Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παραγράφουν με μία διάταξη σκάνδαλα εκατ. ευρώ

Τροπολογία του ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη – Παράβολα, Οικειοθελής Αποκάλυψη Αδήλωτων Εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, Τροποποιήσεις του Ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» αναμένεται να οδηγήσει στην παραγραφή πολλών υποθέσεων και μάλιστα εκείνων που μπορεί να αφορούν σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του Δημοσίου

Σύμφωνα με τη διάταξη 56Α του νομοσχεδίου, με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 93 του Ν. 4129/2013, είναι κάτι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος να παραγραφούν, καθώς με την εν λόγω τροπολογία μειώνεται η ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν κρατικό χρήμα σε 10 χρόνια, από 20 που ήταν με βάση τον συγκεκριμένο νόμο.

Τι αναφέρει η διάταξη 56Α

Ο τίτλος και η παρ. 1 του άρθρου 93 του Νν. 4129/2013 τροποποιούνται ως εξής:

«Άρθρο 93, παραγραφή αξίωσης για αναπλήρωση ελλείμματος, καταστροφή δικαιολογητικών και λοιπών εγγράφων – Διαδικασία.

Α. Η αξίωση του δικαιούχου να απαιτήσει την αναπλήρωση του διαχειριστικού ελλείμματος με την έκδοση καταλογιστικής πράξης εις βάρος του υπόχρεου παραγράφεται μετά την πάροδο δέκα (10) ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους εντός του οποίου προκλήθηκε το έλλειμμα.

Β. Τα δικαιολογητικά ενταλμάτων πληρωμής και κάθε διαχείρισης φυλάσσονται για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών, το οποίο, εφόσον εντός του χρόνου αυτού έχουν συνταχθεί Φύλλα Μεταβολών και Ελλείψεων και εκκρεμεί διαδικασία καταλογισμού, παρατείνεται έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης για τη δημοσιονομική διαφορά».

Μάλιστα, σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, αναφέρει τα εξής: «Με προκλητικό τρόπο, με την προτεινόμενη διάταξη, οι υπουργοί στην ουσία χαρίζονται σε αυτούς που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα με σκανδαλώδη τρόπο. Η διάταξη αυτή αφορά και σε υποθέσεις που εκκρεμούν προς καταλογισμό».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος διερωτάται: «Μήπως, άραγε θέλουν να “αθωώσουν” τους υπεύθυνους της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος “Αθήνα ’97”, περιφρονώντας πολυετείς έρευνες με πολύ μόχθο, ακυρώνοντας ακόμη και αυτό το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο;».

Ελάχιστοι ίσως θυμούνται πως το «Αθήνα ’97» είχε αρχικά προϋπολογιστεί περί τα 5,18 δισ. δραχμές, με τον λογαριασμό, όμως, να ξεπερνά τα 19 δισ. δραχμές. Με απλά λόγια, η γιορτή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού κόστισε 4 φορές παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί κόλαφο για την τότε κυβέρνηση αλλά και τα πρόσωπα που είχαν την ευθύνη του «Αθήνα ’97».

Επίσης, να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για προσλήψεις από το… παράθυρο, πληρωμές και προμήθειες δίχως να έχει προηγηθεί σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, εξωφρενικές αμοιβές, «εθελοντές» που κόστισαν 600 εκατ. δραχμές, ορδές δημοσιογράφων που πληρώθηκαν αδρά, πανάκριβες τελετές έναρξης και λήξης, κατασκευές στούντιο και άλλες οι οποίες πληρώθηκαν στο ακέραιο, χωρίς να υπάρχει έγκριση από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, έργα εκτός σκοπού κ.ά.. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το τιμολόγιο 189 της 4ης/8/1997 για καθαρισμό WC και λαμπών πληρώθηκαν 1.880.000 δραχμές, ενώ την ίδια ημερομηνία με τα τιμολόγια 185, 186, 187 και 188 πληρώθηκαν για καθαρισμούς άλλα 7.280.600 δραχμές. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως με τη διάταξη 56Α παραγράφονται σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Κίνδυνος και για το «Αθήνα 2004»

Με την τροποποίηση του άρθρου 93 του Ν. 4129/2013 θα σημάνει και η παραγραφή των αδικημάτων όσων εμπλέκονται στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αυτήν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η επιτάχυνση πολλών μικρών, μεσαίων και μεγάλων έργων που αποφασίστηκε το 2003 προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είχε ως αποτέλεσμα απαράδεκτες υπερβάσεις προϋπολογισμών, όπως το κόστος για το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου τα βελτιωτικά έργα στοίχισαν 11,5 εκατ. ευρώ, αν και αρχικά είχαν προβλεφθεί 300.000 ευρώ, ή το ΟΑΚΑ το οποίο, αν και στολίδι, κόστισε 13 φορές παραπάνω (39,9 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό των 3,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή τον Ιούνιο του 2011, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000 στο Σύδνεϋ κόστισαν 75 ευρώ σε κάθε Αυστραλό πολίτη, ενώ το «Αθήνα 2004» κόστισε σε κάθε Έλληνα ίσως και περισσότερα από 844 ευρώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ