Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πατάνε «γκάζι» οι μεταρρυθμίσεις μέσα στον Νοέμβριο

Ο μήνας που διανύουμε είναι μήνας των μεγάλων αλλαγών στην Υγεία σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς ανεβάζουν ταχύτητα οι παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν διαχρονικά προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Μετά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια, το υπουργείο βάζει πλώρη για τη δημιουργία 16 μονάδων τραύματος στο ΕΣΥ


Κατ’ αρχάς με καθυστέρηση ετών χαράσσεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια στην πατρίδα μας, μια ομάδα νευρολογικών διαταραχών που «μετρά» 250.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ κι άλλους 150.000 ασθενείς σε διάφορα στάδια άνοιας. Υπάρχουν δηλαδή συνολικά στην Ελλάδα 400.000 ασθενείς, που μαζί με τον έναν έως τρεις φροντιστές που τους αναλογούν ουσιαστικά η άνοια αφορά περισσότερους από 1.000.000 συμπολίτες μας.

Διαταραχές

Όπως τονίζει ο υπουργός Υγείας, η Ελλάδα έχει πολλούς ασθενείς με άνοια, αλλά λίγες δομές και η πλειονότητα των ασθενών μένει στο σπίτι και περιθάλπεται από μέλη της οικογένειας. Οι συγκεκριμένες διαταραχές έχουν λάβει μορφή επιδημίας και πέρα από τη φροντίδα των ασθενών –και τη στήριξη των φροντιστών– υπάρχει και το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων τους. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας εισάγει τους θεσμούς του «πληρεξουσίου περίθαλψης και φροντίδας» και των «προγενέστερων οδηγιών περίθαλψης και φροντίδας», με στόχο να διατηρούν την ισχύ τους συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις και εντολές κάθε προσώπου που αφορούν ειδικά την εκπροσώπησή του για τα θέματα της υγείας του. Παράλληλα φροντίζει να γίνουν σεβαστές συγκεκριμένες επιθυμίες του ως προς τη διαχείριση της περίθαλψής του, όταν η άνοια δεν θα του επιτρέπει πλέον τη διαμόρφωση και έκφραση της βούλησής του.

Μετά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια, το υπουργείο Υγείας βάζει πλώρη για τη δημιουργία 16 μονάδων τραύματος στο ΕΣΥ, ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές από τροχαία ατυχήματα, στα οποία εμπλέκονται κυρίως νέοι άνθρωποι, σε μεγάλο ποσοστό δικυκλιστές.

ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει 16 τέτοιες μονάδες στην επικράτεια, όσες και οι αντίστοιχες μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ, σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Θεοχαρόπουλος», θα δημιουργηθούν έξι βάσεις ελικοπτέρων στην επικράτεια, ώστε να υπάρχουν ταχύτερες αεροδιακομιδές και να μη χάνονται από καθυστερήσεις ανθρώπινες ζωές. Στις αεροδιακομιδές θα συμμετέχουν και τα τέσσερα ελικόπτερα –δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»– τα οποία πραγματοποιούν 2.500 αεροδιακομιδές ετησίως, και το πρόγραμμα έχει «βαφτιστεί» με το όνομα του αδικοχαμένου ορειβάτη που πέθανε στα Τζουμέρκα πριν από δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την άλλη μεγάλη «πληγή» του ΕΣΥ, τα κενά σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών και κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, εντός του Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί ένα σύστημα κινήτρων ώστε να καλυφθούν οι θέσεις ακτινολόγων, παθολόγων και αναισθησιολόγων που μέχρι τώρα παρέμεναν κενές, καθώς οι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις κηρύσσονταν άγονοι. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνει πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε παθολόγους, ακτινολόγους ή αναισθησιολόγους. Έτσι λοιπόν ενδεικτικά στην Ξάνθη, όπου υπάρχουν ελλείψεις στο νοσοκομείο, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά 22 παθολόγοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στη Δράμα δραστηριοποιούνται 25 παθολόγοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Κίνητρα

Τα κίνητρα –που δεν θα είναι μόνο οικονομικά– θα δοθούν ώστε οι γιατροί να επιλέγουν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ, ενώ έως τότε οι κενές θέσεις θα καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών και στρατιωτικούς γιατρούς. Ανακοινώσεις περιμένουμε εντός του Νοεμβρίου και για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, καθώς και για την ελάφρυνση των νοσοκομείων από τα ράντζα, ένα φαινόμενο που αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα καταγράφεται κυρίως στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις των φαρμάκων, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι οι παραγωγικές μονάδες έχουν φύγει στην Άπω Ανατολή, η χώρα μας είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς διαθέτει ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Οι ελλείψεις των φαρμάκων αντιμετωπίζονται με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τα φάρμακα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, εφόσον χρειαστούν, έρχονται μέσω του ΙΦΕΤ με δύο τρόπους: αφενός έρχονται ανά νοσοκομείο ή προσωποποιημένα ανά ασθενή που τα χρειάζεται (βέβαια σε μεγαλύτερο κόστος) ή αλλιώς έρχονται από τον ΙΦΕΤ σε συνδυασμό με τον ΕΟΦ για τη δημιουργία ενός απαραίτητου στοκ εντός των συνόρων. Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τα οποία η Ελλάδα οφείλει να έχει ένα μίνιμουμ στοκ. Αυτό που θα γίνει έως και τις αρχές Δεκεμβρίου είναι το ειδικό app για τα κινητά τηλέφωνα, μέσω του οποίου ο πολίτης θα ενημερώνεται για τις ελλείψεις ώστε να σταματήσει το «σαφάρι» των πολιτών στα φαρμακεία για να βρουν ένα σκεύασμα.

Υποστελέχωση και ελλείψεις σε υποδομές και φάρμακα για αιματολογικές παθήσεις

«Ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι», όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, είναι η Ελλάδα και στον τομέα των αιματολογικών καρκίνων, που συνιστούν το 15% όλων των καρκίνων. Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Ελισάβετ Γρουζή, παρότι οι ακριβές καινοτόμες θεραπείες δίνονται στη χώρα μας χωρίς αποκλεισμούς σε όλους, μπαίνει κόφτης στις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν για τη χορήγηση των θεραπειών, το κόστος των οποίων είναι… σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος των θεραπειών.

Επιπλέον, όπως προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπάρχουν ελλείψεις σε αιματολογικά φάρμακα, κυρίως σε οικονομικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των λεμφωμάτων και σε ανοσοσφαιρίνη, που παράγονται από πλάσμα αίματος, καθώς μετά την πανδημία του κορωνοϊού η αιμοδοσία μειώθηκε διεθνώς. Πρόβλημα υπάρχει και στην παραγωγή ηπαρίνης, η οποία δεν παράγεται πλέον σε επαρκή ποσότητα, με αποτέλεσμα να πρέπει να εισάγεται. Επίσης, η υποστελέχωση και σε ανθρώπινο προσωπικό αλλά και σε υποδομές δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπιση των αιματολογικών παθήσεων, ειδικά σε εκείνες όπου πρέπει να χορηγηθούν οι καινοτόμες CAR-T θεραπείες.

Παρότι, ωστόσο, υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, οι αιματολόγοι στην Ελλάδα είναι από τους πλέον εξαιρετικούς παγκοσμίως. Έχουμε γιατρούς που πρωτοστατούν παγκοσμίως στην έρευνα, όπως είναι οι ομάδες του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στο πολλαπλούν μυέλωμα και συνολικά για τα αιματολογικά και ογκολογικά νοσήματα «τρέχουν» στην πατρίδα μας τουλάχιστον 50 κλινικές μελέτες, οι οποίες δίνουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση στους ασθενείς σε καινοτόμες, ακριβές θεραπείες και στις απαιτούμενες μοριακές εξετάσεις.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέλγιο: δωρεάν εξετάσεις αίματος σε πολίτες λόγω του μολυσμένου νερού

Η GSK στον επετειακό 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ