Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Παρελθόν οι εκτεταμένες μαστεκτομές-πλήρης ίαση χάρις στην έγκαιρη διάγνωση

Χειρουργικές τεχνικές για πολλά χρόνια εγκατεστημένες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και νέες φαρμακευτικές ουσίες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού που ανακαλύπτονται κάθε μέρα, έχουν ως αποτέλεσμα η νόσος που πλήττει περίπου μία στις εννέα γυναίκες στη χώρα μας να είναι πλέον μια ιάσιμη νόσος.
Μάλιστα, οι εκτεταμένες μαστεκτομές αποτελούν πλέον παρελθόν, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, καθώς οι νέες χειρουργικές τεχνικές, έχουν ως τελικό σκοπό να μην χάνεται και να μην αλλάζει σχήμα το χειρουργημένο στήθος με καρκίνο μαστού.
Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις για τον καρκίνο του μαστού θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Athens Breast Cancer, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Μαΐου, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton.
Το Συνέδριο, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας, είναι αφιερωμένο στον διακεκριμένο και έμπειρο επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο Umberto Veronesi, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στην τεταρτεκτομή, στη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού αλλά και στη διεγχειρητική ακτινοθεραπεία.
Το κύριο θέμα του συνεδρίου είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα της τριπλής συμμαχίας : των ασθενών που κυρίως αφορά, της πολιτείας που καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της υγείας και των γιατρών που παλεύουν με τις ασθενείς στην πρώτη γραμμή.
Ειδικότερα, ξένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι P. Veronesi από το Μιλάνο και M. Rezai από το Dusseldorf, θα εκθέσουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με τις οποίες γίνονται άμεσες αποκαταστάσεις μόνο εάν χρειαστεί να αφαιρεθεί ο μαστός και ενισχύεται η μέθοδος της ογκοπλαστικής που καθαρίζει, σώζει το μαστό και τον αναπλάθει. Καταργούνται οι μαστεκτομές και αντικαθιστώνται από τις τεταρτεκτομές, όπως άλλωστε και ο λεμφαδενικός καθαρισμός στις γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού. Απαραίτητη εξακολουθεί να είναι όμως η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού για τον προσδιορισμό της κατάστασής του και της μετέπειτα θεραπείας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν οι εξελίξεις που έχουν αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης της νόσου, οι οποίες αφορούν στην ανίχνευση και στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με την κύρια επανάσταση να έχει συντελεστεί στους τομείς της μοριακής γενετικής και της απεικόνισης, αλλά και στο πεδίο της θεραπείας, όπου οι μεγάλες πρόοδοι έχουν σημειωθεί στον τομέα της διατήρησης του μαστού και της τεχνικής για τον εντοπισμό των θετικών λεμφαδένων που πρέπει να αφαιρεθούν, όπως και στην ανάπτυξη νέων ενδοκρινών ουσιών και νέων χημειοθεραπευτικών και βιομοριακών παραγόντων.
Επίσης, ομιλητές διάσημοι ογκολόγοι όπως η P. Gardoso και άλλες προσωπικότητες από τον Ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο, θα αναφερθούν στις στοχευμένες θεραπείες, σε όλα τα σύγχρονα φάρμακα, την αποτελεσματικότητα τους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες, που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα, αλλάζουν τη ζωή της γυναίκας, και την παραδίδουν στην οικογένειά της με τον μαστό της, με ισορροπημένη ψυχική υγεία και απαλλαγμένη από την αρρώστια της.
Τους συνέδρους θα απασχολήσει σοβαρά η γενετική συμβουλευτική και το θέμα του κληρονομούμενου καρκίνου του μαστού, καθώς και η σημασία της μοριακής υπογραφής για τη χορήγηση της πλέον αποτελεσματικής και ανεκτής θεραπείας.
Τα οικονομικά και η οργάνωση της υγείας θα έχουν την τιμητική τους. Θα αναλυθούν τα οικονομικά που αφορούν τον καρκίνο του μαστού και πώς αυτά συντελούν στη γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν στη φροντίδα που λαμβάνουν οι διάφορες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες.
Παράλληλα, ένα από τα πλέον βασικά θέματα που θα αναπτυχθούν είναι και η ανάγκη ολοκληρωμένων κέντρων μαστού, καθώς και η θέση της πολιτείας για τη χορήγηση υψηλού επιπέδου φροντίδα στους πολίτες της χώρας μας.

Θα δοθεί γόνιμο βήμα στις οργανώσεις εθελοντών και ασθενών προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις διεκδικήσεις τους, τη συμβολή τους στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού. Επίσης, θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη συμβολή του Διαδικτύου στην ενημέρωση των ασθενών και των φροντιστών τους.

Θα αναδειχθεί η αναγκαιότητα των κλινικών μελετών και η συμβολή τους στην εθνική οικονομία, όπως άλλωστε και η ωφέλειά τους στους ασθενείς, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης.

Η διήμερη αυτή συνάντηση στοχεύει στην μεταλαμπάδευση της γνώσης που πλέον διαθέτει η επιστημονική κοινότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, και την ενίσχυση του αισθήματος αισιοδοξίας συγκριτικά με το παρελθόν, ειδικά μετά τη διαπίστωση ότι ο καρκίνος του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ