Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Παράθυρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023

Δημοσιονομικός χώρος περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2023 προκύπτει από το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026, αφήνοντας περιθώρια για ενδεχόμενα νέα μέτρα, που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές.

Αντίθετα, για τα επόμενα χρόνια τα περιθώρια στενεύουν και ίσως –ιδίως το 2025 και 2026– χρειαστούν περιοριστικά μέτρα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, εφόσον το Σύμφωνο Σταθερότητας επιβάλλει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ.

Για το 2023, οι προβλέψεις έχουν βελτιωθεί, χάρη στην ισχυρότερη ανάπτυξη και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2022 και έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πλέον στο 1,1% του ΑΕΠ έναντι 0,7% του ΑΕΠ, που ανέφερε ο προϋπολογισμός. Ωστόσο, η κυβέρνηση σημειώνει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ότι διατηρείται ο στόχος του 0,7% του ΑΕΠ, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο νέων παροχών, ακόμη κι αν συνυπολογισθεί το κόστος μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, που εκτιμάται σε περίπου 150-200 εκατ. ευρώ καθώς και το κόστος ορισμένων από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, με εφαρμογή από φέτος.

 

Στο πρόγραμμα σημειώνεται ότι η εκτίμηση για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ «δεν λαμβάνει υπόψη της απρόβλεπτες δαπάνες ή μετεκλογικά μέτρα που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια της χρονιάς». Βεβαίως, οι οίκοι αξιολόγησης θα προτιμούσαν να δουν το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος να ξεπερνάει το 1% του ΑΕΠ, όπως έχουν διαμηνύσει σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενόψει επενδυτικής βαθμίδας.

Το πρόγραμμα κατέθεσε το Σάββατο η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί μια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη, αλλά και δέσμευση για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ