Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πάτρα: Η σπιτονοικοκυρά, τα χρέη και η σύνταξη

  • Η πιστωτική κάρτα, τα δάνεια και τα εξώδικα των τραπεζών 

  • Ποιος και γιατί εισέπραξε τη σύνταξη μετά τον θάνατό της

  • Επίκειται εκταφή για τα αίτια θανάτου

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν την πλήρη εικόνα σχετικά με τον θάνατο αλλά και τις εν ζωή υποχρεώσεις της 69χρονης Ευγενίας Κούτρα, γνωστής και ως «σπιτονοικοκυράς» του ζεύγους Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου, φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Βάσει των επίσημων εγγράφων που βρίσκονται στη διάθεσή μας από το 2009 εκκρεμούσαν δικαστικές ενέργειες τραπεζών σε βάρος της αποθανούσης εξαιτίας οφειλών που είχε στα πιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για χρέη από πιστωτικές κάρτες τις οποίες δεν είχε αποπληρώσει αλλά και δάνεια τα οποία είχε λάβει από τη Eurobank. Από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήσαμε προκύπτει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που παρουσιάστηκε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι οφειλές της Ευγενίας Κούτρα δεν ξεκίνησαν το 2017, αλλά το 2009. Τότε η μοναχική γυναίκα ήταν 58 ετών. Με το ζεύγος Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου γνωρίστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα.

 

Πιστωτικές

Βάσει των εγγράφων που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ» προκύπτει ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2009 η θανούσα έλαβε το πρώτο εξώδικο από τη Eurobank εξαιτίας μιας πιστωτικής κάρτας «Euroline» την οποία είχε απλήρωτη. «…Επειδή έχει καταστεί υπερήμερη και δεν έχετε προβεί μέχρι σήμερα στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας από την ανωτέρω σύμβαση, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 715 ευρώ, σας καλούμε να εξοφλήσετε άμεσα το σύνολο αυτών ή να επικοινωνήσετε με την τράπεζά μας για την άμεση ρύθμισή τους, αλλιώς σας δηλώνουμε ότι θα καταγγείλουμε τη σχετική σύμβαση με συνέπεια την αναγγελία των στοιχείων σας στην ‘‘Τειρεσίας ΑΕ’’…» αναφέρει μεταξύ άλλων το εξώδικο που υπογράφουν οι νομικοί σύμβουλοι του πιστωτικού ιδρύματος.

Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2010, στο σπίτι της οδού Μπιζανίου, όπου μετέπειτα εγκαταστάθηκαν οι Δασκαλάκης και Πισπιρίγκου, καταφθάνει και νέο εξώδικο, με παραλήπτη και πάλι την Ευγενία Κούτρα. Αυτήν τη φορά η Eurobank καταγγέλλει ότι η εκλιπούσα όφειλε να αποπληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος των 10.799,47 ευρώ εξαιτίας μιας πιστωτικής κάρτας την οποία είχε εκδώσει. Μάλιστα η τράπεζα την καλούσε να εξοφλήσει το ποσό καταθέτοντας το σύνολο της οφειλής σε λογαριασμό, αλλιώς απειλούσε με περαιτέρω δικαστικές ενέργειες.

Δάνεια

Το τραπεζικό κυνήγι σε βάρος της γλυκύτατης καθηγήτριας, για την οποία άπαντες και άπασες στην Πάτρα μιλούν με τα καλύτερα λόγια, συνεχίστηκε επί μακρόν. Αιτία κάποια δάνεια τα οποία φέρεται να είχε λάβει και πάλι από τη Eurobank με προφανή λόγο την ανακατασκευή του ακινήτου στην οδό Μπιζανίου. Στις 3 Νοεμβρίου 2010 δικαστικός επιμελητής της επιδίδει όχι ένα, αλλά τρία εξώδικα εξαιτίας δανείων σε ελβετικά φράγκα (CHF) τα οποία είχε λάβει. Μέσω του πρώτου εξωδίκου η τράπεζα διαμαρτυρόταν για το γεγονός ότι η εκλιπούσα φέρεται να είχε σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις δανείου ύψους 31.694,79 ελβετικών φράγκων από την 1η Νοεμβρίου 2009. Όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στο εξώδικο, το ληξιπρόθεσμο ποσό ήταν 29.272,80 ελβετικά φράγκα, με αποτέλεσμα το πιστωτικό ίδρυμα να καταγγείλει τη σύμβαση του δανείου. Το δεύτερο εξώδικο της ίδιας ημέρας αφορούσε δάνειο ύψους 79.869,24 ελβετικών φράγκων, που επίσης είχε σταματήσει να αποπληρώνει από την 1η Νοεμβρίου 2009. Η Eurobank μέσω του εξωδίκου διαμαρτυρόταν για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 77.271,11 ελβετικών φράγκων και κατήγγειλε τη σύμβαση ζητώντας την πλήρη αποπληρωμή του ποσού. Σε ό,τι αφορά το τρίτο δάνειο, το οποίο επίσης καταγγέλθηκε μέσω εξωδίκου την ίδια ημέρα, ήταν ύψους 17.600 ευρώ, τα οποίο η θανούσα σταμάτησε -σύμφωνα με την τράπεζα- να αποπληρώνει την 1η Σεπτεμβρίου 2009. «…Επειδή παρά τις γραπτές και προφορικές ειδοποιήσεις μας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων δόσεών σας δεν ανταποκριθήκατε, σας δηλώνουμε ότι καταγγέλλουμε την παραπάνω σύμβαση δανείου…» καταλήγει το εξώδικο της Eurobank. Η συγκεκριμένη εικόνα απέχει παρασάγγας από εκείνη την οποία παρουσίασε δικηγόρος ενός συγγενούς, ο οποίος με δημόσιες δηλώσεις του σε ΜΜΕ ανέφερε ότι βάσει της «έρευνάς» του η αποπληρωμή των οφειλών της Ευγενίας Κούτρα σταμάτησε το 2017, όταν δηλαδή υπεγράφη το πληρεξούσιο το οποίο είχε αποκαλύψει η «Μ».

H εφημερίδα μας έχει ήδη αποκαλύψει ότι για το ισόγειο διαμέρισμα της οδού Μπιζανίου, όπου διέμεναν ο Μάνος Δασκαλάκης και η Ρούλα Πισπιρίγκου, υπάρχει μια προσημείωση υποθήκης στην τράπεζα Eurobank 11.163,47 ευρώ. Υποθηκευμένος είναι και ο β΄ όροφος, όπου διέμενε εν ζωή η Ευγενία Κούτρα, στην ίδια τράπεζα, με το ποσό να ανέρχεται στα 103.830 ελβετικά φράγκα  (102.210 ευρώ περίπου).

Γνωριμία

Η πρώτη γνωριμία της Ευγενίας Κούτρα με το ζεύγος Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου έλαβε χώρα το 2013-2014, όταν γνώρισε τον Δασκαλάκη ως διανομέα. «Κάναμε μια συμφωνία, να μπω μέσα. Έφτιαξα το σπίτι όλο. Έδωσα λεφτά για το σπίτι. Τρεις με τέσσερις χιλιάδες ευρώ και τα έδινα σιγά σιγά. Έκανα τέσσερις – πέντε μήνες να το φτιάξω το σπίτι τότε», είχε αναφέρει ο Δασκαλάκης στην «Μ».

«Η σπιτονοικοκυρά με έπαιρνε τηλέφωνο, ό,τι ήθελε της το έκανα. Μου έλεγε: ‘‘Μπορείς να μου πληρώσεις αυτό; Μπορείς να μου κάνεις εκείνο;’’».

Ερωτώμενος για το ειδικό πληρεξούσιο είπε ότι το έκαναν την πρώτη φορά που μπήκε η γυναίκα στο νοσοκομείο το 2017. «Μου έφαγε την κάρτα το μηχάνημα που της έβγαζα τα λεφτά της. Έπρεπε να πάει να βγάλει καινούργια κάρτα, δεν μπορούσε να μετακινηθεί και έτσι μου έκανε το πληρεξούσιο. Της έκανα εξυπηρετήσεις». Όπως είχε πει, το πληρεξούσιο ήταν εντολές διαδικαστικού περιεχομένου. «Την πρώτη φορά που βγήκε από το νοσοκομείο πήγαινα εγώ και η Ρούλα, η οποία για την Κούτρα ήταν ανύπαρκτη» τόνισε ο 30χρονος. «Δεν είχαν τσακωθεί ποτέ, πάντως. Απλά δεν είχαν τη σχέση που είχα μαζί της. Εμένα συμπαθούσε και την Τζωρτζίνα πολύ. Την έβλεπε σαν παιδί της» ανέφερε προσθέτοντας ότι η εικόνα που είχε είναι ότι η Κούτρα έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Μας έλεγαν ότι είχε σκλήρυνση κατά πλάκας. Απέφευγε τα νοσοκομεία. Φοβόταν ότι στα νοσοκομεία θα της κάνουν κακό, ότι κάτι θα της κάνουν και θα πεθάνει» ανέφερε στην «Μ». Ερωτώμενος για το αν υπήρχαν οι λίρες, ο κ. Δασκαλάκης είπε ότι δεν βρήκαν κάτι. «Είχε αλλάξει και τρεις Αλβανίδες. Μπορεί να έχουν πάρει κάποια πράγματα» είπε με νόημα.

Στην ερώτηση για το αν είχε λεφτά στην τράπεζα, ο Μάνος Δασκαλάκης τόνισε: «Ποια τράπεζα; Εδώ χρωστάει παντού. Ακόμα και στη ΔΕΗ χρωστάει».

Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλέκεται η προσωρινά κρατούμενη σύζυγός του στον θάνατο της σπιτονοικοκυράς: «Την πήγε ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Πήγαμε την πρώτη μέρα και μας πήραν τηλέφωνο την τελευταία μέρα ότι ‘‘ελάτε να τη δείτε’’ γιατί πεθαίνει σε δύο ώρες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Τα ευρήματα ντοκουμέντο στην Ίριδα που αποκαλύπτουν την ασφυξία!

Σούρας – Πάτρα: Το μοναδικό συγκλονιστικό νέο στοιχείο είναι οι φωτογραφίες της Ίριδας στην «ΜΠΑΜ»


Οι συνομιλίες Πισπιρίγκου για τη σύνταξη

Διαλόγους-ντοκουμέντο της Ρούλας Πισπιρίγκου, κατηγορουμένης για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας, στους οποίους εκφράζει έντονο ενδιαφέρον για το πότε θα καταβληθεί η σύνταξη της σπιτονοικοκυράς, Ευγενίας Κούτρα, ο θάνατος της οποίας (στις 12 Σεπτεμβρίου 2020) ερευνάται πλέον από τις εισαγγελικές Αρχές, αποκάλυψε το eReportaz.gr.  Σε συνομιλία την οποία είχε η κατηγορουμένη στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή 11 ημέρες μετά τον θάνατο της 69χρονης γυναίκας, με διαδικτυακή της φίλη εκφράζει το έντονο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί πότε θα μπει η σύνταξη! Στην αρχή της συζήτησης η Πισπιρίγκου ρωτάει τη φίλη της εάν γνωρίζει πότε θα μπει η σύνταξη της «γιαγιάς». Στη συνέχεια αναφέρει ότι «εχθές», δηλαδή στις 22 Σεπτεμβρίου, μπήκαν οι συντάξεις, ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι η διακοπή στην καταβολή της σύνταξης γίνεται μέσω του γραφείου τελετών, το οποίο πρώτα παίρνει τα έξοδα της κηδείας. Επισημαίνεται ότι όπως αποκαλύφθηκε ακόμη και μετά τον θάνατο της Κούτρα πραγματοποιήθηκε ανάληψη της σύνταξής της από την κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου για τα «έξοδα κίνησης», όπως αναφέρθηκε ως αιτιολογία.

 

 

Ευγενία Κούτρα: Πιθανή η εκταφή της σορού

 

Του

ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

 

Ορατό είναι το ενδεχόμενο οι διωκτικές Αρχές να αιτηθούν στην Εισαγγελία εκταφή της σορού της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη. Από την 69χρονη που πέθανε -σύμφωνα με το πόρισμα- από σηψαιμία, ενδεχομένως να ληφθούν δείγματα από τις τρίχες του κεφαλιού της και από χόνδρους των οστών.

 

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ανιψιού της 69χρονης, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ» αναφέρει:  «Από τη στιγμή που η γυναίκα έκανε το πληρεξούσιο στον Μάνο Δασκαλάκη, το δάνειό της έπαψε να πληρώνεται, όπως και άλλες υποχρεώσεις της» τονίζει. «Όταν ο Μάνος Δασκαλάκης εξασφάλισε το 2017 το πληρεξούσιο της αποβιωσάσης γυναίκας, υπήρχε ένα δάνειο το οποίο έως τότε αποπλήρωνε η ίδια. Από το 2017 δεν έχει πληρωθεί ούτε μία δόση από αυτό το δάνειο. Το εξώδικο που έστειλε η τράπεζα αναφέρει πως από το 2017 δεν έχει πληρωθεί ούτε μία δόση του δανείου», επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

«Είχε την υποχρέωση να της παίρνει τα φάρμακά της, καθώς είχε προβλήματα υγείας και είχε σταματήσει η συνταγογράφηση.

Η αποβιώσασα έπαιρνε σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ. Ο Μάνος Δασκαλάκης δεν πλήρωνε τη ΔΕΗ, το δάνειο, τα φάρμακα, δεν πλήρωνε τίποτα. Η εκλιπούσα, όταν διαχειριζόταν μόνη τα οικονομικά της, ήταν συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της». Μάλιστα όπως σχολιάζει ο δικηγόρος, «η άτυχη γυναίκα έφυγε από τη ζωή νωρίτερα από την ώρα της γιατί εκείνοι που τη φρόντιζαν, την παραμελούσαν».

 

Παραμελημένη

Η Ευγενία Κούτρα-Θεοδωροπούλου «ήταν μια παραμελημένη γυναίκα» αναφέρει στην «ΜΠΑΜ» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Η Άννα Μαστοράκου – Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας

 

Όπως μας είπε, η αιτία θανάτου είναι σηψαιμία, επιβεβαιωμένη και από τη θεράπουσα ιατρό της: «Είχε μία κατάκλιση η οποία ήταν αιτία της λοίμωξης από την οποία έπασχε. Έχουν εντοπιστεί με καλλιέργεια  τα μικρόβια που είχε.

Η εικόνα της ήταν σηψαιμική, ήταν όμως παραμελημένη και εκεί πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από αυτόν που είχε την επιμέλεια» τονίζει η Άννα Μαστοράκου. Όπως μας είπε, υπήρχε όντως ένα νεόπλασμα στη μήτρα και οστεολυτικές βλάβες στον εγκέφαλο, αλλά αυτό δεν θεωρείται αιτία θανάτου.

 

Το πιστοποιητικό θανάτου της Ευγενίας Κούτρα

 

 

Ήταν σε στάδιο διερεύνησης και δεν πρόλαβαν να κάνουν περαιτέρω έλεγχο, δηλαδή βιοψίες κ.ά., επισημαίνει η γιατρός.

Αναφερόμενη στο πιστοποιητικό θανάτου μας είπε ότι έχει υπογραφεί από τη θεράπουσα ιατρό και όχι από την εφημερεύουσα. «Στο πρωτότυπο έγγραφο υπάρχει η σφραγίδα της ιατρού, αλλά είναι αχνή και έτσι δεν βγήκε στη φωτοτυπία» μας είπε η κυρία Μαστοράκου.

 

Από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ