Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Παρίσι-Λονδίνο: τι κρύβεται πίσω από τον «πόλεμο του μπακαλιάρου» στη Μάγχη

Η Βρετανία και η Γαλλία τσακώνονται ξανά για τα ψάρια.

Στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να δίνουν άδειες σε σκάφη εάν μπορούν να αποδείξουν ότι τα συγκεκριμένα σκάφη έχουν ψαρέψει στα ύδατα της άλλης χώρας για χρόνια.

Όμως υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με το πόσα αποδεικτικά στοιχεία χρειάζονται, με αποτέλεσμα να προκληθεί οργή από τη Γαλλία όταν απορρίφθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Τζέρσεϊ οι αιτήσεις γαλλικών σκαφών να ψαρεύουν στην περιοχή των Νήσων της Μάγχης.

Όμως τα ψάρια αποτελούν μόνο το 0,1% της βρετανικής οικονομίας, ενώ της γαλλικής μόλις το 0,06%. Γιατί λοιπόν όλη αυτή η ένταση;

«Η αλιεία με οικονομικούς όρους είναι ένα ασήμαντο μέρος της οικονομίας της Γαλλίας και της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά υπάρχει πολιτική σημασία σε αυτές τις παράκτιες έδρες. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει φυσικά εκλογές το επόμενο έτος. Νομίζω ότι για τον Μπόρις Τζόνσον υπήρχε πάντα αυτή η πολιτική σημασία για την προσέλκυση κοινοτήτων που αισθάνονταν παραμελημένες για πολλά χρόνια στη βρετανική πολιτική και φυσικά με αυτή την ατζέντα ισοπέδωσης οι παράκτιες πόλεις είναι ένας από τους στόχους αυτής της ατζέντας, οπότε θα ήταν περίεργο αν η βρετανική κυβέρνηση εμφανιζόταν να γυρίζει την πλάτη ακριβώς σε αυτές τις κοινότητες που τώρα δεσμεύεται να βοηθήσει», Μενόν Ανάντ, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King’s College.

Ωστόσο, αυτή η νέα διαμάχη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο και να ξινίσει τη σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Ο καθηγητής Ανάντ επιμένει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί πραγματικά έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά ένα ατύχημα θα μπορούσε πάντα να συμβεί.

«Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τη διαμάχη αυτή τη στιγμή είναι ότι έχει αντιμετωπιστεί διμερώς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και όχι μέσω του μηχανισμού της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και οι Γάλλοι λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάζει τη συμφωνία αυτή. Η ΕΕ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη όσο οι Γάλλοι, αλλά αν πρόκειται να υπάρξει εμπορικός πόλεμος, τότε αυτός θα πρέπει να ξεκινήσει μέσω των μηχανισμών αντιποίνων στο πλαίσιο της εν λόγω συνθήκης και όχι από τους ίδιους τους Γάλλους».

Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ για μια ισχυρή απάντηση και έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τις αρχές Νοεμβρίου με θέμα το εμπόριο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΕ βρίσκεται τώρα σε δυσάρεστη θέση ανάμεσα σε δύο χώρες – η μία πρώην μέλος, η άλλη ιδρυτικό μέλος – και αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε άλλα δύσκολα ζητήματα του Brexit – όπως το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Διαβάστε ακόμη

Σε εμπορικό πόλεμο εξελίσσεται η γαλλοβρετανική κόντρα για την αλιεία

Βρετανία – Γαλλία: 48 ώρες διορία στον πόλεμο του “μπακαλιάρου”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ