Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Πάσχα στο σπίτι με ιδιαίτερες συνταγές από τον Σέφ Νίκο Κουλούσια

Φέτος το Πάσχα το γιορτάζουμε νωρίς και μένουμε σπίτι. Έχουμε κάνει προετοιμασίες όσες μπορεί ο καθένας για το πασχαλινό τραπέζι.

Ωραίες οικογενειακές στιγμές με παραδοσιακά έθιμα και εδέσματα έρχονται στο μυαλό, φέτος όμως θα είμαστε λίγο διαφορετικά και ίσως κάποιοι θα είναι και μόνοι τους. Ας το δούμε λίγο θετικά και ας δούμε τι έχουμε στο σπίτι μας με τις πρωτότυπες συνταγές του αγαπημένου μας σέφ Νίκου Κουλούσια για να περάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και με αυτά που έχουμε στο σπίτι μας.

Μπορούμε να τιμήσουμε τις πασχαλινές παραδόσεις ενώ παράλληλα  να εμπλουτίσουμε το τραπέζι μας με πρωτοτυπία και φαντασία. Η συμβουλή του Σέφ Νίκου Κουλούσια  είναι να διατηρήσουμε τα παραδοσιακά εδέσματα και να αναζητήσουμε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και συνταγών.

Μαγειρίτσα με μανιτάρια και ταχίνι

Τρόπος παρασκευής: Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσουν. Σουρώνουμε μέχρι να φύγει τελείως το νερό. Καβουρδίζουμε τα ξερά κρεμμύδια με το βούτυρο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια τον άνηθο το μαϊντανό και το μαρούλι. Προσθέτουμε ζωμό λαχανικών έτσι ώστε να σκεπάσει καλά όλα τα υλικά. Αφού βράσουν καλά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό), ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Σ ενα μπωλ με λίγο νερό διαλύουμε το ταχίνι με το χυμό απο ένα λεμονί και αφού αποσύρουμε απ τη φωτιά ρίχνουμε σιγα σιγα το χυλό για να μην κόψει η σούπα

Χταπόδι Στιφάδο

2κιλα Χταπόδι 4 κιλά κρεμμυδάκια κοκκάρι 2 ποτήρια κόκκινο κρασί Αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο , Ζάχαρη 1 ξυλάκι Κανέλα 2 φύλα Δάφνη 2 κουτάλια Σούπας ντομάτα πελτέ Βράζουμε το χταπόδι με 1 ποτήρι κρασί και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει ελαφρός .

Σε μια δεύτερη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σβήνουμε με το κρασί που μας περίσσεψε . Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε καλά . Συμπληρώνουμε νερό και τελειώνουμε το βράσιμο του χταποδιού μαζί με τα υλικά μέχρι να μαλακώσει .

Αρνί Μπούτι

2 κιλά αρνίσιο Μπούτι 4 Κουταλιές Σούπας ελαιόλαδο 2 Σκελίδες Σκόρδο 2 Κρεμμύδια κόκκινα 1/2 ματσάκι Φρέσκο Θυμάρι 3 κούπες μοσχαρίσιο ζωμό 500 ml Νερό Αλάτι , Πιπέρι 2 κουτάλια Σούπας Μουστάρδα Εκτέλεση : Παίρνουμε το μπούτι μας και το πασπαλίζουμε καλά με το αλάτι , πιπέρι και την μουστάρδα . Στη συνέχεια βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το λάδι μας να κάψει .

Θωρακίζουμε γύρο γύρο το μπούτι μας , ρίχνουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια μας και στο τέλος τα αρωματικά μας Θυμάρι κλπ . Σβήνουμε με τον ζωμό και τα μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο ταψί όλα μαζί . Το ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 4 ώρες . Προσέχουμε να έχει πάντα υγρά . Τέλος βγάζουμε το μπούτι και δένουμε με λίγο αλεύρι η cornflour το ζουμί για μια ξεχωριστή γευστική Σάλτσα

Κις Λορέν

1 κρεμμύδι μέτριο 150 γρ. γραβιέρα 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 1 φύλλο ζύμη κουρού 150 γρ. μπέικον 100 γρ. κεφαλοτύρι 3 αυγά (μόνο τον κρόκο) 300 ml κρέμα γάλακτος Η εύκολη Κις Λορέν Εκτέλεση συνταγής κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε τα τυριά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το μπέικον, χωρίς λάδι φυσικά. Μόλις ροδίσει το μπέικον, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη κουρού.
Τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με ένα πηρούνι. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το μπέικον με το κρεμμύδι, ρίχνουμε τον μαϊντανό και το πιπέρι. Από πάνω ρίχνουμε τα τυριά μας. Σε ένα μπωλ, χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην τάρτα. Ψήνουμε την κις λορέν στους 200 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Διαβάστε εδώ την Συνέντευξη του Σέφ στην εφημερίδα Μπάμ στο ρεπορτάζ 

Συνέντευξη με τον Έλληνα chef των βασιλιάδων & διασήμων

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ