Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Παρεμβάσεις… τρίτου τύπου

Ένα από τα βασικά θέματα που η κρίση μας επέτρεψε να αντιληφθούμε είναι το μέγεθος της εικονικής ευημερίας μέσα στην οποία ζούσαμε. Μια «φούσκα» που μετά και κατά τη διάρκεια της κρίσεις, μας παρουσιάζει το μέγεθός της. Μπορεί η κρίση να ταρακούνησε και να αποσταθεροποίησε, για λίγο, το πολιτικό σκηνικό έφερε όμως στο προσκήνιο όλα αυτά που διαδραματίζονταν τόσα χρόνια κάτω από το τραπέζι.

Τα οικονομικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, με τα περισσότερα να έχουν σαν πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα, πρόσωπα κλειδιά του πολιτικού στερεώματος, αλλά και τα κόμματά τους.

Μια από τις πλέον γνωστές και πολυσυζητημένες υποθέσεις είναι εκείνη των δανείων των κομμάτων.

Στις 15 Μαρτίου 2013 ο τότε επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Καλούδης είχε έτοιμη την πολυσέλιδη πορισματική αναφορά η οποία πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης (για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία) σε 50 τραπεζικά στελέχη και 13 πολιτικά πρόσωπα. Οι διώξεις, όμως, δεν ασκήθηκαν ποτέ καθώς τον Απρίλιο του 2013 τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πέρασαν την τελευταία στιγμή νομοθετική διάταξη η οποία αμνήστευε τους τραπεζίτες που χορήγησαν τα θαλασσοδάνεια ύψους 272, 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν οι νυν Οικονομικοί Εισαγγελείς να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο με σχετική διάταξη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκτός από τα δάνεια των κομμάτων ο συγκεκριμένος νόμος δίνει ασυλία σε στελέχη των τραπεζών που δανειοδοτούν και νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου σε περίπτωση, φυσικά, που υφίστανται αποφάσεις των
θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπόθεση πυροσβεστικών ελικοπτέρων μέσω διαγωνισμού της ΝΑΜSA

Ενώ οι εισαγγελικές Αρχές διενεργούν προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων μέσω του Νατοϊκού Οργανισμού NAMSA, διερευνώντας τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως εκείνο της απιστίας για την σύμπραξη του ελληνικού Δημοσίου και μιας καναδικής εταιρίας για τα ελικόπτερα μεσαίου τύπου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας αποφάσισε (στις αρχές του 2013) να ακυρώσει την τριετή σύμβαση που είχε υπογραφεί με την εν λόγω εταιρία. Αρχικά ο διαγωνισμός επαναπροκυρήχθηκε. Ξαφνικά όμως τον Απρίλιο του 2013, μέσω μιας διάταξης που «τρύπωσε» στο πολυνομοσχέδιο, ο νέος διαγωνισμός ακυρώθηκε και αποφασίσθηκε η επέκταση της ισχύος των συμβάσεων που είχαν συναφθεί την περασμένη αντιπυρική περίοδο μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Κοινώς η νομοθετική εξουσία αρχικά κατάργησε και στη συνέχεια αποφάσισε την επέκταση των συμβάσεων που αποτελούν αντικείμενο έρευνας σε εισαγγελικό επίπεδο, ουσιαστικά νομιμοποιώντας της και βάζοντας «τρικλοποδιά» στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πάντως δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν «ακύρωσε» εντελώς την έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και προσπαθεί να διαπιστώσει εάν έχει προκληθεί ζημία του ελληνικού Δημοσίου. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι ο διαγωνισμός ανατέθηκε στον διεθνή διαγωνισμό χωρίς την (απαραίτητη) συναίνεση του αρμόδιου υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς φέρεται να έχει πλαστογραφηθεί ακόμη και η υπογραφή του κ. Αβραμόπουλου!

Η εκ… παραδρομής κατάργηση του Νόμου που τινάζει δεκάδες υποθέσεις

Τεράστιες προεκτάσεις με αρχειοθέτηση υποθέσεων μείζονος σημασίας ή ακόμη και αποφυλακίσεις προσώπων που σύμφωνα με τα κατηγορητήρια τους αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στις υποθέσεις των εξοπλιστικών, έχει η εκ… παραδρομής κατάργηση της περίπτωσης «δ του άρθρου 263α του Ποινικού Κώδικα» που έγινε μέσω του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή του Νόμου 4254/2014.

Η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε όσοι υπηρετούν σε ιδιωτικά και νομικά πρόσωπα που δέχονται κρατικές επιχορηγήσεις τιμωρούνται σαν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι όταν κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους διαπράττουν κακουργήματα όπως απίστία, υπεξαίρεση, κ.α. Όμως μέσω του πολυνομοσχεδίου καταργήθηκε με αποτέλεσμα να προβλέπεται η απαλλαγή από ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, αλλά και ευρεία «νομιμοποίηση» παράνομων πληρωμών από κρατικούς φορείς και δήμους και εμπλεκόμενους σε μεγάλα σκάνδαλα όπως εκείνο των εξοπλιστικών.

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων και νυν προσωρινά κρατούμενος για διακίνηση «μαύρου χρήματος» κατέθεσε αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης. Εκ των υστέρων, μετά τη θύελλα που ξέσπασε από τους δικαστικούς λειτουργούς, η κυβέρνηση επανήλθε και στης 6 Μαϊου επανέφερε σε ισχύ την περίπτωση δ κάνοντας λόγο για εκ… παραδρομής κατάργησής της! Όμως οι συνέπειες της κατάργησης δεν ανατρέπονται. Αντίθετα παραμένουν ισχυρές και μετά την επαναφορά σε ισχύ της διάταξης που καταργήθηκε. Το αποτέλεσμα είναι όσοι υπέπεσαν σε συγκεκριμένα αδικήματα μέχρι και τις 7 Απριλίου 2014, όταν και δημοσιεύτηκε ο Νόμος σε ΦΕΚ να απαλλάσσονται λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου.

Οι δικαστικές Αρχές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες για τη συγκεκριμένη εξέλιξη η οποία ουσιαστικά απαλλάσσει των οποιοδήποτε ευθυνών μια σειρά από πρόσωπα τα οποία ελέγχονται ή άλλα για τα οποία έχουν ασκηθεί ήδη διώξεις.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τη συγκεκριμένη ποινική διάταξη η οποία καταργήθηκε και επανήλθε κατόπιν εορτής έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν και δικάζονται μια σειρά από υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, όπως των Ελληνικών Ναυπηγείων, του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (εκκρεμούσε δικογραφία κατόπιν έρευνας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέναδρου Ρακιντζή), της ΔΕΗ, της ΔΑΠΕΝΟΜ, των Μη Κυνερβητικών Οργανώσεων, κ.α.

Ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε και για τους κατηγορούμενους-πρώην στελέχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων οι οποίοι διώχθηκαν για τις παράνομες αποζημιώσεις οι οποίες προκάλεσαν ζημία άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για πρώην μέλη των διοικήσεων της περιόδου 2006-2010 που διώχθηκαν από τον επίκουρο εισαγγελέα κατά των Εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Αντώνη Ελευθεριάνο, και πλέον θα απαλλαγούν καθώς όλες οι μη νόμιμες καταβολές σε επιδόματα και μισθοδοσίες θεωρούνται νόμιμες!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με όσους απασχολούνται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Νομοθετική διάταξη η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες του Οργανισμού και δεν αφήνει αμφιβολία για τη διαγραφή κάθε ποινικής ευθύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ