Διχογνωμίες, παραφωνίες, σφοδρές διαφωνίες και εκατέρωθεν προειδοποιήσεις, πότε ως συστάσεις και άλλοτε ως απειλές. Η νεφελώδης κατάσταση στις σχέσεις των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου με τους επιτελείς της ιατρικής κοινότητας, και δη με τους ειδικούς επί του κορωνοϊού, απειλεί ευθέως το κυβερνητικό οικοδόμημα μειώνοντας ραγδαία την αξιοπιστία του.
Του Μιχ. Ι. Ασημάκη
Βαρύ το κλίμα στις σχέσεις Τσιόδρα – Μαξίμου μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ η επέλαση της επικίνδυνης μετάλλαξης φέρνει ραγδαίες ανατροπές σε κυβερνητικά σχέδια και πλάνα ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο!
Αντιπάθειες
Οι αντιπάθειες πλέον δεν κρύβονται και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχουν συμπάθειες, δηλαδή ότι το κλίμα δεν επιδέχεται κανένα φίλτρο εξωραϊσμού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας από τη μια προβλέπει συγκλονιστικές εξελίξεις, όπως άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης και πιο πολύ το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι ακαριαίες κι απότομες αντιδράσεις ενέχουν πολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους.
Αμφότεροι μετατοπίζουν τα βάρη εκατέρωθεν, σχεδιάζοντας με πολύ περιορισμένη ορατότητα την επόμενη μέρα.
Η μελέτη
Συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή το βράδυ, 19 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συσκέφθηκε με τον επικεφαλής της Επιτροπής των ειδικών Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με στόχο την αξιολόγηση των νέων δεδομένων για τη μετάλλαξη «Όμικρον». Η ατμόσφαιρα βαριά έως εχθρική. Η μελέτη του κ. Τσιόδρα που δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό («Scandinavian Journal of Public Health») τον Μάιο του 2021 και παρουσιάστηκε αποσπασματικά και εκλαϊκευμένα από τον συνάδελφό του και συνυπογράψαντα Θεόδωρο Λύτρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επτά μήνες μετά, στις 16 Δεκεμβρίου, θεωρήθηκε casus belli από τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες. Οι δύο επιστήμονες κατέληγαν στα εξής δύο συμπεράσματα: α) ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων και β) ότι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό Σύστημα Υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1,57 φορές πιο μεγάλος.
Εξηγήσεις
Αμέσως ζητήθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά του Μαξίμου και απαιτήθηκαν διευκρινίσεις τις οποίες ο κ. Τσιόδρας έδωσε, επίσης εσπευσμένα, δηλώνοντας έκπληκτος που οι εκτιμήσεις του αποτέλεσαν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει γιατί ο συνεργάτης του «ανέσυρε» αυτή την έρευνα τώρα που η χώρα μετρά 90-100 νεκρούς ημερησίως, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, το οποίο γνωρίζει ο καθηγητής ως «κλινικάρχης» του «Αττικού Νοσοκομείου» και αγνοεί ο κ. Λύτρας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.
Δικαιοσύνη
Η ενέργειά του επικρίθηκε σφοδρά ως λανθασμένη και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε μέχρι τέλους, αφού πέραν των άλλων υποτίμησαν τα συμπεράσματά του η συνάδελφός του αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου κι ακόμη χειρότερα ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος, η «φωνή» του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας» την υπόθεση. Επίσης, άπαντες διέψευσαν ότι τους είχε σταλεί το επιστημονικό πόρισμα, ενώ ο «κατήφορος» συνεχίστηκε με την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, η οποία διέταξε τη διενέργεια έρευνας, στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας προκαταρκτικής με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ, βάζοντας ουσιαστικά στην ίδια δικογραφία την έρευνα των Τσιόδρα – Λύτρα με τις καταγγελίες Γιαννάκου (ΠΟΕΔΗΝ) για επιλεκτική μεταχείριση ασθενών και «VIP κρεβάτια». Κάτι σαν… «κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».
Παλινωδίες
Η ουσία είναι ότι ο Τσιόδρας επέμενε από το καλοκαίρι πως «δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με 200 διασωληνωμένους και 50 θανάτους», ενώ η κυβέρνηση έθετε ζητήματα αξιοπιστίας του, επειδή πολλές φορές είχε πέσει έξω στις εκτιμήσεις του (μάσκες, συγχρωτισμός κ.τ.λ.). Κατά κοινή ομολογία «εντάσεις υπήρξαν πάντα μεταξύ Τσιόδρα – Μητσοτάκη και των ανθρώπων τους», ωστόσο πλέον τα πράγματα έφτασαν στο μη περαιτέρω με συνέπεια τις πρόσφατες παλινωδίες της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης δήλωναν πως εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα υποβάλλονται σε rapid test, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει τους ίδιους, την Τρίτη ο πρωθυπουργός είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα ώστε να προμηθευτούν δύο self tests δωρεάν.
Η πρώτη δήλωση
Όμως, τα ίδια ακριβώς είχε πει και στις 30 Νοεμβρίου, πάλι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, σε εκείνη την τοποθέτησή του ανέφερε: «…Εν όψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στη διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών…».
Διαφωνίες
Στο ερώτημα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης αναίρεσε, η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι φαρμακοποιοί και οι εκπρόσωποι των Δομών Υγείας, ιδιωτικών και δημόσιων, χαρακτήρισαν πρόχειρο και εντελώς ανεδαφικό το να διενεργήσουν τόσα εκατομμύρια διαγνωστικούς ελέγχους στον γενικό πληθυσμό σε διάστημα λίγων 24ώρων! Πέραν τούτων, κανένα μέλος της Επιτροπής, πόσω μάλλον ο Τσιόδρας, δεν είχαν ενημερωθεί για τα περί rapid test κι άλλωστε διαφωνούσαν, όπως ευθέως το είπαν οι Αθ. Εξαδάκτυλος και Αλκ. Βατόπουλος, προστατεύοντας έτσι την Επιτροπή από την αντίθετη φημολογία.
Η δεύτερη δήλωση
Ως εκ τούτου, μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη γενικόλογη τοποθέτηση Μητσοτάκη που είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο (21/12): «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests (σ.σ. άραγε, από ποιον;) σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self tests σε ολόκληρο τον πληθυσμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε αντιρρήσεις και γι’ αυτά, λέγοντας ότι η «Όμικρον» επεκτείνεται τόσο επιθετικά που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τα επόμενα 24ωρα να προβεί και σε νέες εξαγγελίες.