Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παραπέμπονται ξανά τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

Νέα παραπομπή, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ο Άρειος Πάγος μέσω της αναίρεσης του προηγούμενου βουλεύματος, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών για τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων τρεις είναι Έλληνες και τρεις ξένοι τεχνοκράτες. Πρόκειται για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, η οποία έχει προκαλέσει αλλεπάλληλα επεισόδια με τις Βρυξέλλες και τους δανειστές μας, οι οποίοι μάλιστα είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο καταβολής προηγούμενης δόσης την ποινική απεμπλοκή των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας.

Το πρώτο βούλευμα τους παρέπεμπε σε δίκη και αμέσως μετά ασκήθηκε αναίρεση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, καθώς επισημάνθηκε πως ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, αντίστοιχη με εκείνη των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, ο Άρειος Πάγος απάλλαξε τα τρία μέλη του ΔΣ που αρχικά κατηγορούνταν επίσης, και ζήτησε νέα κρίση από το Συμβούλιο Εφετών για τους έξι εμπειρογνώμονες. Μάλιστα, εκείνη η αναίρεση… ξεκλείδωσε την πολυαναμενόμενη δόση από την Ευρώπη.

Με το νέο βούλευμα έγινε μετατροπή της κατηγορίας από το κακούργημα της απιστίας, σε απλή συνέργεια σε απιστία. Κατά κάποιον τρόπο, οι δικαστικοί λειτουργοί αναγνώρισαν ότι η απόφαση για τη διαχείριση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα οποία όμως, με τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου, είχε προβλεφθεί το ακαταδίωκτο, ενώ τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων φέρονται να συνήργησαν στην απόφαση κρίνοντας τις επίμαχες συμβάσεις ως επωφελείς. Το παράδοξο είναι ότι τελικά παραπέμπονται σε δίκη οι φερόμενοι ως απλοί συνεργοί αξιόποινης πράξης, για την οποία οι φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί έχουν μείνει με νομοθετική ρύθμιση στο απυρόβλητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση του πρώτου βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη και οι τρεις ξένοι εμπειρογνώμονες είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και κυρίως από τους «θεσμούς». Κατόπιν μάλιστα σχετικής απαίτησης των «θεσμών», τέθηκε ως προαπαιτούμενο αξιολόγησης η επέκταση του ακαταδίωκτου και για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, πλην όμως η ρύθμιση αυτή δεν μπορούσε να καταλάβει μια εκκρεμή δίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ