Με αρκετά στοιχεία διαλλακτικότητας εμπλουτίστηκαν οι χθεσινές δηλώσεις όλων των πρωταγωνιστών στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέκλεισε για μια ακόμη φορά τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά τάχθηκε υπέρ των «μεταρρυθμίσεων».
Ο Πιερ Μοσκοβισί, ύστερα από επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ άνοιξε εκ νέου το «παράθυρο» για κατ’ αρχήν συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας, ενώ ο Πολ Τόμσεν για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να «διορθώσει» τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μόλις τεθούν στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία για την εξέλιξη του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το 2016.
Σύμφωνα με κυβερνητικής πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” “υπάρχει ακόμη το περιθώριο για «σημαντική πρόοδο» μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας”. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν μάλιστα το ενδεχόμενο, στα λίγα 24ωρα που απομένουν να υπάρξουν και άλλες κρίσιμες συναντήσεις οι οποίες θα προγραμματιστούν «την τελευταία στιγμή». Το αισιόδοξο σενάριο σε αυτή τη φάση προβλέπει τα εξής:
Μέχρι τη Δευτέρα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία της συμφωνίας, γεγονός που θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση όπου θα αποτυπώνεται σημαντική «πρόοδος».
Στα βασικά σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνονται η εκπλήρωση των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η λήψη απόφασης για τους στόχους που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ.: θα πρέπει να αποφασιστεί ουσιαστικά για πόσα χρόνια μετά το 2019 θα παραμείνει ο πήχης στο 3,5% του ΑΕΠ), αλλά και το ύψος των προληπτικών και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα αποδεχτεί να περάσει η Ελλάδα από τη Βουλή.
Στα βασικά σημεία περιλαμβάνονται επίσης οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η «εξειδίκευση» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Με τη «δήλωση προόδου» των υπουργών Οικονομικών (ή την πολιτική συμφωνία όπως την ονόμασε πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (stuff level agreement). Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης που παραμένουν ανοικτά (με κυριότερα τα εργασιακά, τα ενεργειακά αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018).
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιτευχθεί με τη νομοθέτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τόσο των «προαπαιτούμενων» όσο και των προληπτικών μέτρων που θα συμφωνηθούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018.
Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αλλά και την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, θα εκκρεμεί να μπει και η «βούλα» του Eurogroup, ενδεχομένως και σε μια έκτακτη συνεδρίαση πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο της 20ής Μαρτίου. Παραμένει ως στόχος η τελική συμφωνία να έχει κλείσει και τυπικά πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου και θα συζητηθεί -εφόσον όλα έχουν κυλήσει βάσει του αισιόδοξου