Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Χωρίς να ξεδιπλώσουν πλήρως την ατζέντα τους οι έξι υποψήφιοι μίλησαν για την επόμενη μέρα

Μετά από τρεις ώρες ζωηρού διαλόγου, αιχμές και αντιπαραθέσεις, οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, σε μια τηλεμαχία που βγήκαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια αλλά επέστρεψαν πάραυτα χωρίς να υπάρξει καμία αμυχή, υπήρξαν συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις τους για την επόμενη μέρα, πιθανόν εξαιτίας και του περιορισμένου χρόνου για να απαντήσουν.

Οι έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία ανάπτυξη, Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό, Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕ, Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση, Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση και ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα, ζωντάνεψαν την εσωκομματική μάχη της 6ης Οκτωβρίου αλλά δεν οδήγησαν τους υποψηφίους να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο βαθμό που αναμενόταν.

Πλησιάζει η εσωκομματική μάχη της 6ης Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι κάνουν τις κινήσεις τους στην σκακιέρα

Η τελευταία θεματική ενότητα ολοκλήρωσε τον κύκλο της συζήτησης και έδωσε την ευκαιρία στους υποψηφίους να ξεδιπλώσουν την προεκλογική τους καμπάνια και να φανερώσουν τη στρατηγική τους αλλά και να «στήσουν» τους ανθυποψηφίους τους στη γωνία, όπου τους δόθηκε ευκαιρία.

Ν. Ανδρουλάκης: Να φτιάξουμε θεσμικά αντίβαρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχικά εστίασε στο «πολύ κρίσιμο, ποιος θα είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι μόνο ποιος θα είναι, αλλά εν τέλει τι αλλαγές χρειάζεται το πολίτευμα για να έχουμε αντίβαρα». Αυτή τη στιγμή, είπε «έχουμε ένα πανίσχυρο πρωθυπουργό, ο οποίος ελέγχει τα πάντα. Πρέπει να φτιάξουμε θεσμικά αντίβαρα και πρέπει σοβαρά να συζητήσουμε ποιος θα είναι ο ρόλος του Προέδρου Δημοκρατίας. Και βέβαια και το πρόσωπο και το πρόσωπο θα το αξιολογήσουμε, θα συζητήσουμε στην παράταξή μας και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκτεινε τη σκέψη του με το τι πρέπει να γίνει και πώς το κόμμα που υπηρετεί θα αποκτήσει δυναμική διάκρισης των εξουσιών «για να γίνουμε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος (…)». Ο Νίκος Ανδρουλάκης στόχευσε στον πρωθυπουργό που δεν γίνεται «να κάνει ότι θέλει στη δικαιοσύνη, στους θεσμούς» που «δεν μπορεί να δημιουργεί ένα παρακρατικό μηχανισμό, και αυτό να συγκαλύπτεται (…)».

Επανέλαβε πως «πρέπει να αποκτήσουμε σοβαρά θεσμικά αντίβαρα» γιατί «δυστυχώς η χώρα μας έχει μπει σε θεσμικές περιπέτειες» καταλήγοντας πως «πρέπει να πάρουμε γενναίες συνταγματικές πρωτοβουλίες (…)».

Μιλώντας για τη στρατηγική που χάραξε είπε ότι ουσιαστικά αυτή είχε χαραχθεί εκ των προτέρων από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά για πολιτική αυτονομία. «Εγώ ήμουν γέφυρα. Ούτε προς τα δεξιά, ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισα λοιπόν την πολιτική αυτονομία, την ενότητα και την ανανέωση και βέβαια επένδυσα πολύ στην ανανέωση, γιατί όντως ήταν το ΠΑΣΟΚ ένα γερασμένο κόμμα». Στο σημείο άφησε και την αιχμή του στον ανθυποψήφιό του Χάρη Δούκα λέγοντας «μου κάνει εντύπωση πως εσύ (σ.σ. απευθυνόμενος στον Χ. Δούκα) ο πιο ευνοημένος αυτής μου της στρατηγικής, πραγματικά υποτιμάς όλα αυτά τα πράγματα. Όταν εάν το καλοκαίρι του 2023 δεν σου είχα κάνει την πρόταση αυτή με ένα οργανωμένο σχέδιο για το πως θα ενώσουμε δυνάμεις και θα κερδίσουμε τον Δήμο της Αθήνας, ούτε θα είχες εκλεγεί δήμαρχος (…).

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό είπε «στην πορεία αυτή δώσαμε πολλούς αγώνες και βάλαμε υψηλούς στόχους. Άλλους πετύχαμε και άλλους όχι. Όταν όμως στην αυτοδιοίκηση κερδίσαμε 108 δήμους, τους δύο μεγαλύτερους, δύο περιφέρειες. Το να έρχεστε και να υποτιμάτε όλα αυτά τα πράγματα το θεωρώ λάθος και για την παράταξη».

Π. Γερουλάνος: Επέμεινε πως ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι βουλευτής

Ο Παύλος Γερουλάνος στη θεματική ενότητα για την επόμενη ημέρα ρωτήθηκε για τη στόχευσή του να έχει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βουλευτική ιδιότητα.

«Έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Δύο νίκες προέδρων, οι οποίοι δεν ήταν βουλευτές στα κόμματά τους. Έχουμε τη νίκη του κ. Ανδρουλάκη και τη νίκη του κ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θυμόσαστε αμέσως μετά τη νίκη τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν δραματικά. Και ήταν πολύ σημαντικό ότι έγινε αυτό. Σιγά σιγά όμως τα είδαμε να εξατμίζονται. Και ο λόγος που τα είδαμε να εξατμίζονται είναι διότι οι μεγάλες μάχες που δίνονταν στη Βουλή, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν δια του αντιπροσώπου του, που ήταν ο κ. Κατρίνης. Ακόμα χειρότερα πήγαν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αν δούμε τι έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι ο αρχηγός να δίνει τις μάχες στη Βουλή, χωρίς να δίνει το παράδειγμα των μεγάλων μαχών που πρέπει να δοθούν για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε 40 κομμάτια και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μία μορφή αποσύνθεσης, η οποία όμως έχει προέλθει από το γεγονός ότι η ηγεσία δεν ήταν εκεί μπροστά στις δύσκολες μάχες», ανέφερε εισαγωγικά.

Και εξήγησε αυτό που έχει κατ επανάληψη υποστηρίξει επί ημέρες: «Εάν έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που μας αλλάζουν την εμπειρία, τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτό που πιστεύαμε παλιά ή θα αναθεωρήσουμε και θα πούμε ότι τώρα είναι η ώρα να τα δούμε τα πράγματα διαφορετικά και να εκλέξουμε έναν αρχηγό ο οποίος θα είναι μέσα στη Βουλή και θα δίνει τις μάχες και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα, όπου χρειάζεται για να δείξει τις ηγετικές του ικανότητες και να αντιπαρατεθεί στη Νέα Δημοκρατία».

Χ. Δούκας: Δήμαρχος και πρόεδρος

Ο Χάρης Δούκας, ευρισκόμενος εκτός Βουλής, στην πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδωσε τη δική του απάντηση. «Θα το αποφασίσουμε συλλογικά (σ.σ.: ποιον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υποδείξει ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας). Προφανώς και με διαδικασίες και όργανα».

Εκμεταλλευόμενος τον χρόνο θέλησε να σχολιάσει και δυο τρία πράγματα που ακούστηκαν με αποδέκτες τον Άννα Διαμαντοπούλου και Νίκο Ανδρουλάκη.

Για την πρώτη που ισχυρίστηκε πως δεν έφυγε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ είπε πως «έχεις δημιουργήσει, την Ώρα Αποφάσεων με το Ραγκούση και το Φλωρίδη που ήταν κόμμα, πολιτική κίνηση» και για τον δεύτερο, απαντώντας στην αιχμή που άφησε πως υπήρξε «ευνοημένος» είπε «ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ. Ήμουν απλό μέλος στον τομέα ενέργειας. Ήμουν γραμματέας με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στα πιο δύσκολα. Γραμματέας στον τομέα Ενέργειας. Ήμουν μαζί σου Νίκο και παλέψαμε πάρα πολύ, επίσης, για να σηκώσουμε το ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν βλέπω γιατί αυτή η διατύπωση και νομίζω ότι δεν μας τιμάει να χρησιμοποιούμε τέτοιες διατυπώσεις».

Α. Διαμαντοπούλου: Θέλω στην πολιτική ζωή έναν άλλο τρόπο πολιτικής αντίδρασης

Η Άννα Διαμαντοπούλου κλήθηκε να απαντήσει στα περί αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ που η ίδια έχει πει. «Να δεχτούμε ως υπόθεση εργασίας ότι το κόμμα σας μπορεί να καλύψει μια διαφορά 10 – 12 μονάδων που το χωρίζει αυτή τη στιγμή από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις και να διεκδικήσει την πρωτιά. Όμως, για να φτάσετε στην αυτοδυναμία πρέπει να καλύψετε 25 μονάδες, πράγμα το οποίο φαίνεται ανέφικτο. Μπορείτε να μου πείτε με ποιον θα συγκυβερνήσει;», ρωτήθηκε.

«Το 13 υπήρξε για το ΠΑΣΟΚ αφετηρία και ο στόχος μας είναι να είμαστε πρώτο κόμμα. Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα, γιατί από αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε.

Εδώ και 10 χρόνια, δουλεύω συστηματικά πάνω σε πολιτικές που αφορούν το αύριο και τους ανθρώπους, τη νέα κατάσταση στην εργασία λόγω τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι νέοι άνθρωποι ζουν σε άλλο κόσμο. Τη γενιά Z. Έχω 600 συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δουλεύουμε για τη νέα μορφή στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή, για τις νέες πολιτικές στο κοινωνικό κράτος, για τις νέες πολιτικές στη δικαιοσύνη όπου χρειαζόμαστε ψηφιακό μετασχηματισμό.

ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμο

Αυτά είναι που πρέπει να φέρουμε στην επιφάνεια. Αυτός είναι ο στόχος και ο άλλος λόγος ώστε να μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί βεβαίως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτοδύναμο. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντοτε σοσιαλιστικό και μετά το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που όμως ενσωμάτωσε και την Αριστερά και το κέντρο, αυτό και θα κάνει και τώρα, αλλά για να το κάνει πρέπει να μιλήσει για τη νέα εποχή και αυτό φοβάμαι ότι δεν το κάνουμε. Το θέμα της συνεργασίας θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα ερωτηθούν οι άλλοι τι θα κάνουν, όχι εμείς».

Στη follow up ερώτηση που ακολούθησε: «Εσείς με τα υπάρχοντα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ποιον θα βλέπατε έναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο στο προγραμματικό πλαίσιο που έχετε στο μυαλό σας;» χειρίστηκε διπλωματικά το θέμα.

«Κοιτάξτε τον ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουμε τι; Τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ας δούμε πώς θα εξελιχθεί. Μπορεί πραγματικά να γίνει ένα κόμμα που να σταθεί στα πόδια του; Η Νέα Δημοκρατία είναι ο αντίπαλος πόλος και εμείς μέχρι τις εκλογές θα προχωρήσουμε με τον αντίπαλο πόλο. Όχι πολεμικά. Εγώ θέλω να φέρω στην πολιτική ζωή έναν άλλο τρόπο πολιτικής αντίδρασης, επικοινωνίας και αντιπολίτευσης, κάνοντας ουσιαστική και τεκμηριωμένη κριτική και βάζοντας τη δική μας πρόταση. Αλλά η δική μας πρόταση θα είναι ο άλλος πόλος. Επομένως, στις εκλογές έτσι θα πάμε».

Μ. Κατρίνης: Mε λογική ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλίες ΠΑΣΟΚ, με φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ

Ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση και με ποια κόμματα συγκεκριμένα;

«Είμαι ο μόνος που λέει ανοιχτά ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να κάνει μια μεγάλη παράταξη από τη βάση» τόνισε αρχικά και συνέχισε: «Να ενώσει και να συνθέσει ευρύτερες δυνάμεις ακριβώς για να υπάρχει μια παράταξη η οποία θα είναι πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία.

Μια παράταξη που θα μπορεί να κερδίσει τον κύριο Μητσοτάκη με λογική ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλίες ΠΑΣΟΚ, με φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ ευρύτερη του ΠΑΣΟΚ.

Άρα δεν μιλάω για συναλλαγές κορυφής, δεν μιλάω για συμφωνίες αρχηγών που δίνουν ρόλους σε υπαρχηγούς ή αξιώματα. Γιατί όσοι σκέφτονται αυτό ξεχνούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε μεγάλο ως κόμμα αξιωματούχων, αλλά ως κίνημα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα του λαού και έτσι θα ξαναγίνει μεγάλο».

Απευθυνόμενος στους πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στα υπόλοιπα κόμματα έκανε κάλεσμα συμπόρευσης με την «μοναδική αξιόπιστη, σοβαρή, συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα προκύψει από το ΠΑΣΟΚ και πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ».

Ν. Γιαννακοπούλου: Θα είμαι στην πρώτη γραμμή

Αν δεν καταφέρετε να εκλεγείτε στον δεύτερο γύρο σε αυτές τις εκλογές, θα προτείνετε συγκεκριμένο υποψήφιο για πρόεδρο ή θα παραμείνετε αυστηρά ουδέτερη ρωτήθηκε η Νάντια Γιαννακοπούλου σημειώνοντας πως «ο κάθε υποψήφιος βάζει υποψηφιότητα για να είναι στο δεύτερο γύρο. (…)» και στράφηκε κατά του Νίκου Ανδρουλάλη με αιχμές για συγκεκριμένους πολιτικούς χειρισμούς επί της θητείας του χωρίς να χάνει την εμπιστοσύνη της «πως τελικά θα μπορέσουμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει τον παλμό της κοινωνίας».

Δήλωσε πως αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη για την επιλογή της να θέσει θέμα ηγεσίας λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες στις ευρωεκλογές. «Όλο αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, έγινε γιατί τόλμησα να πω το πρώτο βράδυ των Ευρωεκλογών ότι προφανώς δεν είναι νίκη και είναι αποτυχία, το ότι όταν έβρεχε ψηφοφόρους εμείς κρατούσαμε ομπρέλα».

Τέλος, στο ερώτημα εάν επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, τι θα συμβεί απάντησε «ότι τα τελευταία 20 χρόνια που είμαι στην πρώτη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, έχω υπηρετήσει την παράταξή μου με όποιον και αν είναι πρόεδρος και βεβαίως αν ο κ. Ανδρουλάκης επανεκλεγεί, θα είμαι στην πρώτη γραμμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ