Το σαφές μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα παραμείνει σταθερά στην αυτόνομη πορεία του έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Ζάππειο σε πυκνό ακροατήριο στελεχών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κλείνοντας τις διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο των 48 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος. Θέτοντας ψηλά το πήχη τόνισε: «Το δικό μας στοίχημα δεν είναι με ποιούς θα πάμε για να διαχειριστούμε απλώς τις υπάρχουσες δομές εξουσίας. Το στοίχημά μας είναι να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό!»
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο να ξαναπιάσει το νήμα της ιστορικής του διαδρομής για να ανοίξει νέο δρόμο ελπίδας για τη χώρα».
«Δεν αξίζει η πατρίδα μας να μετεωρίζεται από την κυβέρνηση που όλοι έψαχναν τον κολλητό του κ. Τσίπρα, στην κυβέρνηση που όλοι ψάχνουν τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε.
«Το φακέλωμα και το ελάτε στο τμήμα να ενημερωθείτε για υπόθεσή σας σταμάτησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για αυτό δεν ανέχομαι να μου ψιθυρίσουν στο αυτί. Δεν θα συμμετάσχω στις παρανομίες τους», ανέφερε με θυμό για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε δηκτικά ότι «το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχθηκε παρακράτος» και κάλεσε τον πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη, ως προϊστάμενο της ΕΥΠ να δώσει εντολή για άρση του απορρήτου ώστε να ενημερωθούν όλοι για τον λόγο παρακολούθησής του. «Δεν θα αφήσω καμία σκιά στην πολιτική μου πορεία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητώντας από τους δημοκρατικούς πολίτες να συμπράξουν σ΄ενα μέτωπο θωράκισης των θεσμών . Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε έναν αντισυνταγματικό μιθριδατισμό όπου όλο το πολιτικό σύστημα, ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να τεθούν υπό παρακολούθηση, χωρίς ποτέ να μάθουμε το λόγο, σύμφωνα με το θεώρημα του κ. Μητσοτάκη».
Υπερασπίστηκε τις σταθερές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι δεν δέχεται να του κουνούν το δάκτυλο ενώ μια φράση του ερμηνεύτηκε ως ευθεία αιχμή στον βουλευτή, Μπουρχάν Μπαράν.
«Όποιος δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν χωράει στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναφερόμενος στη πορεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο πρόεδρος του κόμματος υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει να βάλει οποιοσδήποτε εμπόδιο στη πορεία του. Σαν σήμερα ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ για να σπάσει κάθε κατεστημένο της εποχής, σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό για να ξαναπιάσει το νήμα από την αρχή».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό μιας σειράς ζητημάτων, όπως η Υγεία, το δημογραφικό, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την αύξηση του ρεύματος.
Σημείωσε παράλληλα, ότι χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη, η οποία θα είναι έτοιμη και θωρακισμένη απέναντι στην εξωτερική απειλή. Τη δημιουργία ενός ευρωστρατού η οποία θα προφυλάσσει την Ένωση. Πρόσθεσε, ότι χρειάζεται μια Ευρώπη των λαών για να απαντά στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Της ομιλίας Ανδρουλάκη προηγήθηκε σύντομη τοποθέτηση του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνεισφορά όλων των προηγούμενων πρόεδρων του κόμματος και στην αείμνηστη, Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι η πορεία του κόμματος είναι αυτονόητα αυτόνομη. Οραματιζόμαστε μια ισχυρή παράταξη και να επιστρέψουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά «ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στον τόπο», τόνισε.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 48η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα, απ’ ότι βλέπετε, δεν είχα την τύχη με το μέρος μου. Έχω όμως την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας και αυτό αποδεικνύει αυτή η πολύ μεγάλη συγκέντρωση που είναι μήνυμα αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.
48 χρόνια πριν, ο ιδρυτής μας, ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με άλλους αποφασισμένους αγωνιστές ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ για να σπάσουν τα πάσης φύσης κατεστημένα της εποχής τους.
Η 3η Σεπτεμβρίου του 1974 έφερε μια μεγάλη Αλλαγή στην πατρίδα.
Άνοιξε τον δρόμο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.
Σήμερα,
Στέλνουμε από εδώ, ένα ηχηρό μήνυμα,
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ Ενωμένο, Δυνατό! Πιάνοντας ξανά το νήμα της ιστορίας. Μιας περήφανης ιστορικής διαδρομής αγώνων και προσφοράς.
Είναι εδώ όλες οι γενιές.
Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο ελπίδας για τη χώρα και τον λαό μας.
Γιατί είμαστε γέννημα της ανάγκης του λαού για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ευημερία, κοινωνική πρόοδο.
Γιατί για εμάς Δημοκρατία και Ευημερία δεν είναι αντικρουόμενες, όπως επιχείρησαν πρόσφατα να μας πουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας απαξιωτικά: «ποιες παρακολουθήσεις τώρα, ο κόσμος υποφέρει».
Δεν είναι δημοσιολογούντες. Είναι υπουργοί με ευθύνη και πρέπει τον χειμώνα αυτό να πάρουν όλα τα μέτρα για να στηρίξουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους Έλληνες.
Γιατί για εμάς δεν υπάρχει δίλλημα:
Δεν υπάρχει ισχυρή Δημοκρατία χωρίς έναν λαό που θα ζει με ευημερία και το αντίστροφο.
Φίλες και Φίλοι
Η πατρίδα μας διαχρονικά πλήρωσε πολύ ακριβά τη διχόνοια και τον διχασμό.
Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από ένα το βαθύτερο τραύμα του έθνους:
τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Από το όνειρο της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών που έγινε πραγματικότητα με τη Συνθήκη των Σεβρών, στο τραγικό τέλος της Μεγάλης Ιδέας, με εκατομμύρια πρόσφυγες, νεκρούς και αγνοούμενους.
Όμως, χάρη στον πρώτο μεγάλο ιδρυτή της Δημοκρατικής Παράταξης, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το έθνος κατάφερε να ξαναβρεί τον βηματισμό του.
Αυτό έκανε πάντα η Δημοκρατική Παράταξη.
Ένωνε τους Έλληνες απέναντι στον διχασμό της συντηρητικής παράταξης.
Εξέφραζε με γνήσιο τρόπο τις αγωνίες και τις ελπίδες τους. Αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, εμπέδωσε με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό κράτος. Ενίσχυσε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και ίδρυσε βέβαια το ΕΣΥ. Προχώρησε στον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους μας, πρωτοπόρησε στην προστασία των δικαιωμάτων,
και δεν δίστασε να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την αποτροπή της χρεοκοπίας, τα δύσκολα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας, μετά τη δημοσιονομική λεηλασία της ΝΔ, με την κυβέρνηση του 2004 έως 2009.
Είμαστε η Παράταξη που αγωνίστηκε να σπάσει τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας, το πελατειακό κατεστημένο, με την αιρετή αυτοδιοίκηση και κατοχύρωσε στην πράξη την αξιοκρατία στην πράξη με το ΑΣΕΠ!
Είμαστε η Παράταξη που θέσπισε τους θεσμούς ελέγχου της ασυδοσία της εξουσίας, με τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ!
Ναι, είμαστε πολύ περήφανοι για όλα αυτά και έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό και την πατρίδα!
Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Γκρεμίζοντας ξανά κατεστημένα και καθεστωτικές πρακτικές και αντιλήψεις.
Κάποια ισχυρά συμφέρονται το φοβούνται αυτό και βολεύονται με τον μικρό δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ένα εύκολο δίπολο, διαχειρίσιμο για αυτούς, που βέβαια ανταγωνίζεται στην άγονη και υποκριτική σκιαμαχία, που δεν ακουμπά τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού.
Δεν αξίζει όμως στην πατρίδα μας να μετεωρίζεται από την προηγούμενη κυβέρνηση του 2015-2019, όπου όλοι έψαχναν τον κολλητό του κ. Τσίπρα, στην κυβέρνηση τη σημερινή που μέχρι προχθές, ή μάλλον και σήμερα για να τα λέμε όπως είναι τα πράγματα, ψάχνουν τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη!
Εμείς θέλουμε ισχυρούς θεσμούς, αξιοκρατία, διαφάνεια και όχι ένα επιτελικό παρακράτος, που λειτουργεί εις βάρος το δημοσίου συμφέροντος.
Φίλες και φίλοι,
Το δικό μας στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε για να διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας.
Το στοίχημά μας είναι να κάνουμε μια ισχυρή ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό! Αυτό είναι το ζητούμενο.
Η οικονομική και κοινωνική κρίση του καιρού μας είναι ένα βαθύ και σκληρό αποτέλεσμα της άνισης κατανομής των κερδών της παγκοσμιοποίησης.
Σήμερα, βέβαια, δεν συγκρούονται, όπως πριν από δεκαετίες, – έγινε πολύ επίκαιρη η σύγκρουση αυτή με τον θάνατο ενός μεγάλου ειρηνιστή, του τελευταίου προέδρου, του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ- δεν συγκρούονται δύο διαφορετικά πολιτικοοικονομικά μοντέλα, αυτό του καπιταλισμού και του σοβιετικού κομμουνισμού.
Σήμερα, από τη μια πλευρά, έχουμε τον φιλελεύθερο καπιταλισμό, που προάγει πρωτοφανείς ανισότητες για τους λαούς στον πλούτο και στο εισόδημα, όταν βέβαια αφήνεται ανεξέλεγκτος, χωρίς όρια και κριτήρια στη λειτουργία του, με απόλυτη αδιαφάνεια
Από την άλλη, τον κρατικό, αυταρχικό καπιταλισμό, που η πολιτική ελίτ σε χώρες στη Μέση Ανατολή, στη Ρωσία και στην Κίνα, ισχυροποιείται και συγκεντρώνει μεγάλα προνόμια, χωρίς να ελέγχεται από κανένα θεσμικό αντίβαρο.
Στη μια περίπτωση η οικονομική ισχύς μετατρέπεται σε πολιτική εξουσία.
Στην άλλη, η πολιτική ελίτ χρησιμοποιεί την εξουσία για να έχει πρόσβαση στην οικονομική ισχύ.
Και οι δυο αυτές εκδοχές συγκλίνουν σε μια κρίσιμη για τη δημοκρατία πρακτική. Χρησιμοποιούν την τεχνολογική επανάσταση εναντίον των δικαιωμάτων λαών, εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών, εναντίον της ελευθερίας τους.
Είναι τα μεγάλα μονοπώλια της ψηφιακής -ιδίως- τεχνολογίας γνωρίζουν τα πάντα για μας. Μας χρησιμοποιούν σαν εμπορεύματα, δεν μας συμπεριφέρονται ως πολίτες με δικαιώματα. Κι εδώ είναι ο ρόλος του κράτους, αλλά και της Ευρώπης, για να παρέμβει.
Και παράλληλα με τις μεγάλες αυτές προκλήσεις των καιρών μας, έχουμε και την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής.
Ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά. Φυσικοί πόροι που κάποτε θεωρούνταν δεδομένοι, γίνονται όλο και πιο δυσεύρετοι.
Και βέβαια υπάρχουν σημαντικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο να παραβιάζεται συστηματικά και σύνορα κρατών να προσπαθούν να αλλάξουν δια της βίας στο όνομα αυτοκρατορικών φαντασιώσεων.
Για αυτό στηρίζουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, με ισχυρά αποτρεπτικά εργαλεία, όπως ο ευρωστρατός.
Εδώ είναι, λοιπόν, η μεγάλη ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να ορθώσουμε ανάστημα, μια νέα πολιτική για την ενοποίηση της Ευρώπη. Όχι της Ευρώπης των αγορών κι ενός νομίσματος. Αλλά της Ευρώπης των λαών, των δικαιωμάτων τους, της δημοκρατίας και της ασφάλειας για όλους.
Αυτό είναι το όραμά μας για να ξαναδώσουμε υπόσταση στην Πολιτική. Για να κάνουμε την πολιτική για τους νέους να είναι λύση και όχι ένα πρόβλημα. Να οικοδομήσουμε συλλογικά, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Η μείωση των ανισοτήτων, η δίκαιη και αποτελεσματική μετάβαση στη πράσινη και ψηφιακή εποχή, η ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν πολιτική βούληση και σύγκρουση με όλα τα κατεστημένα, ιδιαίτερα ισχυρών χωρών που έχουν βολευτεί με το μοντέλο, λίγο μαζί και πολύ χώρια.
Φίλες και φίλοι
Στη νέα αυτή σελίδα που ανοίξαμε τον προηγούμενο Δεκέμβρη, το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για τη μάχη του συγκεκριμένου και του αυτονόητου.
Είναι πολύ ριζοσπαστικό σήμερα να πούμε καθαρά την αλήθεια στον ελληνικό λαό, με επεξεργασμένες προτάσεις, που θα προσφέρουν δίκαιες απαντήσεις στα προβλήματα όλων των γενεών, αλλά ιδιαίτερα των νεότερων.
Ποιος στο πολιτικό σύστημα της χώρας μίλησε πρώτος για την ανάγκη να υπάρχει νέο πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών;
Σήμερα, διαβάζουμε κάποιες εφημερίδες να το εμφανίζουν ως πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Αν ήταν πολιτική του κ. Μητσοτάκη, δεν θα είχαμε «μηδέν ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης. 100 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, όταν Πορτογάλοι και Ισπανοί, Γερμανοί και Ιταλοί έχουν βάλει χιλιάδες κατοικίες για τους νέους ανθρώπους στα σχέδια ανάκαμψης των χωρών τους.
Για εμάς δεν είναι κανονικότητα ένας στους τρεις Έλληνες να δίνει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για τη στέγαση.
Ούτε να μπαίνουν φραγμοί στα όνειρα των νέων ανθρώπων που θέλουν να σπουδάσουν, αλλά συναντούν πολύ ακριβά ενοίκια και οι γονείς τους αδυνατούν να τα πληρώσουν, για να κάνουν την επιλογή τους στις σπουδές και να προοδεύσουν.
Γι’ αυτό προτείναμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και της παροχής φορολογικών κινήτρων να δημιουργηθεί ένα δημόσιο αποθεματικό κατοικιών, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες.
Και μιας και αναφέρθηκα στο Ταμείο Ανάκαμψης,
μαζί με το νέο ΕΣΠΑ είναι η χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να αυξηθεί η εθνική προστιθέμενη αξία.
Δυστυχώς όμως κανένα σχέδιο από τη ΝΔ, μόνο δημόσιες σχέσεις και ισορροπίες με τους ολιγάρχες της χώρας.
Αυτή είναι η προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη. Έκοψε και έραψε 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στα μέτρα των λίγων, των ολιγαρχών, των μιντιαρχών που τον χαϊδεύουν, θέλοντας να μην αναδεικνύουν τα τραγικά λάθη της διακυβέρνησής του.
Το επιτελικό κράτος που διαφημίζεται τόσο πολύ είναι μία κλειστή κάστα συμφερόντων, που χρησιμοποιεί τους Υπουργούς ως εκτελεστικά πιόνια, χωρίς φωνή και χωρίς άποψη.
Μην θυσιάζετε κ. Μητσοτάκη τις ευκαιρίες για τη χώρα και τη νέα γενιά για να εξυπηρετήσετε τα μεγάλα συμφέροντα που σας στηρίζουν
Αυτή η Ελλάδα της δικής σας διακυβέρνησης και του κ. Τσίπρα δεν αξίζει στον ελληνικό λαό.
Ο κ. Μητσοτάκης στην Ανώτατη Παιδεία άλλαξε τους νόμους που εμείς είχαμε ψηφίσει για να αντιμετωπίσουμε την οικογενειοκρατία στα Πανεπιστήμια.
Στο ΕΣΥ, όλα τα κράτη έδωσαν μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την περιπέτεια της πανδημίας για να ενισχύσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και να είναι ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους πολίτες. Στην Ελλάδα το πολύ ακριβό μάθημα της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης το ξεπέρασε εύκολα δίνοντας ελάχιστα στο ΕΣΥ, διότι πολύ απλά δεν πιστεύουν στη δημόσια υγεία, σε αυτή που εμείς οικοδομήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.
Στο δημογραφικό, ενώ είναι το οξύτερο πρόβλημα του έθνους, κανένα σοβαρό σχέδιο στήριξης των νέων οικογενειών. Μόνο λόγια. Θα σας πω το πιο απλό: και φέτος χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Ποια λοιπόν η ευαισθησία της ΝΔ για το εθνικό πρόβλημα του δημογραφικού;
Μιλάνε για ανάπτυξη, όμως με ποιο ανθρώπινο δυναμικό και με ποια εργασιακά δικαιώματα;
Δείτε το παράδειγμα του πρωτογενούς τομέα, όπου φέτος χιλιάδες εργάτες γης λείπουν από τα χωράφια μας, με τους καρπούς να κινδυνεύουν να σαπίσουν πάνω στα δέντρα.
Σε όλους τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, από τον τουρισμό ως τη μεταποίηση, λείπει εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και βέβαια δεν υπάρχουν έλεγχοι ώστε να υπάρχει σεβασμός του εργοδότη στα εργασιακά δικαιώματα. Όλα αυτά για εμάς είναι μια μεγάλη ουσιαστική και ιδεολογική προτεραιότητα, διότι η βιώσιμη ανάπτυξη πάει μαζί με τον σεβασμό του κάθε εργαζόμενου.
Αλλά και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο όνομα της δήθεν στήριξης των καταναλωτών, συνεχίζει να επιδοτεί τα υπερκέρδη τους από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς αίσθηση δημοσιονομικού μέτρου, αλλά με απόλυτο δημοσιονομικό λαϊκισμό.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι επιδοτήσεις πρέπει να γίνονται με κίνητρα εξοικονόμησης για να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος. Και βέβαια δεν μπορεί η επιδότηση της κιλοβατώρας να είναι ίδια στον πιο φτωχό Έλληνα και στον πιο πλούσιο. Εμείς μιλάμε για κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να έχουμε ένα δίκαιο δίχτυ προστασίας για όλους τους Έλληνες.
Είναι μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από την ακριβή, άδικη, ισοπεδωτική φιλοσοφία της κυβέρνησης.
Επίσης επιμένουμε στην ανάγκη θέσπισης πλαφόν στη λιανική.
Για να πληρώσουν και τα συμφέροντα το μερίδιο που τους αναλογεί και να μην πληρώνει μόνο το κράτος με τις επιδοτήσεις ή οι πολίτες.
Την ίδια στιγμή, έχοντας σταθερά από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρωζώνη, το καλάθι της νοικοκυράς γεμίζει δυσκολότερα και ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Εμείς προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτές είναι δίκαιες πολιτικές, εφαρμόσιμες, που μπορούν να βοηθήσουν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, καταρρέει με πάταγο.