Πολλά ερωτηματικά και αντιφάσεις έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας που εξέπνευσε στην κούνια του σπιτιού της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Η Παιδίατρος Γ. Κ. κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου της είπε πως η Τζωρτζίνα ήταν αυτή που βρήκε νεκρή την Ίριδα.
Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
Η κατηγορουμένη, ανέφερε ότι η μικρή Ίριδα πέθανε μεταξύ 8 και 9 το πρωί.
Στη συνέχεια η Δήμητρα Πισπιρίγκου φέρεται να δήλωσε αρχικά ότι «Ξυπνήσαμε γύρω στις 10.30 το πρωί. Πήγα στο παιδί και το βρήκα νεκρό. Σε άλλη στιγμή η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου ανέφερε «Μπορεί να ήταν και 11.15, δεν θυμάμαι καλά».
Το ΕΚΑΒ έστειλε σήμα προς το ασθενοφόρο στις 11.37. «Ειδοποιηθήκαμε από μητέρα βρέφους στην οδό Μπιζανίου 27. Δεν έχει αισθήσεις» ανέφεραν.
«Χρειάστηκαν μόνο 7 λεπτά για να φθάσει το ασθενοφόρο από το κέντρο της πόλης στο σπίτι της οικογένειας και ουδέποτε «έχασε» το δρόμο, όπως ειπώθηκε διότι ο δρόμος είναι κεντρικός και αρκετά γνωστός στους διασώστες» μας είπε εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ Πάτρας. «Όταν ο άνθρωπος έχει ακαμψία και φαίνεται ότι είναι νεκρός ,ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει το θάνατό του και να ειδοποιήσει τις αρχές για τα περαιτέρω. Δεν ξέραμε τις διαστάσεις του θέματος , ούτε μπορούσαμε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε όσο γίνεται καλύτερα» πρόσθεσε.
Ο πατέρας
Ο πατέρας των παιδιών, βρισκόταν πολύ κοντά στο σπίτι και έφθασε λίγο πριν το ασθενοφόρο, όπως είπαν οι ίδιοι. Εκείνη τη στιγμή η Ρούλα Πισπιρίγκου προσπαθούσε με ΚΑΡΠΑ να επαναφέρει το βρέφος. «Σας παρακαλώ, κάντε κάτι, έχουμε ήδη χάσει ένα παιδί», είπε ο Μάνος Δασκαλάκης, στους διασώστες του ΕΚΑΒ.
Ο γιατρός της Κινητής Μονάδας παρά το ότι διαπίστωσε ότι τα άκρα του βρέφους είναι παγωμένα και τα χείλη μελανιασμένα έκανε προσπάθεια ανάνηψης. «Γιατί δεν ειδοποιήσατε το ΕΚΑΒ νωρίτερα;», ρώτησε ο διασώστης.«Τώρα το είδαμε» απάντησε ο Μάνος Δασκαλάκης. Ο γιατρός πήρε την πρωτοβουλία να μεταφέρουν το αγγελούδι στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο για να γίνει εκεί η τελευταία προσπάθεια ανάνηψης.
Όταν το βρέφος έφτασε στο νοσοκομείο οι γιατροί βεβαίωσαν τον θάνατο του στις 11.55.
Όπως έχει αναφέρει η «ΜΠΑΜ» η κατάθεση από την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα μετά το Πάσχα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα όσον αφορά την αιτία θανάτου.
Η Αγγελική Τσιόλα προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών
Στην ιατροδικαστική έκθεση που συνέταξε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, στις 22 Μαρτίου 2021, μία ημέρα μετά το θάνατο της Ίριδας ,αναφέρει ότι «ο θάνατος επήλθε συνέπεια υποπλασίας – αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς -πνευμονικού οιδήματος». Η συγκεκριμένη διάγνωση της αγενεσίας του φλεβόκομβου δόθηκε από την παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου και θεωρείται παντελώς άστοχη. Στην ιατροδικαστική έκθεση καταγράφεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Τα ευρήματα ντοκουμέντο στην Ίριδα που αποκαλύπτουν την ασφυξία!
Πάτρα – Υπουργός Δικαιοσύνης: Τι ζήτησε από τον Καρακούκη για την υπόθεση της Μαλένας και της Ίριδας ο Κώστας Τσιάρας
«Ιστολογική εξέταση»
Από την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε ότι «σε πολλαπλές τομές από τον εγκέφαλο παρατηρείται έντονη συμφόρηση των αγγείων του παρεγχύματος και των αγγείων του υπαραχνοειδούς χώρου και παριαγγειακό οίδημα. Σε μία θέση στην αριστερή κοιλία παρατηρείται εξαγγείωση ερυθρών κυττάρων (αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας). Ορισμένοι νευρώνες του φλοιού του εγκεφάλου εμφανίζουν στοιχεία νέκρωσης. Σε τομές από την παρεγκεφαλίτιδα, στέλεχος και εν τω βάθει σχηματισμούς παρατηρείται έντονη συμφόρηση και περιαγγειακό οίδημα. Δεν αναγνωρίζονται αγγειακές δυσπλασίες ή άλλες διαμαρτίες κατά την διάπλαση».
Όπως έχει αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ» όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο. Το μεγάλο στοίχημα από κει και πέρα είναι να φανεί πόσοι πιθανόν εμπλέκονται στην διαφαινόμενη δολοφονία του βρέφους. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τις καταθέσεις της Δήμητρας και της Ρούλας Πισπιρίγκου οι οποίες ήταν παρούσες εκείνο το πρωινό. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η άρση απορρήτου των επικοινωνιών ,οπότε θα φανεί ποιος βρισκόταν στο σπίτι την ώρα που πέθανε η Ίριδα.
Ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με την ώρα θανάτου του βρέφους. Σύμφωνα με πληροφορίες επειδή η Ίριδα μπήκε σε ψυκτικό θάλαμο και η ιατροδικαστής έκανε τη νεκροτομή την επόμενη μέρα, δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση της ώρας. Σύμφωνα με άλλη πηγή πάντως, το χρονικό διάστημα που έχασε τη ζωή του το μωράκι διαφέρει κατά πολύ από την ώρα που δήλωσε η μητέρα. Παράλληλα οι δύο εισαγγελείς έχουν δώσει εντολή στους Αξιωματικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών για νέο γύρο καταθέσεων, από γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ τελευταίοι αναμένεται να καταθέσουν και συγγενείς της 33χρονης κατηγορούμενης.
Δημήτρης Γαλεντέρης – Ιατροδικαστής
«Το ΕΚΑΒ δεν θα έπρεπε να παραλάβει και να μεταφέρει το νεκρό μωρό στο νοσοκομείο» μας λέει ο κ. Δημήτρης Γαλεντέρης. «Αν παρέμενε στο σημείο και καλούνταν εκεί η ιατροδικαστής και η σήμανση θα ξέραμε την ώρα θανάτου και πολλά περισσότερα απ’ όσα τώρα» ανέφερε.
Όπως μας είπε ο ιατροδικαστής ένα σώμα χάνει το πρώτο 6ωρο 0,5 – 1,2 βαθμούς ανά ώρα ,μέχρι να φθάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκτίμηση της ώρας θανάτου μπορεί να γίνει μετρώντας τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Το ενδεχόμενο μετακίνησης της σορού μπορεί να φανερώσουν οι πτωματικές υποστάσεις (βαθιά ερυθρή χρώση του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων με τη μορφή εκτεταμένων κηλίδων) οι οποίες μονιμοποιούνται μετά τις 12 ώρες.