε μάθει πολλά πράγματα από την Ελλάδα και την Αθήνα. Ιδιαίτερα ο πρέσβης μας με έχει ενημερώσει ότι είστε ένας πολύ καλός φίλος της Κίνας και του κινεζικού λαού και έχετε υποστηρίξει ενεργά τις διμερείς μας σχέσεις και όλες τις σημαντικές μας εκδηλώσεις, για παράδειγμα στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το 2008».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ