Τις εκκαθαρίσεις στο ΠΑΣΟΚ με στόχο να πετύχει την ολική μετατροπή του σε ένα αμιγώς προσωποκεντρικό, ιδιωτικής χρήσεως κόμμα συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Όλα δείχνουν ότι μένει εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Νίκος, ενώ στο στόχαστρο Ανδρουλάκη μπαίνουν και οι «Πελοποννήσιοι» Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Μιχάλης Κατρίνης που θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει εσωκομματικοί αντίπαλοι
Στο στόχαστρο του προέδρου του Κινήματος είναι πλέον οι Παπανδρέου. Έχοντας κερδίσει τον Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές και νιώθοντας πλήρως ισχυρός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης θέλει να εξοστρακίσει τους Παπανδρέου από το Κίνημα. Γιατί; Δεδομένου του τρόπου με τον οποίον ο Ανδρουλάκης διοικεί το ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας δηλαδή να εξωτερικεύει αυτά που σκέφτεται, εκτός από δύο – τρία άτομα του στενού του περιβάλλοντος στα οποία και μόνο μιλάει για να μεταφέρονται οι εντολές του, μόνο ερμηνείες μπορούν να γίνουν για το τι επιδιώκει με τις επερχόμενες κινήσεις του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση που θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι να βγάλει εκτός ευρωψηφοδελτίου τον Νίκο Παπανδρέου, και πάμε στους λόγους για τους οποίους θα κάνει κάτι τέτοιο:
1) Ο Ανδρουλάκης έχει υποσχεθεί στο νούμερο 2 του κόμματος, τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, να τον στείλει στην Ευρωβουλή, οπότε για να ανοίξει ο δρόμος θα πρέπει να ελευθερωθούν οι θέσεις που αυτή τη στιγμή έχουν η Εύα Καϊλή και ο Νίκος Παπανδρέου.
2) Υπάρχει και μία δεύτερη υπόσχεση στην Ελένη Χρονοπούλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε καταγγείλει την κακοποιητική συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη στη Δικαιοσύνη και δεν δίστασε να μιλήσει δημοσίως γι’ αυτό το θέμα. Συνεπώς δεν αρκεί μόνο το γεγονός ότι η Καϊλή για τους γνωστούς λόγους δεν θα είναι υποψήφια και θα μείνει μία κενή θέση από τους δύο ευρωβουλευτές που βγάζει το ΠΑΣΟΚ με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα των κομμάτων. Χρειάζεται δύο θέσεις και ο Νίκος Παπανδρέου αποτελεί εμπόδιο.
3) Το ΠΑΣΟΚ στο DNA του είναι ακόμα παπανδρεϊκό. Αρκεί να σας πούμε το εξής: Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο πρώτος ο οποίος είχε ξεκινήσει τον εσωκομματικό αγώνα για να γίνει αρχηγός. Επί έναν χρόνο όργωνε την Ελλάδα και συναντούσε στελέχη. Πολλά από αυτά ήταν του κλίματος Γιώργου Παπανδρέου. Ο Λοβέρδος είχε πάρει διαβεβαιώσεις για τη στήριξή τους. Όταν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, τα εν λόγω στελέχη αμέσως επέστρεψαν στο στρατόπεδο Παπανδρέου. Συνεπώς, όσο υπάρχουν Παπανδρέου στο προσκήνιο θα υπάρχει πάντα κίνδυνος. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν προσφάτως δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Νίκος Παπανδρέου θα ήταν καλύτερος αρχηγός από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Συνεπώς, αν εξαφανιστούν οι Παπανδρέου, τότε το κόμμα θα ανήκει ολοκληρωτικά στον Νίκο Ανδρουλάκη και τα επόμενα χρόνια κανείς Παπανδρέου δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει. Το σχέδιο, λοιπόν, είναι να μη βρίσκεται ο Νίκος Παπανδρέου στη λίστα και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να ζητηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος, αφού θα έχει φτάσει 75 ετών.
4) Ο Νίκος Ανδρουλάκης ποντάρει στην ανανέωση. Διατυμπανίζει ότι πέτυχε να ανανεώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, όπως είχε ανανεώσει τα ψηφοδέλτια, ότι έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών. Την ανανέωση αυτή θέλει να την κάνει και στα ευρωψηφοδέλτια.
5) Όλα τα προαναφερθέντα αφορούν την περίπτωση που ευρωεκλογές γίνουν με λίστα. Όμως ισχύουν και στην περίπτωση που οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης. Βλέπετε, πολύ μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα έχει ο Νίκος Παπανδρέου από τον Σπυρόπουλο και τη Χρονοπούλου, συνεπώς με όποιο σύστημα και να γίνουν οι εκλογές θα αποτελεί εμπόδιο.
5) Ο Νίκος Παπανδρέου είναι άνθρωπος που λέει την άποψή του και ας είναι εκτός κομματικής γραμμής. Το έχει κάνει συστηματικά στην Ευρωβουλή, ενώ έχει μιλήσει και με θετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίον ο Ανδρουλάκης θέλει να κάνει αντιπολίτευση τονίζοντας ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι χειρότεροι μεταπολιτευτικά πρωθυπουργοί της χώρας.
Στο στόχαστρο και οι «Πελοποννήσιοι»
Όμως, στο στόχαστρο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι και οι δύο Πελοποννήσιοι, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Μιχάλης Κατρίνης. Γιατί; Διότι θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει εσωκομματικοί αντίπαλοι. Ο μεν Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είχε στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την υποψηφιότητά Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, έχει υπάρξει στο παρελθόν υποψήφιος για αρχηγός. Ο δε Κατρίνης θεωρείται ότι από τα νέα στελέχη είναι αυτή τη στιγμή ο πιο έτοιμος – οι Χρηστίδης, Χριστοδουλάκης τώρα ξεκινούν την κοινοβουλευτική καριέρα τους. Ο Κωνσταντινόπουλος μετά τις εκλογές έχει βγει από το κάδρο των ανθρώπων που είχαν το προνόμιο να μιλούν με τον Ανδρουλάκη και να τον επηρεάζουν στις αποφάσεις του. Γι’ αυτό και έστειλε και τις πρώτες βολές με την ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα όσα συμβαίνουν με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές με συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για λάθη της ηγεσίας και ζητώντας διαγραφές.