Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Παραμένει το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για τα πυρηνικά Ιράν

Τη δική της απάντηση έδωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ελαττωματική». Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε οικονομικές κυρώσεις «κατά του ιρανικού καθεστώτος». Τη Δευτέρα ο Μ. Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν στο Ιράν «τις αυστηρότερες κυρώσεις στην ιστορία» αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την πορεία της σε ό,τι αφορά την εξωτερική και εσωτερική πολιτική. Το Ιράν «θα παλεύει να κρατήσει την οικονομία του ζωντανή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με το Πεντάγωνο και τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με σκοπό «την αναχαίτιση της ιρανικής επιθετικότητας». Σχετικά με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας στο πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μ. Πομπέο ανακοίνωσε δώδεκα αιτήματα της χώρας προς την Τεχεράνη ώστε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πυρηνικό πρόγραμμα» δήλωσε η Φ. Μογκερίνι απαντώντας στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο δεν έδειξε πως η αποχώρηση από το Πυρηνικό πρόγραμμα είχε κάνει ή έκανε την περιοχή ασφαλέστερη από την απειλή διάδοσης πυρηνικών όπλων ή πως θα μας φέρει σε καλύτερη θέση να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά του Ιράν σε τομείς εκτός του προγράμματος».

Τα 12 αιτήματα των ΗΠΑ

Τα αιτήματα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αφορούν κυρίως τη διακοπή υποστήριξης παραστρατιωτικών οργανώσεων από το Ιράν αλλά και την αποστρατικοποίηση της χώρας από πυρηνικό εξοπλισμό. Επιπλέον, στα αιτήματα αναφέρεται και η διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου αλλά και σεβασμό στα δικαιώματα κυριαρχίας του Ιράκ.

  1. Ολοκληρωμένη αναφορά για την έρευνα πάνω στα πυρηνικά όπλα
  2. Παύση εμπλουτισμού ουρανίου και επανεπεξεργασίας πλουτωνίου
  3. Πρόσβαση σέ όλες τις ιστοσελίδες της χώρας για τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, χωρίς περιορισμούς
  4. Διακοπή παροχής πυραύλων σε στρατιωτικές οργανώσεις καθώς και διακοπή της πυρηνικής ανάπτυξης τους
  5. Απελευθέρωση Αμερικανών κρατούμενων και συμμάχων
  6. Απαγόρευση υποστήριξης στρατιωτικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και το Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ
  7. Σεβασμός στην Ιρακινή κυριαρχία και άδεια για την αποστράτευση Σιιτών στρατιωτικών που υποστηρίζει εκεί
  8. Διακοπή των εχθροπραξιών με τους Χούτι και επιδίωξη ειρηνικού συμβιβασμού με την Υεμένη
  9. Απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία
  10. Καμία υποστήριξη στους Ταλιμπάν και στην Αλ Κάϊντα
  11. Καμία υποστήριξη από τις ειδικές δυνάμεις της χώρας σε άλλες στρατιωτικές οργανώσεις
  12. Διακοπή των απειλών προς το Ισραήλ και προς διεθνή πλοία, καθώς και διακοπή κυβερνοεπιθέσεων. Τέλος, παύση πυραυλικών επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΠΗΓΗ: thepressproject

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ