Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Παραδικαστικό Νο2: Ποινή κάθειρξης 22 ετών στον εγκέφαλο

Ποινή κάθειρξης 22 ετών κατά συγχώνευση επέβαλε το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικαζόταν η υπόθεση για το Παραδικαστικό Νο2, στον φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης, πολιτικό μηχανικό, παλιό γνώριμο των δικαστικών αλλά και των αστυνομικών Αρχών.

Όπως είχε αποκαλύψει το eReportaz ο φερόμενος ως εγκέφαλος για το Παραδικαστικό Νο2 είχε κριθεί αθώος για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ένοχος για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση για την υπόθεση της Alpha Bank, ένοχος για το αδίκημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα αλλά και ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αντίθετα, κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της λαθρεμπορίας ενώ απαράδεκτη κρίθηκε η ποινική δίωξη για απάτη κατά της Τράπεζας Πειραιώς καθώς η Τράπεζα δεν υπέβαλλε έγκληση! 

Για την περίπτωση του πολιτικού μηχανικού το δικαστήριο δεν προχώρησε σε αναγνώριση ελαφρυντικών. Την ίδια στιγμή ποινή κάθειρξης 8 ετών επιβλήθηκε στη δικηγόρο Φ.Β. στην οποία αναγνωρίστηκε ελφαφρυντικό, ποινή κάθειρξης 12 ετών (χωρίς να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό) στον δικηγόρο Γ.Α., ποινή κάθειρξης έξι ετών σε πρώην εφέτη και ποινή φυλάκισης πέντε ετών (με αναγνώριση ελαφρυντικού) στον εφέτη Ι.Β.

Η απόφαση για το ποιες ποινές αναμένεται να έχουν ανασταλτικό χαρακτηρά αναμένεται να ληφθεί στις 10 Νοεμβρίου. Πάντως σε ότι αφορά τον εγκέφαλο του Παραδικαστικό Νο2 θεωρείται σχεδόν αδύνατο να του χορηγηθεί αναστολή στην ποινή των 22 ετών κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί, εκ νέου, στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιάκωβος Γιοσάκης είχε κριθεί αθώος όπως και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας.

Η υπόθεση

Η υπόθεση του αποκαλούμενου Παραδικαστικού Νο2 είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη με τη συμμετοχή. Το eReportaz είχε πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις γύρω από τη δομή της οργάνωσης ενώ είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά και την εισαγγελική πρόταση κόλαφο της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου. Η δράση των κατηγορουμένων απασχολούσε εδώ και χρόνια τις Αρχές. Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε από τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος άσκησε τις διώξεις και στην συνέχεια από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές, κ.κ. Νικήτα ΧριστόπουλοΣτυλιανό Δαρέλλη και Μερόπη Πουλάκη. Μάλιστα λόγω του όγκου του υλικού η υπόθεση –κάποια στιγμή- διαχωρίστηκε στα δυο.

Τα εικονικά της Πειραιώς 

Ο εγκέφαλος του Παραδικαστικού, Σ.Γ., είχε πρωταγωνιστικό ρόλο εκτός από το Παραδικαστικό Νο2 και σε μια ακόμη μεγάλη υπόθεση την οποία είχε αποκαλύψει η “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”.

Πρόκειται για τα εικονικά τιμολόγια της Τράπεζας Πειραιώς που ανάγκασαν τη διοίκηση Μεγάλου να στραφεί με αγωγή, αλλά όχι με μήνυση(!!!) κατά των πρώην στελεχών της.

Τι συνέβαινε; Εταιρείες-«φαντάσματα», χωρίς προσωπικό, με πλασματική διεύθυνση, με διαχειριστές αχυρανθρώπους και πραγματικό ιδιοκτήτη έναν πολιτικό μηχανικό εμπλεκόμενο σε δυσώδεις υποθέσεις και κυρίως στο αποκαλούμενο «παραδικαστικό Νο 2», ήταν οι αποστολείς των εικονικών τιμολογίων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και σε άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους.

Σε ποινικό επίπεδο η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις εισαγγελικές Αρχές. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και κυρίως ο φερόμενος ως αρχηγός του «παραδικαστικού» ελέγχονται για αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σε αστικό επίπεδο η Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε, μετά τη βεβαίωση των προστίμων από τις φορολογικές Αρχές, με την κατάθεση αγωγής η οποία στρέφεται και κατά των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της.

Το σύνολο του υλικού που είχε δημοσιεύσει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» προκαλεί σοκ και πολλά ερωτήματα: Τι δουλειά έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας, όπως ακόμη και η νέα διοίκηση της Πειραιώς συνομολογεί, να συναναστρέφονται, να συνάπτουν συμβάσεις, να δέχονται τιμολόγια και εν τέλει να εκταμιεύουν εκατομμύρια σε ανύπαρκτες εταιρείες πίσω από τις οποίες βρίσκεται ένας ποινικός; Πού κατέληγαν τα χρήματα, τα οποία όπως προκύπτει από τα επίσημα δικαστικά πορίσματα σήκωναν από τα ΑΤΜ τα μέλη της σπείρας;

Δικαστικές πηγές επεσήμαναν με επικοινωνία τους στη «Μ» ότι θεωρείται αδύνατο οι εμπλεκόμενοι να αγνοούσαν ότι την περίοδο 2013-2016 ο πραγματικός –κατά τις Αρχές- ιδιοκτήτης των εταιρειών με τις οποίες συναλλάσσονταν ήταν ο Νο 1 στόχος αστυνομίας και Δικαιοσύνης σχετικά με την εμπλοκή του σε απάτες και κυρίως στο «παραδικαστικό».

Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας οι εταιρείες- «φαντάσματα» του πολιτικού μηχανικού εξέδιδαν τιμολόγια και με άλλες εταιρείες κολοσσούς. Μια εξ’ αυτών ανήκει σε πασίγνωστο και πανίσχυρο επιχειρηματία. Η δημοσιογραφική έρευνα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις συνεχίζεται.

Η έφοδος στο άντρο της οδού Τήνου

Το μεσημέρι της 2ης Ιουνίου 2014 οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του Παραδικαστικού στο «άντρο» του στην οδό Τήνου, στον Χολαργό. Σε βάρος του πολιτικού μηχανικού εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης αλλά και καταδικαστικές αποφάσεις. Λίγο προτού συλληφθεί ο πολιτικός μηχανικός πετάει από το παράθυρο του 4ου ορόφου μια νάιλον σακούλα η οποία περιέχει 32 token της Eθνικής Τράπεζας και ένα usb stick. Στο διαμέρισμα εισαγγελέας και αστυνομικοί βρίσκουν πλήθος εγγράφων και σφραγίδων για διάφορες εταιρείες, 33 κινητά τηλέφωνα! Ενα χρόνο αργότερα, στις 26 Μαϊου 2015, αστυνομικοί εισβάλλουν σε άλλη «γιάφκα» της οργάνωσης στην οδό Μιχαλακοπούλου 35. Συλλαμβάνουν τον γνωστό τηλεδικηγόρο, Πέτρο Λεωτσάκο, μια πρώην εισαγγελέα και έναν ακόμη δικηγόρο, τον Γιώργο Ασλάνη. Κατάσχουν πέντε token, ενώ σε άλλο όροφο του ίδιου οικήματος κατάσχουν 125 σφραγίδες διάφορων εταιρειών.

Από την έρευνα που ακολουθεί αλλά και από τις απαντήσεις της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ότι τα 52 token που κατασχέθηκαν αντιστοιχούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς 38 νομικών προσώπων (εταιρειών) και 14 φυσικών προσώπων.

Στο πόρισμά τους οι αστυνομικοί περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας με επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας η εγκληματική οργάνωση ίδρυσε αφανείς εταιρείες ή κατέστη νόμιμος εκπρόσωπος διαφόρων εταιρειών που ήταν αδρανείς. Στη συνέχεια άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς για τις εταιρείες- «φαντάσματα», τις οποίες διαχειρίζονταν μόνο διαδικτυακά διακινώντας τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία εισέπρατταν μέσω της έκδοσης εικονικών τιμολογίων!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ