Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Παρατείνεται έως τον Απρίλιο του 2017 η απόλυση κρατουμένων υπό όρους

Μετά απο ένα χρόνο ήρθε ξανά στην επιφάνεια η αντιπαράθεση για το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε σε κρατούμενους τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς με διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης η ισχύς του μέτρου που εφαρμοζόταν έως το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους, επεκτείνεται και σε καταδίκους/κρατουμένους που αποκτούν τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις μέχρι τις 27/4/2017.

Ο επίμαχος νόμος που αφορούσε ευνοϊκές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων και όριζε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυσή τους, ώστε να πάρουν «ανάσα» τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, προέβλεπε μεταξύ άλλων την την απόλυση υπό όρο με τη συμπλήρωση:

– του 1/10 για ποινές έως 3 έτη

– του 1/5 για ποινές έως 5 έτη

– των 2/5 για ποινές έως 10 έτη

– καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των 10 ετών, που σημαίνει παραμονή του κρατουμένου στις φυλακές για το 1/3 του χρόνου έκτισης ποινής που του έχει επιβληθεί.

Η παράταση του μέτρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας, επεσήμαναν τον κίνδυνο να αποφυλακιστούν «στυγνοί εγκληματίες».

Το ζήτημα αποφυλάκισης βιαστών ανηλίκων έθεσε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ευνοϊκά όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα μεγάλης κοινωνικής και ηθικής απαξίας. Η κριτική αυτή που ασκήθηκε κι από βουλευτών άλλων κομμάτων, οδήγησε τον Νίκο Παρασκευόπουλο, να εξαιρέσει τις περιπτώσεις των βιαστών ανηλίκων από τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρους.

«Καλά κάνατε και φέρατε νομοτεχνική ρύθμιση για τους βιαστές ανηλίκων, αλλά με την παράταση που δίνετε θα απολύεται ένας καταδικασμένος για τρομοκρατία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μπορεί να αποφυλακίζονται κατά συρροή δολοφόνοι απλώς επειδή είχαν ένα ελαφρυντικό και τους επιβλήθηκε μικρότερη ποινή», προειδοποίησε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, ενώ εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη παράταση ζήτησε και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Με την ψήφιση του προηγούμενου νόμου βγήκε έξω πολύς κόσμος και ντουνιάς με δυσάρεστες συνέπειες», επισήμανε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων, τόνισε: «η κοινωνία φοβάται αυτή τη διάταξη γιατί οι πολίτες που έχουν γίνει θύματα βίας υπολογίζουν τις ημέρες αποφυλάκισης εκείνων που έχουν εγκληματήσει σε βάρος τους. Είναι αίσχος».

Τα αλλεπάλληλα πυρά πάντως δεν πτόησαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος υπερασπίστηκε την επίμαχη ρύθμιση, με το επιχείρημα της κατ’ επανάληψη νομοθέτησης ανάλογων μέτρων στο παρελθόν με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και χαρακτηρίζοντας το μέτρο απαραίτητο μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

«Κάποτε θα πρέπει να σταματήσουμε και να βελτιωθούν οι συνθήκες στις φυλακές, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα δεκανίκια πριν καταργήσουμε τα κατάγματα που δεν καταργήσαμε ακόμα γιατί δεν γίνεται νομοθετικά με τη δεοντολογία του νόμου αλλά με χειροναξία έργων.Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και προχωράμε σταδιακά σε βήματα για την οριστική αποσυμφόρηση των φυλακών», υπογράμμισε ο κος Παρασκευόπουλος.

Αποδέκτης σκληρής κριτικής έγινε ο Νίκος Παρασκευόπουλος και για τη ρύθμιση σχετικά με την υπό όρους εξάλειψη του αξιοποίνου για δράστες πλημμελημάτων με ανώτατο όριο ποινής τα 2 έτη. Ο ίδιος, ωστόσο, υπεραμύνθηκε της διάταξης υποστηρίζοντας ότι αφορά επί της ουσίας ελαφρού τύπου αδικήματα και κυρίως για διατάραξης κοινής ειρήνης που σχετίζονται με τη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις, αναδεικνύοντας ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

«Οι εξαιρέσεις από τη ρύθμιση είναι πάρα πολλές. Η φιλοσοφία έγκειται κυρίως σε κοινωνικούς λόγους. Αφορά κυρίως περιπτώσεις διατάραξης ειρήνης, παρακώλυσης των συγκοινωνιών , απείθεια – πράξεις δηλαδή που είναι πολύ φυσικό να τελούνται σε κάποιες περιόδους που έχουμε κάποιες κοινωνικές εντάσεις. Για παράδειγμα αγροτικές κινητοποιήσεις ή άλλες σε αυτή δύσκολη περίοδο εμπίπτουν στην παραγραφή υπό όρους. Έπρεπε να το κάνουμε γιατί ο κόσμος στη χώρα μας λόγω των συνθηκών απότομης οικονομικής κρίσης πολλές φορές βρέθηκε στις πλατείες, τα πεζοδρόμια, τα λιμάνια . Δεν είναι εγκληματίες. Μπορεί η πράξη να έχει χαρακτήρα εγκλήματος αλλά δεν μπορεί στιγματιστούν για μια ζωή», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ