Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Πάτρα: Μία εκταφή (για Τζωρτζίνα) και ένα πόρισμα (για Μαλένα – Ίριδα)

Ανοιχτό παραμένει, μετά και την κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της ανακρίτριας, το ενδεχόμενο εκταφής της άτυχης Τζωρτζίνας προκειμένου να αναζητηθούν δηλητηριώδεις ουσίες οι οποίες ενδεχομένως χορηγήθηκαν σε παρελθόντα χρόνο.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ


• Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξέτασης τριχών του 9χρονου κοριτσιού για να διαπιστωθεί εάν δηλητηριαζόταν και στο παρελθόν
• Πού βρίσκονται οι έρευνες για τα άλλα δύο κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη


Την ίδια στιγμή, η δικαστική λειτουργός η οποία χειρίζεται την υπόθεση δολοφονίας του κοριτσιού από τη μητέρα του Ρούλα Πισπιρίγκου αναμένεται να παραγγείλει τη διενέργεια τεστ DNA προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αίμα το οποίο βρέθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο είναι της Τζωρτζίνας. Τα δύο συγκεκριμένα (αίμα και τρίχες) «ενθύμια» του μικρού αγγέλου ενδεχομένως να ρίξουν άπλετο φως στο μαρτύριο το οποίο περνούσε το μικρό κορίτσι και να εξηγήσουν στις Αρχές πού οφείλεται η δυσεξήγητη ανακοπή την οποία υπέστη στις 11 Απριλίου 2021 ενώ νοσηλευόταν χωρίς προβλήματα υγείας (πλην των αναφερόμενων σπασμών από τη μητέρα) στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

Εάν μέσω της ιατρικής αλλά και της δικαστικής έρευνας απαντηθεί πού οφείλεται η 55λεπτη «αποχώρηση» της Τζωρτζίνας από τη ζωή, τότε ενδεχομένως η Πισπιρίγκου βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μία δίωξη, και δη εκείνη της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ανακριτικό γραφείο, ο κ. Μπουζιάνης απάντησε, κατά πληροφορίες, και στα σημάδια τα οποία είχε στο πρόσωπό του το παιδί και συγκεκριμένα για τη μελανιά στο αριστερό μάγουλο που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Μ». Κατά πληροφορίες επέμεινε ότι πρόκειται για υποστάσεις, δηλαδή μεταθανάτια ευρήματα, τα οποία όμως ήταν διάσπαρτα (και δεξιά και αριστερά στο πρόσωπο καθώς και στην πλάτη της Τζωρτζίνας), κάτι που αμφισβητείται εάν μπορεί να συμβεί από συναδέλφους του.

Εισαγγελείς

Παράλληλα, οι δύο εισαγγελείς (κ.κ. Ελευθεριάνος και Ανδρέου) που διενεργούν την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη (Μαλένα και Ίριδα) αναμένουν την παράδοση της πραγματογνωμοσύνης από τους ιατροδικαστές Καρακούκη – Καλόγρηα, οι οποίοι επανεξετάζουν τους φακέλους των παιδιών. Ενώ οι ιστολογικές εξετάσεις της Μαλένας φέρονται να βαίνουν προς ολοκλήρωση, με τα ευρήματα και συγκεκριμένα την κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων να επαληθεύεται, εντούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο με την τοξικολογική επανεξέταση που πραγματοποιείται σε τμήματα οργάνων, καθώς το αίμα και τα ούρα δεν έχουν διασωθεί. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει το έργο των αρμοδίων, ενώ ερευνητές της υπόθεσης εκτιμούν ότι ο τοξικολογικός επανέλεγχος είναι ανούσιος, καθώς εάν υπήρχε η περίπτωση χορήγησης τοξικής ουσίας θα είχε φανεί από τους ελέγχους που είχαν γίνει μετά τους θανάτους των παιδιών.

Ορισμένοι ιατροδικαστές μάλιστα χαρακτηρίζουν «κρίσιμο να μη χάνεται άλλος χρόνος για τα άλλα δύο παιδιά», εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί εκταφή για δειγματοληψία τριχών. «Δεν είναι δυνατό να περιμένουμε εδώ και δύο μήνες αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων σε τμήματα οργάνων που πιθανώς δεν θα δείξουν κάτι, ενώ οι τρίχες είναι καλύτερο δείγμα διότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες (φορμόλη)», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το υλικό που έχει παραλάβει το τοξικολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ είναι τμήματα ιστών της Μαλένας και της Ίριδας. Πρόκειται όμως για μονιμοποιημένο υλικό εντός διαλύματος φορμόλης και οι εργαστηριακές δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Κλήσεις

Ερευνητές της υπόθεσης εκτιμούν ότι η παράδοση του πορίσματος από τους ιατροδικαστές που ορίστηκαν ως πραγματογνώμονες από την Εισαγγελία Αθηνών για Μαλένα και Ίριδα αναμένεται εντός του πρώτου 10ημερου του Ιουνίου, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να είναι δεσμευτικό. Ουσιαστικά, οι κ.κ. Καρακούκης και Καλόγρηας καλούνται να ξεδιαλύνουν το κουβάρι το οποίο περιέπλεξε η άστοχη ιατροδικαστική έκθεση της κυρίας Τσάκωνα (διέγνωσε ως αιτία θανάτου της Μαλένας την ηπατική ανεπάρκεια), αλλά και η ιστολογική έκθεση της Ίριδας από την κυρία Μητσέλου, η οποία διέγνωσε την αγενεσία φλεβόκομβου γράφοντας στην έκθεσή της ότι αποτελεί αιτία βρεφικών θανάτων!

Μετά την παράδοση του πορίσματος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αποκαλύψει εγκληματική ενέργεια, και δη ασφυξία, θα ανοίξει ο κύκλος των καταθέσεων, καθώς είναι προφανές ότι θα κληθεί τόσο ο Μάνος Δασκαλάκης όσο και η Ρούλα Πισπιρίγκου και οι συγγενείς της. Παρότι όπως και στον θάνατο της Τζωρτζίνας έτσι και στην περίπτωση της Μαλένας η κατηγορουμένη εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να μεταθέσει την ευθύνη σε ενδεχόμενο ιατρικού λάθους, δεν έχει την ίδια δυνατότητα στην περίπτωση της Ίριδας, καθώς το μόλις έξι μηνών βρέφος κατέληξε στην κούνια του σπιτιού της Μπιζανίου παρουσία της Πισπιρίγκου και της αδελφής της, Δήμητρας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι δύο γυναίκες θα κληθούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη αλλά και πώς δικαιολογούνται τα εμφανή σημάδια στο πρόσωπο του βρέφους που αποκάλυψε η «Μ» σε συνδυασμό με το κηλιδωμένο πανάκι το οποίο παραδόθηκε εκ των υστέρων στις Αρχές. Κομβική αναμένεται να είναι και η κατάθεση της ιατροδικαστού Πατρών, Αγγελικής Τσιόλα, η οποία ήδη με δύο επιστολές της στην Εισαγγελία έχει προϊδεάσει ότι είναι σε θέση να εξηγήσει πού οφείλεται το πνευμονικό οίδημα που έγραψε ως δεύτερη αιτία θανάτου στην έκθεσή της. Υπενθυμίζεται ότι:

(α) Η Μαλένα είχε εκδορές στη μύτη, προκληθείσες από όνυχες του δράστη, και ερυθρότητα επί της δεξιάς παρειάς ως τυπικό δακτυλικό εντύπωμα στην προσπάθεια του δράστη να προκαλέσει απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών, δηλαδή του στόματος και της μύτης. Περαιτέρω, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι οι κακώσεις αυτές ήταν όλες πρόσφατες, προθανάτιες και σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκαν πέριξ του χρόνου του θανάτου. Άλλωστε, πέραν πάσης αμφιβολίας προέκυψε ότι οι κακώσεις αυτές δεν προϋπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες από τις φωτογραφίες της οικογένειας αλλά και από τον ιατρικό φάκελο, όπου δεν περιγράφονται ανάλογες κακώσεις.
(β) Η Ίριδα εκτός του εκζέματος, σε άλλο σημείο εντός της στοματικής κοιλότητας επί του στοματικού βλεννογόνου, έφερε όλως πρόσφατη κάκωση/τραύμα, αφού διαπιστώθηκε λύση της συνεχείας του δέρματος. Άλλωστε προκύπτει και ο τρόπος απόφραξης με χρήση μέσου (πανάκι), το οποίο αποτέλεσε το μέσο απόφραξης. Δηλαδή, το πανάκι εισήλθε βίαια στη στοματική κοιλότητα και κατά την είσοδο στο στόμα προκλήθηκε από όνυχα του δράστη μικρή λύση της συνεχείας (τραύμα) εντός του στόματος.

Και τα δύο παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη έφεραν εντόνου βαθμού πνευμονικό οίδημα και έντονη πνευμονική συμφόρηση. Οι ερευνητές λένε ότι κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το διαπιστωθέν πνευμονικό οίδημα οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια/κάμψη, διότι τα δύο αυτά παιδιά δεν έπασχαν από ανάλογα νοσήματα. Ειδικά η Μαλένα, κατά τη νοσηλεία της λίγες ημέρες προ του θανάτου, είχε υποβληθεί σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου και υπερηχογραφήματος καρδίας, και δεν διαπιστώθηκε καμία πάθηση.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Οι νέες ζωγραφιές και τα σημειώματα της Τζωρτζίνας (βίντεο)

Πάτρα: Η απόφαση ντοκουμέντο για τους κληρονόμους και το σπίτι της Κούτρα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ