Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Πάτρα – Δίκη Πισπιρίγκου – Παιδίατρος: “Η συμπεριφορά της μητέρας δεν ταίριαζε με το δράμα που ζούσε αυτή η οικογένεια”

Με την κατάθεση της Γεωργίας Μάρκου παιδιάτρου του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών συνεχίζεται σήμερα μετά τη διακοπή λόγω εκλογών η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Του Νίκου Νικολετάκη

Η γιατρός είπε μεταξύ άλλων:

“Από το ιστορικό των θανάτων και τη συμπεριφορά των γονιών που ήταν κάπως ψυχρή και αποστασιοποιημένη, ήταν κάτι που μας έκανε εντύπωση. Η μητέρα δεν μας έδειξε κάτι, ή συμπεριφορά δεν ταίριαζε με το δράμα που ζούσε αυτή η οικογένεια. Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, μήπως η μητέρα μπορούσε να προκαλέσει κάτι κακό. Δεν μας ήρθε κάτι αυθαίρετα. Ήταν κάτι που οφειλαμε να σκεφτούμε. Δε θέλαμε να πούμε κάτι τέτοιο για μια μητέρα που έχει χάσει τα παιδιά της, από την άλλη είχαμε δύο παιδιά που είχαν φύγει από ανακοπή. Πόσο τυχαίο μπορεί να ήταν αυτό; Γιατί η μητέρα ήταν παρούσα σε όλα αυτά;
Η σκέψη ήταν να πάει η μητέρα σε κάποιον ψυχίατρο, χωρίς αυτός να είναι γνώστης των υποθέσεων. Πράγματι έγινε αυτό, πήγε η μητέρα. Μετά όμως δεν ήθελε να ξανά πάει γιατί δεν της άρεσε.”
Νωρίτερα η παιδίατρος κατέθεσε :

“Η πρώτη επαφή μου ήταν την επόμενη της εισαγωγής, στις 12 Απριλίου. Εφημέρευα εκείνη τη μέρα. Ήταν ένα παιδί μετά από ανακοπή σε βαριά κατάσταση και ήταν μεν σταθεροποιημενο το παιδί αλλά σε βαριά κατάσταση διασωληνωμένο. Είχε μπει σε πρωτόκολλο θεραπευτικής υποθερμίας για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο. Μετά από αυτή τη γενική εικόνα πήγαμε στο γραφείο όπου κουβεντιάσαμε το περιστατικό όλοι οι γιατροί. Μας παρουσίασαν το περιστατικό, το πώς προέκυψε.
Ενώ νοσηλευόταν, κάποια στιγμή παρουσίασε επεισόδιο εμετούκαι κοιλιακού άλγους. Τέθηκε αντιβιοτική αγωγή. Μετά από αυτά, κάποιο απόγευμα και ενώ δεν είχε κάτι σε βαριά κατάσταση, τους ειδοποιεί η μητέρα να πάνε να δουν το παιδί που δεν ήταν καλά. Βρήκαν το παιδί σε συστολή, να μην αντιδράει και ξεκίνησε η αναζωογόνηση. Στην πορεία διασωληνώθηκε και μετά από περίπου 50 λεπτά επανήλθε και μεταφέρθηκε διασωληνωμένο σε εμάς. Αυτό ήταν το ιστορικό του παιδιού.

Η Τζωρτζίνα δεν είχε αναφερθεί ότι είχε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Από το αναπνευστικό, το παιδί είχε καλή εικόνα, δεν ήταν κάτι παθολογικό. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα από το νευρικό σύστημα.
Αναπνευστικά, βελτιωνόταν το παιδί. Υπήρχε ένα αντιδραστικό υγρό και κάναμε παρακέντηση. Υπήρχε λίγο υγρό και στην καρδιά.
Μετά οι σφιξεις ήταν καλές, οι παλμοί καλοί. Δεν παρουσίασε κάτι. Είχε ολοκληρωθεί και το πρωτόκολλο της υποθερμίας. Κόβοντας την καταστολή, δεν είδαμε κάτι. Απλά παραμείναμε χωρίς την καταστολή.
Σε αυτό το διάστημα έγινε και επικοινωνία του Ηλιάδη με έναν γενετιστή. Τότε ήταν και έγκυος η μητέρα.
Ο γενετιστής έκρινε ότι πρέπει να γίνει διακοπή της κύησης.
Το παιδί μετά είχε αρχίσει να αντιλαμβανεται. Δίναμε και το παιδί στη μητέρα με το καροτσάκι. Αποφασίστηκε να πάει το παιδί στην Αθήνα. Όταν έφτασε το παιδί έτυχε να κάνει πάλι σπασμούς και πυρετό, διασωληνωθηκε για 3 ημέρες. Έγινε καρδιολογικός έλεγχος. Μετά επέστρεψε σε εμάς όπου δρομολογησαμε να γίνει γαστροστομία. Η μητέρα εκαπιδεύτηκε στο πώς να χρησιμοποιεί για να το ταΐζει. Μετά από όλα αυτά το παιδί πήρε εξιτήριο από εμάς. Πήγε σπίτι. Μετά άρχισε να παρουσιάζει εμετούς. Έτσι ξανά έγινε η εισαγωγή στην παιδιατρική.
Μετά ξανά μπήκε στη ΜΕΘ αλλά το παιδί ήταν έτσι όπως το ξέραμε.

Πρόεδρος: Ποιος σας έδωσε το ιστορικό του παιδιού ;

Μ: Δεν ήμουν παρούσα, ενημερώθηκα από τους συναδέλφους.

Π: Εσείς είχατε δει κάτι από αυτά που έγιναν στην παιδιατρική;

Μ: Δεν έτυχε να εφημερεύω σε κανένα από αυτά τα επεισόδια. Η ενημέρωση που είχα ήταν από τους συναδέλφους μου.

Εισαγγελέας: Υπήρχε κάπου στο ιστορικό ότι η μητέρα έπασχε από κάτι ή είχε εμφανίσει κάποια ασθένεια;

Μ: Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο στο ενημερωτικό.

Δ. Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Χρονικά πότε περίπου υπολογίζετε να έχει αρχίσει η Τζωρτζίνα να αντιλαμβάνεται εξωτερικά ερεθίσματα.

Μ: Θυμάμαι ότι έκλαιγε όταν την άφηναν οι γονείς στο κρεβάτι από το καροτσάκι και αντιλαμβανόταν την αίσθηση ότι έφευγαν οι δικοί της. Τουλάχιστον από τις 4 μαϊου.

Δ. Γεωργακόπουλος: Νοητική υστέρηση πως διαπιστώθηκε που έχετε αναφέρει στην κατάθεσή σας;

Μ: Δεν μπορούσε να μιλήσει να επικοινωνήσει, με κραυγές η γέλιο. Δεν έχει τις νοητικές λειτουργίες ενός παιδιού στην ηλικία της. Δεν αντιλαμβανόταν να εκτελέσει εντολές. Καταλαβαίναμε ότι αντιλαμβανόταν την παρουσία των γονιών, η τα παιδικά στο ταμπλετ. Νοητική επαφή με το παιδί δεν υπήρχε. Πχ να της λέγαμε “Τζωρτζίνα κλείσε τα μάτια” αλλά δεν μπορούσε να το κανει.

 

Η δίκη συνεχίζεται μετά από διακοπή.

Αλέξης Κούγιας: Πόσες μεταμοσχεύσεις οργάνων παιδιών έχουν γίνει στη μονάδα;

Μ:Είχε γίνει εκδήλωση στη Ναύπακτο για αυτό. Κάπου 12 με 13 παιδιά

 

Κ: Έχετε ακούσει ποτέ για άλλη μονάδα στην Ελλάδα να υπάρχει αντίστοιχος αριθμός;

 

Μ: Δεν εχω ακούσει.

Πρόεδρος: Γιατί τα ρωτάτε τώρα αυτά;

Κ: Θέλω να ρωτήσω συγκεκριμένα πράγματα.

 

Πρόεδρος: Αν δεν εξηγήσετε στο δικαστήριο τι σχέση έχει αυτό, δεν θα επιτρέψω την ερώτηση!

 

Κ : Έχει σχέση με την αξιοπιστία των γιατρών που έχουν έρθει από τη ΜΕΘ του Ρίου

 

Π : Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε όμως

Κ : Η ερώτηση μου ήταν πόσες μεταμοσχεύσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα. Να απαντήσει. Αυτή ήταν η ερώτηση. Γνωρίζετε τι αντιμετώπισε αυτό το κορίτσι πριν υποστεί την ανακοπή;

Μ: Το παιδί εισήχθη στο καραμανδανειο με επεισόδιο σπασμων. Έγινε διερεύνηση.(Αναλύει τις εξετάσεις).

Κ: Σας ρώτησαν οι γονείς ποιο θα είναι το μέλλον του παιδιού;

Μ: Εμένα προσωπικά όχι. Ξέρω ότι ο Ηλιαδης ενημερώνει αναλυτικά όλους τους γονείς για τα προβλήματα του παιδιού. Για το μέλλον του παιδιού, δεν ξέρω.
Τις πρώτες μέρες κινδύνευε η ζωή του!

Κούγιας : Έχει σημασία σε πόσο χρόνο ένα παιδί που παθαίνει ανακοπή, κάνουν αναζωογόνηση;

Μ: Μετά απο αυτή την ώρα (55 λεπτα) μπορεί να υπάρχουν κάποια νευρολογικά ελλείμματα.

Κούγιας: Ο κ. Δασκαλάκης είχε πει σε μια συζήτηση που είχε τον κ. Ηλιάδη ότι “εδώ είναι ψύχραιμη αλλά στο σπίτι κλαίει από το πρωί μέχρι το βράδυ”. Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι (σ.σ. κατηγορείται) έχει σκοτώσει ήδη δύο παιδιά και κατηγορείται ότι σκότωσε και το τρίτο παιδί και έδειχνε ψύχραιμη αντί να υποκρίνεται την πονεμένη μάνα; Θα μπορούσε να κάνει την ιδιαίτερα ευαίσθητη αν τα είχε σκοτώσει αλλά δεν το έκανε όπως άλλοι που λένε “το παιδί μου, Παναγία μου!”

Μ: Δεν προσπάθησα να το εξηγήσω. Απλά μας έκανε σε όλους εντύπωση.

Κούγιας : Ντροπή σας, το λέω ευθέως παλιάνθρωποι έρχεστε και λέτε ψέματα! Επιφυλασσόμαστε για μήνυση στη μάρτυρα!

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με την κατάθεση του Εντατικολόγου Κοτσώνη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ