Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Παραολυμπιακοί Αγώνες: χορός, τζαζ, λαμπερά κοστούμια… Τι μας επιφυλάσσει η τελετή έναρξης στη Place de la Concorde

Γύρω στις 8 μ.μ., αύριο Τετάρτη η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί όχι στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά όπως και στους Ολυμπιακούς μέσα στην πόλη και μάλιστα στην καρδιά του Παρισού, στη Place de la Concorde. Αυτό το πρωτότυπο σκηνικό όχι μόνο προσδίδει έναν μοναδικό χαρακτήρα στην τελετή, αλλά επίσης επιτρέπει στο κοινό να αισθανθεί την ενέργεια και τον ενθουσιασμό των αγώνων με έναν τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει.
Οι 65.000 θεατές και επισκέπτες της Γαλλικής πρωτεύουσας θα έχουν την ευκαιρία να δουν σύμφωνα με τους Γάλλους διοργανωτές μια διαφορετική τελετή έναρξης που θα συνδέει την πόλη με το βασικό θέμα των Αγώνων με γνώμονα την ένταξη.

Ένα σημαντικό σημείο αναφοράς είναι η συμμετοχή της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, η οποία θα ανοίξει την παρέλαση των εθνών στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Αυτή η πολυπολιτισμική ομάδα, αποτελούμενη από οκτώ αθλητές με αναπηρία, θα αναδείξει τη σημασία της ένταξης και της πολυμορφίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αναδεικνύοντας μια μοναδική αντιπροσωπεία στην ιστορία των Αγώνων.

Μια νέα έκδοση του Γαλλικού εθνικού ύμνου “La Marseillaise” θα ακουστεί.
«Προωθώντας την ιδέα της γαλήνης, η πολεμική τραχύτητα των αρμονιών έχει αφαιρεθεί, αλλά η μελωδία παραμένει η ίδια», εξηγεί ο Victor Le Masne, μουσικός διευθυντής των τεσσάρων ολυμπιακών τελετών (τελετές έναρξης και λήξης σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες).

Μετά την είσοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και του Προέδρου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής στην πλατεία που μετατράπηκε σε στάδιο για να υποδεχθεί τους αθλητές.
Οι 5.000 αθλητές από 184 παγκόσμιες αποστολές. των Αγώνων θα παρελάσουν από τη μέση των Ηλυσίων Πεδίων προς την Place de la Concorde. Για να μπορούν μάλιστα να κυλήσουν χωρίς προβλήματα τα αναπηρικά αμαξίδια των αθλητών τα πλακόστρωτα ισοπεδώθηκαν και επιστρώθηκαν.

«Η τοποθέτηση παραολυμπιακών αθλητών στην καρδιά της πόλης είναι ήδη ένας πρώτος πολιτικός δείκτης με την έννοια ότι η πόλη δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένη σε όλα τα άτομα με αναπηρία», υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης, στο εργαστήρι του, όπου φτιάχθηκαν οι στολές για τις τέσσερις ολυμπιακές τελετές.

Αυτό που τόνισε και που οι διοργανωτές θέλουν να προβάλλουν είναι επίσης πως πρέπει «να ξεφύγουμε από (…) ηρωικά κλισέ σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, επειδή δεν είναι ήρωες αλλά άνθρωποι που πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις (…) που συνδέονται με κοινωνικά αλλά και αστικά εμπόδια».
Η τελετή, έναρξης ονομάζεται «Paradox», και σκοπεύει να αναδείξει όλα τα σώματα ανεξάρτητα σε ποια κατάσταση βρίσκονται, είναι σε χορογραφία του Σουηδού Alexander Ekman, που έχει περισσότερες από 50 συνεργασίες με την όπερα του Παρισιού και το μπαλέτο τη Βοστόνης. Ο Σουηδός χορογράφος επιβεβαίωσε ότι η τελετή θα είναι εορταστική με πολιτικά μυνήματα που θα αντικατοπτρίζουν το όραμα του Ζολί και το χορό να περνά ένα ισχυρό μήνυμα συμπερίληψης.

Είναι η πρώτη φορά που ο Έκμαν συνεργάζεται με χορευτές που έχουν κάποια αναπηρία. «Είναι εξαιρετικοί. Είναι πιο ικανοί από πολλά άτομα χωρίς αναπηρία, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά» δήλωσε ενθουσιασμένος ο Σουηδός αναφερόμενος στους συνεργάτες χορευτές του.
Κατά τη διάρκεια της τελικής πρόβας στην Place de la Concorde περίπου 150 χορευτές, συμπεριλαμβανομένων περίπου είκοσι με αναπηρίες, ερμήνευσαν έναν από τους πέντε καλλιτεχνικούς πίνακες της Τετάρτης, με τίτλο «Sportography».

Σε όλη τη σκηνή γύρω από τον διάσημο οβελίσκο, σε ένα soundtrack ψιθυριστών λέξεων θα μπορούμε να τους δούμε να τρέχουν, μετά να διακόπτουν την κίνησή τους, να συνεχίζουν, να κουνούν τα χέρια τους μαζί ή τις κλειστές γροθιές τους, σε έναν σπασμωδικό ρυθμό.
Αργότερα, ένας καλλιτέχνης με ένα πόδι θα εκτελέσει δύσκολες χορευτικές φιγούρες στηριζόμενος στα δεκανίκια του, ενώ σταδιακά στον χορό του θα προστεθεί και ολόκληρος ο θίασος εξοπλισμένος με πατερίτσες σε μια άνευ προηγουμένου δύσκολη χορογραφία με την ίδια ενέργεια.

Φτερά, χρυσό, ασήμι
Είναι «σαν ονειροπόληση», στην οποία «οι καλλιτέχνες με αναπηρίες και άλλοι που δεν είναι ανάπηροι (…) δημιουργούν ένα είδος νέων αγώνων, εν ολίγοις, ούτε Ολυμπιακούς ούτε Παραολυμπιακούς», εξηγεί ο Thomas Jolly ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών τελετών που η αλήθεια είναι πως επικρίθηκε πολύ για τις επιλογές του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Είναι μια ουτοπία προς την οποία πρέπει να αγωνιστούμε», είπε, τονίζοντας ότι ολόκληρη η τελετή «αφηγείται μια ιστορία που πηγαίνει από τη διχόνοια στην αποδοχή και τη συμφωνία. “Από τα Ηλύσια Πεδία μέχρι την Place de la Concorde, ανυπομονώ να δημιουργήσω αυτό το θέαμα που θα μεταμορφώσει την καρδιά του Παρισιού, με παραστάσεις που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ”.

Ο ίδιος προσθέτει: “Ένα θέαμα που θα αναδείξει τους Παραολυμπιακούς αθλητές και τις αξίες που ενσαρκώνουν. Ένα θέαμα που θα ενώσει τους θεατές και το τηλεοπτικό κοινό σε όλο τον κόσμο γύρω από το μοναδικό πνεύμα των Παραολυμπιακών Αγώνων”.

Η σκηνογραφία θα είναι «μινιμαλιστική» για να «αναδείξει την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου και τους καλλιτέχνες όσο το δυνατόν καλύτερα», δηλώνει ένας από τους σκηνογράφους, ο Bruno de Lavenère.

Από την πλευρά των κοστουμιών, η διευθύντρια styling Daphné Bürki στρατολόγησε τον Γάλλο στυλίστα Louis-Gabriel Nouchi, γνωστός για τις επιλογές του στα κουστούμια που χρησιμοποιήθηκαν στην πασίγνωστη σειρά Emily στο Παρίσι, και ο οποίος για τους Παραολυμπιακούς έχει δημιουργήσει περίπου 700 διαφορετικά κουστούμια.
Ο τελευταίος αναφέρει πως με αφετηρία και έμπνευση τη γαλλική σημαία, στα κουστούμια προσέθεσε χρυσούς πόντους και φτερά θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει στην «παράσταση μια αποδόμηση του μπλε-λευκού-κόκκινου με ασημί και χρυσό για να ανακαλέσει στο φαντασιακό τα Παραολυμπιακά μετάλλια». Η πιο σημαντική του πρόκληση όπως δήλωσε ήταν «να δημιουργήσει κάτι το μοανδικό για άτομα με αναπηρίες που, επιπλέον, είναι καλλιτέχνες».
Σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στην μοναδική αυτή τελετή θα είναι ο Μανώλης Στεφανουδάκης και η Θεοδώρα Πασχαλίδου.
Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι υπόσχεται να είναι μια αξέχαστη εμπειρία, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την ιστορία των Αγώνων και δίνοντας το στίγμα της στις καρδιές των θεατών παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητέρα αθλήτριας που σάρωσε τα μετάλλια στο Παρίσι αποκαλύπτει: «Μου την πήραν γιατί ήμουν εθισμένη στα ναρκωτικά» (Βίντεο)

Απαγορεύτηκε η συμμετοχή αθλητών από Ρωσία και Λευκορωσία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ