Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πάτρα: Η εισαγγελική έρευνα και η ασφυξία σε Μαλένα και Ίριδα

• Συλλέγει φακέλους και μαρτυρίες το Ανθρωποκτονιών.
• Πώς δένει η εγκληματική ενέργεια για τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας από την
Πάτρα.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Στη διάθεση του Ανθρωποκτονιών βρίσκονται πλέον οι ιατρικοί φάκελοι κυρίως της Μαλένας και δευτερευόντως της Ίριδας, μετά την κατεπείγουσα εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ανατέθηκε στους έμπειρους εισαγγελείς κ.κ. Ελευθεριάνο και Ανδρέου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Πάτρα: Το αρρωστημένο κίνητρο της Ρούλας Πισπιρίγκου – Τα τέσσερα επεισόδια με το σύζυγό της που συνδέονται με τρεις θανάτους και μια ανακοπή


Η εισαγγελική Αρχή έχει δώσει σαφή εντολή προς το Ανθρωποκτονιών προκειμένου να συλλεχθούν οι ιατρικοί φάκελοι των δύο παιδιών και στη συνέχεια να εξεταστούν οι γιατροί οι οποίοι ενεπλάκησαν με την περίπτωση της άτυχης Μαλένας, καθώς και όλοι όσοι ήταν παρόντες στον αιφνίδιο θάνατο της μικρής Ίριδας, δηλαδή η Ρούλα Πισπιρίγκου και η αδελφή της Δήμητρα.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται ήδη να καταθέσουν και οι ιατροδικαστές, ενώ στη συνέχεια ο φάκελος θα επιστρέψει στην Εισαγγελία για αξιολόγηση αλλά και τις περαιτέρω νομικές ενέργειες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», η εισαγγελική αρχή δεν πρόκειται να ορίσει κάποιον πραγματογνώμονα (ιατροδικαστή) προκειμένου να αξιολογήσει τους δύο φακέλους.

Όπως εξηγούσαν, «κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε τη διαδικασία». Ωστόσο, διά ειδικών δικονομικών μέσων θα εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν οι καταθέσεις οι οποίες θα δίνουν την απάντηση από το τι «έφυγαν» τα δύο παιδιά. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται και η επανεξέταση του φακέλου της Μαλένας από την επιτροπή που σύστησε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης. Η συγκεκριμένη επιτροπή δεν σχετίζεται άμεσα με την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αφορά μια ενδοϋπηρεσιακή επιτροπή. Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές εξηγούσαν ότι σε περίπτωση που εκδοθεί πόρισμα είναι προφανές ότι θα ληφθεί υπόψη από τις Αρχές.

Ασφυξία


Εξάλλου, οι ερευνητές της υπόθεσης καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου σκότωσε δύο παιδιά με ασφυξία μέσω απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και ένα παιδί με δηλητηρίαση μέσω χρησιμοποίησης της ουσίας κεταμίνη.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Μ», η άτυχη Μαλένα είχε εκδορές στη μύτη, οι οποίες καταγράφονται στην ιατροδικαστική έκθεση. Οι συγκεκριμένες εκδορές, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν προκληθεί από τους όνυχες του δράστη, δηλαδή της κυρίας Πισπιρίγκου.

Επίσης, μέσω της δημοσιογραφικής ομάδας της «Μ» ήρθε στο φως τραυματικό εύρημα που δεν είχε διαγνώσει η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα. Συγκεκριμένα αναδείχθηκε ερυθρότητα επί της δεξιάς παρειάς ως τυπικό δακτυλικό εντύπωμα στην προσπάθεια του δράστη, δηλαδή της κυρίας Πισπιρίγκου, να προκαλέσει απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών, δηλαδή του στόματος και της μύτης.

Τα τραυματικά αυτά ευρήματα αναπαριστούν την παλάμη της κυρίας Πισπιρίγκου κατά την εκτέλεση της εγκληματικής πράξης της, όπου, σύμφωνα με τους ερευνητές, πίεσε το στόμα και τη μύτη, με αποτέλεσμα την απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών (στόματος και μύτης) και την επακόλουθη ασφυξία, δηλαδή τον θάνατο εξαιτίας αποστέρησης οξυγόνου. Οι κακώσεις-τραυματισμοί στο πρόσωπο της Μαλένας δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, είναι όλες πρόσφατες και προφανώς προθανάτιες. Άλλωστε πέραν πάσης αμφιβολίας προέκυψε ότι οι κακώσεις αυτές δεν προϋπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες από τις φωτογραφίες της οικογένειας αλλά και από τον ιατρικό φάκελο, όπου δεν περιγράφονται ανάλογες κακώσεις. Αποτέλεσμα ήταν να επέλθει ο θάνατος εν μέσω πνευμονικού οιδήματος και έντονης πνευμονικής συμφόρησης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Μ», με την επανεξέταση των διασωθέντων σπλάγχνων της Μαλένας στους πνεύμονες διαπιστώθηκε πνευμονορραγία, επιβεβαιώνοντας την ασφυξία ως αιτία θανάτου. Επίσης, με τις τοξικολογικές εξετάσεις δεν είχε διαπιστωθεί η ουσία κεταμίνη που αποτέλεσε την αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας, λόγω δηλητηρίασης στις 29/1/2022.

Ίριδα

Η Ίριδα, εκτός του εκζέματος (δηλαδή, δερματοπάθειας πέριξ των χειλέων) σε άλλο σημείο εντός της στοματικής κοιλότητας επί του στοματικού βλεννογόνου έφερε όλως πρόσφατη κάκωση-τραύμα, αφού διαπιστώθηκε λύση της συνεχείας του δέρματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Μ», το τραύμα ήταν εντός της στοματικής κοιλότητας αριστερά στον βλεννογόνο.

Ο τρόπος δολοφονίας/βρεφοκτονίας έλαβε χώρα μέσω απόφραξης με χρήση μικρού πανιού.

Δηλαδή, το πανάκι εισήλθε βίαια στη στοματική κοιλότητα και κατά την είσοδο στο στόμα προκλήθηκε από όνυχα του δράστη μικρή λύση της συνεχείας (τραύμα) εντός του στόματος. Με κανέναν άλλο τρόπο δεν θα μπορούσε να προκληθεί τραύμα εντός του στόματος, διότι οι πιπίλες είναι ατραυματικές, τα βρέφη 6 μηνών δεν έχουν δόντια και δεν καταναλώνουν στερεές τροφές.

Σύμφωνα πάντα με τα ιατροδικαστικά συγγράμματα, το συγκεκριμένο τραυματικό εύρημα, δηλαδή διάσχιση του βλεννογόνου, προσανατολίζει προς την εγκληματική ενέργεια (ανθρωποκτονία), αφού η δημιουργία του μπορεί να αποδοθεί στην ισχυρή πίεση που ασκείται από τον δράση, στην περιοχή αυτή, με συνέπεια τον τραυματισμό του βλεννογόνου. Η Ίριδα είχε την ανάλογη βλάβη εντός του στόματος, προφανώς από τις εγκληματικές ενέργειες του δράστη.

Οι θάνατοι Ίριδας και Μαλένας συνδέονται με κοινά ευρήματα λόγω της ασφυξίας:

Διαπιστώθηκε οίδημα πνευμόνων: Συγκεκριμένα έφεραν εντόνου βαθμού πνευμονικό οίδημα και έντονη πνευμονική συμφόρηση. Σημειώνουμε ότι κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το διαπιστωθέν πνευμονικό οίδημα οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια/κάμψη, διότι τα δύο αυτά παιδιά δεν έπασχαν από ανάλογα νοσήματα. Ειδικά  η Μαλένα, κατά τη νοσηλεία της λίγες ημέρες προ του θανάτου της, είχε υποβληθεί σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου και υπερηχογραφήματος καρδίας, και  δεν διαπιστώθηκε καμία πάθηση, όπως άλλωστε και η ιστολογική εξέτασης της καρδιάς της Μαλένας καμία καρδιακή πάθηση δεν ανέδειξε.

Στην Ίριδα διαπιστώθηκαν και στη Μαλένα μέσω της επανεξέτασης αναζητούνται ασφυκτικές κηλίδες στα εσωτερικά όργανα. Σύμφωνα με την ιστολογική εξέταση των πνευμόνων της Ίριδας, χωρίς καμία αμφιβολία προκύπτει ότι διαπιστώθηκαν διάσπαρτες στικτές αιμορραγικές διηθήσεις, δηλαδή διαπιστώθηκαν ασφυκτικές κηλίδες. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά συγγράμματα που αναζητήσαμε με την «ΜΠΑΜ» στην ιατρική βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ, η παρουσία αυτών των ασφυκτικών κηλίδων – στικτών αιμορραγικών εστιών είναι για την ασφυξία καθοριστικής σημασίας διαγνωστικό στοιχείο, σε σημείο ώστε όταν υπάρχουν δεν αναζητείται άλλη αιτία θανάτου.

Στην Ίριδα διαπιστώθηκε ανοξία του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της ασφυξίας, ενώ δυστυχώς στη Μαλένα η κυρία Τσάκωνα δεν μερίμνησε να λάβει δείγμα εγκεφάλου, ως τυπική διεκπεραίωση του περιστατικού από την ίδια.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο μεγαλύτερος αριθμός αιφνίδιων θανάτων των βρεφών (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) αποδίδεται σε απόφραξη των εξωτερικών στομίων των αεροφόρων οδών. Είναι βέβαιο ότι οι δύο θάνατοι Μαλένας και Ίριδας δεν μπορούν να αποδοθούν σε διαφορετικές νοσολογικές οντότητες και άρα έχουν προκληθεί από ασφυξία.

Τζωρτζίνα

τάμπλετ
Η Τζωρτζίνα δολοφονήθηκε από τη μητέρα της προ της ώρας 14:28, όπου μετέβαινε με την ησυχία της να καλέσει τους γιατρούς. Συγκεκριμένα, στις καταθέσεις που ήρθαν στο φως μέσω της «ΜΠΑΜ» προκύπτει ότι μετέβη σαν να ήθελε να ζητήσει κάτι απλό, ενώ όταν έφτασε στη νοσηλευτική υπηρεσία ανέφερε επεισόδιο. Επίσης είχε ήδη απενεργοποιήσει τον ήχο από το οξύμετρο. Όταν έφτασαν οι γιατροί και νοσηλευτές, η Τζωρτζίνα ήταν ήδη νεκρή λόγω ανακοπής περί ώρα 14:30. Άρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο υπερασπιστικός ισχυρισμός της ότι απεβίωσε περί ώρα 15:30, διότι μέχρι και 15:50 διενεργούσαν προσπάθειες ανάνηψης.

Την εγκληματική πράξη της η κυρία Πισπιρίγκου την ολοκλήρωσε μέσω της χορήγησης κεταμίνης σε συγκέντρωσή 6,5 μg/ml αίματος. Είναι μια συγκέντρωση τοξική.

 
Πώς η κυρία Τσάκωνα διέγνωσε ηπατική ανεπάρκεια

Η ιατροδικαστής που εξέτασε την άτυχη Μαλένα, κυρία Χριστίνα Τσάκωνα, διέγνωσε ηπατική ανεπάρκεια, όμως η διάγνωση της ηπατικής ανεπάρκειας ακόμα και στην ιατροδικαστική εξέταση πρέπει βασίζεται στα εξής στοιχεία:

  •  Ίκτερος, δηλαδή το παιδί έπρεπε να είναι κίτρινο.
  •  Αιμορραγικά φαινόμενα, διότι λόγω της υπολειτουργικότητας του ήπατος θα είχαν
    προκληθεί σοβαρές αυτόματες αιμορραγίες.
  •  Διάγνωση ασκίτη (δηλαδή υγρού εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας).
  •  Ηβώδης επιφάνεια ήπατος, εικόνα κιρρωτικού ήπατος ή και εικόνα ηπατομεγαλίας,
    με έντονα στοιχεία καταστροφής του παρεγχύματος.
  •  Εικόνα πυλαίας υπέρτασης με στοιχεία.
  •  Καθώς και άλλα στοιχεία που δεν υφίστανται από την έκθεσή της.

Αντίθετα, η κυρία Τσάκωνα ερμήνευσε μια εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ως ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς να ξέρει πού οφείλεται το συγκεκριμένο αυτό εύρημα και κυριότερα τι ποσοστό καταλάμβανε ο όρος «εκτεταμένη» επί του ηπατικού παρεγχύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ