Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πάτρα: Ν. Καρακούκης – Ν. Καλόγρηας – Το βιογραφικό των πολύπειρων ιατροδικαστών που θα επανεξετάσουν τους θανάτους Μαλένας – Ίριδας

Νίκος Καρακούκης – Νίκος Καλόγρηας : Οι δύο πιο έμπειροι ιατροδικαστές στη χώρα μας είναι αυτοί που ανέλαβαν να αξιολογήσουν τα υπάρχοντα ευρήματα στην μικρή Μαλένα και την Ίριδα των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Του Νίκου Νικολετάκη

Όπως αποκάλυψε πρώτο το ereportaz.gr και ο Πέτρος Κουσουλός  οι δυο εισαγγελείς (κ.κ. Ελευθεριάνος και Ανδρέου) με παραγγελία τους προς το Ανθρωποκτονιών είχαν ζητήσει να σταλεί κατεπείγον έγγραφο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών προκειμένου να οριστούν δύο ιατροδικαστές ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κορυφαίοι ιατροδικαστές της χώρας ήταν τα δύο από τα τρία μέλη της άτυπης επιτροπής η οποία εξέταζε τα στοιχεία για τον θάνατο της Μαλένας ,μαζί με την Χριστίνα Τσάκωνα η οποία είχε βγάλει το άστοχο πόρισμα περί ηπατικής ανεπάρκειας για το 3,5 ετών κοριτσάκι. Όπως είναι λογικό η άτυπη αυτή επιτροπή σταμάτησε τις  έρευνες που έκανε.

Το ereportaz.gr παρουσιάζει το βιογραφικό του Νίκου Καρακούκη και του Νίκου Καλόγρηα.

Νίκος Καρακούκης: Ο κορυφαίος εν ενεργεία ιατροδικαστής

Είναι ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Διδάκτωρ Ιατροδικαστικής. Θεωρείται ο κορυφαίος ιατροδικαστής εν ενεργεία στη χώρα μας. Με εμπειρία άνω των 30 ετών έχει ασχοληθεί με μερικές από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Από τη νεαρή του ηλικία τον ενδιέφερε η ιατρική αλλά αυτό που του κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν το μυστήριο της ιατροδικαστικής έρευνας. Σπούδασε  Ιατρική στο Università degli Studi di Bari Aldo Moro. Η διδακτορική του διατριβή ήταν στην ογκολογία. Ο ίδιος χρίστηκε αριστούχος διδάκτωρ. Μετά το πτυχίο της Ιατρικής επέλεξε την ειδικότητα της ιατροδικαστικής. Ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στην Ελεωνόρα Μελέτη  αποκάλυψε ότι δεν είναι σίγουρος αν στην αρχή της καριέρας του θα επέλεγε ξανά την ιατροδικαστική επιστήμη, εξηγώντας ότι ο ιατροδικαστής είναι πρωτίστως άνθρωπος που προσπαθεί να μην λυπηθεί και να ξεχάσει όταν επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. “Η ιατροδικαστική είναι ένα αντικείμενο το οποίο προσφέρει πολλές ικανοποιήσεις ,όμως μερικές φορές πραγματικά σοκάρει και μας. Έχω αισθανθεί μεγάλη ικανοποίηση όταν εξιχνιάζεται ένα έγκλημα και έχει βοηθήσει σε αυτό η ιατροδικαστική” ανέφερε. Ο ίδιος όπως είπε έχει αισθανθεί πολλές φορές και πολύ άσχημα: “Όταν βλέπω νεκρούς νέους ανθρώπους , θύματα εγκληματικών ενεργειών παιδάκια, όταν  έρχονται άνθρωποι να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους ,εκεί πραγματικά αισθάνομαι άβολα” είπε.

 

Σε συνέντευξη που είχε δώσει χαρακτήρισε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ως μια από τις πιο δύσκολες αποστολές στην καριέρα του.

“Παρά την εξοικείωσή μας με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν παύει να είναι έκδηλη η αγωνία και η λύπη στο πρόσωπο του ιατροδικαστή”, τονίζει.
Πολλές από τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε συγκλόνισαν την κοινή γνώμη: Η πτώση του αεροσκάφους «Ήλιος», το ναυάγιο του «Σάμινα» και οι φονικές πυρκαγιές το 2007 στην Ηλεία.

Η πτώση του αεροσκάφους Ηλιος

 

“Η ιδιαιτερότητα της ιατροδικαστικής έρευνας από τις πυρκαγιές έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν λίστες επιβαινόντων όπως στο “Ήλιος” και στο “Σάμινα” και έτσι προέκυψε η αδήριτη ανάγκη επιστημονικής αναγνώρισης μέσω DNA” είχε πει.

Εκτός όμως από αυτές τις τραγωδίες ο Νίκος Καρακούκης έκανε νεκροψίες -νεκροτομές σε μερικές από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

 

Αντώνης Δαγκλής – Ο “τεμαχιστής”

Η περίπτωση του σόκαρε το πανελλήνιο το 1995. Ο Αντώνης Δαγκλής στραγγάλισε τρεις γυναίκες. Η μητέρα του ήταν ιερόδουλη και τα θύματά του ήταν μόνο ιερόδουλες ,στα πρόσωπά των οποίων έβλεπε τη μητέρα του και νόμιζε ότι σκότωνε εκείνη. Αυτό είχε ισχυριστεί τότε στους αστυνομικούς όταν συνελήφθη.

Αρχικά ομολόγησε για τον τεμαχισμό δύο γυναικών με ένα πριόνι , τα πτώματα των οποιων πέταξε σε γειτονιές της Αθήνας. Στη συνέχεια ομολόγησε και τον τεμαχισμό τρίτης γυναίκας

το σώμα της οποίας βρέθηκε σε έναν κάδο . Τον Αύγουστο του 1997 ο Αντώνης Δαγκλής βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί 33 του ψυχιατρικού καταστήματος των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού.

 

 Δημήτρης Βακρινός : Ο κοντός serial killer

Ήταν οδηγός ταξί ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε εν ψυχρώ 5 ανθρώπους  από το 1987 μέχρι το 1996. Είχε χαρακτηριστεί ως ο δολοφόνος με το κράνος

καθώς συνήθιζε να πυροβολεί φορώντας το κράνος του μοτοσικλετιστή. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 1997.

O Βακρινός προφυλακίστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού όπου και βρέθηκε κρεμασμένος από τα κορδόνια των παπουτσιών τουσε σωλήνα των λουτρών της φυλακής πριν διεξαχθεί η δίκη.

Θεόφιλος Σεχίδης: Ο «Μακελάρης της Θάσου»

Ο Θεόφιλος Σεχίδης (1972-12 Φεβρουαρίου 2019) έγινε γνωστός για την αποτρόπαια δολοφονία και τον τεμαχισμό πέντε μελών της οικογένειάς του. Σκότωσε και στη συνέχεια τεμάχισε τον πατέρα ,τη μητέρα ,την αδελφή , τη γιαγιά και τον θείο του. Κι αυτό επειδή πίστευε ότι εκείνοι είχαν συνωμοτήσει εναντίον του ,με σκοπό να τον σκοτώσουν. Ο 46χρονος ισοβίτης ,τον Φεβρουάριο του 2019 βρέθηκε νεκρός στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Κυριάκος Παπαχρόνης – Ο δράκος της Δράμας

Απασχόλησε την κοινή γνώμη με σωρεία εγκληματικών ενεργειών, οι βιαιότερες των οποίων ήταν οι βιασμοί και οι ανθρωποκτονίες ιερόδουλων γυναικών στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Η δολοφονική του δράση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1981 όταν βίασε και σκότωσε μια ιερόδουλη και τελείωσε τον Δεκέμβριο του 1982, με τον σοβαρό τραυματισμό μιας 30χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών.
Στο διάστημα αυτό διέπραξε δύο ανθρωποκτονίες γυναικών, επτά απόπειρες δολοφονίας, οκτώ απόπειρες βιασμών, κακοποιήσεις αλλά και πέντε βομβιστικές επιθέσεις. Αποφυλακίστηκε το 2004 και έκτοτε δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα, ζητώντας μάλιστα δημόσια συγνώμη από τα θύματά του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Όταν ο Δασκαλάκης ζητούσε την επιμέλεια της Τζωρτζίνας

Πάτρα – Γρηγόρης Λέων: «Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας» (βίντεο)


Νίκος Καλόγρηας – Ο “μαραθωνοδρόμος”

Εδώ και 26 χρόνια που ασκεί το επάγγελμα του ιατροδικαστή δεν νιώθει σε τίποτα να μοιάζει με τους ήρωες στις αστυνομικές σειρές, τις οποίες ούτως ή άλλως απεχθάνεται. Η δουλειά του τον βαραίνει ψυχικά όλο και περισσότερο, δημιουργώντας του ένα εκκρεμές άγχος θανάτου. O Νίκος Καλόγρηας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Ιατρική στην Πάτρα και έκανε την ειδικότητα του ως Ιατροδικαστής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο οποίο είναι Διδάκτωρ. Εργάζεται τα τελευταία 16 χρόνια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι παντρεμένος με την Ματίνα Μήτσια και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Νικόλα, τον Ανδρέα και τον Κωνσταντίνο. Παρακολουθεί Στίβο και έχει για χόμπι την ορειβασία. Το 2009 πήρε διαζύγιο από την προηγούμενη σύζυγό του την γνωστή δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Σεμίνα Διγενή μετά από 26 χρόνια γάμου.

 

Ο Νίκος Καλόγρηας, που ήταν ιατροδικαστής υποθέσεων όπως του Ζακ Κωστόπουλου, της συντριβής του Helios, των πυρκαγιών στο Μάτι και της Μυρτούς στην Πάρο μίλησε για την πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του.Η στιγμή αυτή ήταν όπως ανέφερε οι πυρκαγιές στο Μάτι πριν από περίπου 4 χρόνια.

Στη συνέχεια ανέφερε πως ο θάνατος είναι υπό διαπραγμάτευση από όλους σε καθημερινή βάση, και πως ο ίδιος παρά το επάγγελμά του δεν έχει εξοικειωθεί μαζί του ακόμη.

“Μαραθωνοδρόμος”

Την πρώτη φορά που έτρεξε στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου ο Νίκος Καλόγρηας ήταν 19 ετών. Βρισκόταν στο πρώτο έτος της Ιατρικής Σχολής και είχε δει μια αφίσα που διαφήμιζε τον αγώνα. Παπούτσια κατάλληλα δεν είχε και φόρεσε τα…παπούτσια τένις που είχε και μια φόρμα. Τερμάτισε όμως και μάλιστα σε χρόνο κοντά στις 4,5 ώρες.

Με 40 λεπτά μόλις προπόνηση…Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο τότε φοιτητής πήρε πτυχίο, έκανε μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ, και έγινε Ιατροδικαστής. Δημιούργησε οικογένεια, απέκτησε τρία παιδιά, όμως, τον Μαραθώνιο δεν τον εγκατέλειψε (σχεδόν) ποτέ. Το 2014 έτρεξε για πρώτη φορά μαζί με τη σύζυγο του.

Τους περισσότερους Μαραθώνιους στην Κλασική διαδρομή πάντα τους έχει τρέξει μαζί με τον φίλο και κουμπάρο του Γιώργο Τσαγκαράκη. Από εκείνο τον πρώτο μαραθώνιο θυμάται ότι «στη διάρκεια της διαδρομής δροσιζόμασταν σε κάποια σημεία με νερό από λάστιχα που είχαν οι ντόπιοι. Μόνο για τους πρωτοπόρους είχαν προβλέψει οι διοργανωτές νερό».

Δεν το έβαλε κάτω. Κάθε χρόνο έκανε (κάποια) προπόνηση για να αγωνιστεί στην κλασική διαδρομή. Δεν τα κατάφερε όταν υπηρέτησε στο Στρατό, όταν γεννήθηκε ο πρώτος του γιός και όταν έκανε το μεταπτυχιακό. Μόνο τότε. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια είναι κάτι παραπάνω από συνεπής με το ετήσιο ραντεβού του. Το ατομικό του ρεκόρ είναι στις 3 ώρες και 48 λεπτά:
«Η προετοιμασία- λέει ο κ.Καλόγρηας- διαρκεί συνήθως ένα τρίμηνο μέχρι τον αγώνα και μου δίνει τη χαρά να “παρασύρω” κατά καιρούς στη διαδικασία φίλους, συγγενείς. Ο Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας κυρίως του μυαλού και δευτερευόντως του σώματος και όση ταλαιπωρία και αν έχει, η είσοδος στο Καλλιμάρμαρο και το χειροκρότημα από τα αγαπημένα σου πρόσωπα σε κάνουν να την ξεχνάς».

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ