Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πάτρα: Ο άγνωστος «πόλεμος» των ιατροδικαστών!

  •  Διαμάχες, έριδες και επιστημονικός εγωισμός με αφορμή τις αστοχίες στην υπόθεση της Πάτρας

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ από την ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ της Κυριακής 17 Απριλίου 2022

Ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ των ειδικών επιστημόνων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Πάτρας (και όχι μόνο) μαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή το θρίλερ με τους αιφνίδιους θανάτους των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη. Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, επιλεκτικές διαρροές σε δημοσιογράφους και κυρίως απόπειρα μετακύλισης ευθυνών προκειμένου να μην βληθεί ο κακώς εννοούμενος «επιστημονικός εγωισμός». Είναι ενδεικτικό ότι επιστήμονες οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση και προχώρησαν σε άστοχες διαγνώσεις φέρονται στη συνέχεια να υπέπεσαν σε ακόμα μεγαλύτερο λάθος προσπαθώντας μέσω διαρροών να στρέψουν την έρευνα αλλά και την κοινή γνώμη σε άλλες «κατευθύνσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως ακόμη και στην περίπτωση της Μαλένας χορηγήθηκε κάποιο τοξικό «δηλητήριο» το οποίο, όμως, κάλλιστα θα μπορούσε να βρεθεί από τον τοξικολογικό έλεγχο ο οποίος έγινε!

Η ιδιαίτερα μεγάλη ευχέρεια των ειδικών επιστημόνων να μιλούν δημοσίως (οι ίδιοι ή μέσω συνηγόρων τους) και να υπεραμύνονται των διαγνώσεών τους σε μια υπόθεση η οποία «μπάζει» από παντού και οι πανθομολογούμενες αστοχίες που στέρησαν τη δυνατότητα από ένα παιδί (π.χ. την Τζωρτζίνα) να βρίσκεται σήμερα στη ζωή έχουν προκαλέσει ήδη εκνευρισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στην ίδια την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σ. Τσαντίρης σε Π. Κουσουλό: Γιατί δεν ισχύει η εικασία της Ρ. Πισπιρίγκου περί κεταμίνης και λάθους των γιατρών

Η “Μήδεια” της Πάτρας: “Μιλάει” η ασφυξία σε Μαλένα και Ίριδα

Πάτρα – Δεύτερο ανώνυμο τηλεφώνημα έκανε η υποτιθέμενη “μητέρα της φίλης του Μάνου” στις 25 Μαρτίου (βίντεο)


 

Ιατροδικαστής νεκροψία

Λάθη

Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση της Μαλένας διαγνώσθηκε ως αιτία θανάτου η ηπατική ανεπάρκεια εξαιτίας της ιστολογικής εξέτασης που εντόπισε την κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, ενώ παραγνωρίσθηκε ότι η ηπατική ανεπάρκεια είναι μια διάγνωση που απαιτεί ειδικά συμπτώματα όπως ασκίτη, ίκτερο, διαταραχές πήξης, εγκεφαλοπάθεια κ.τ.λ.

Περαιτέρω, διάφοροι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να εκπροσωπούνται από δικηγόρους (!) ανέφεραν δημόσια ότι το δικό τους λάθος είναι η «μύγα» (εννοώντας προφανώς μικρό λάθος ή/και ασήμαντο) και δεν βλέπουμε τον ελέφαντα, δηλαδή, το «λάθος» όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι ίδιοι άλλης ιατροδικαστικής υπηρεσίας που ασχολήθηκε με την υπόθεση της Ίριδας! Με την ενέργειά τους αυτήν προσπαθούν να πείσουν το φιλοθέαμον κοινό ότι εκείνοι έκαναν το μικρότερο ή κάποιο αθώο λάθος.

Ερευνητές της υπόθεσης πάντως κρίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην περίπτωση της Ίριδας η ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε κατέγραφε μια σαφή διάγνωση (απουσία – αγενεσία φλεβόκομβου), με την υποσημείωση μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά! Επίσης, στη συγκεκριμένη ιατροδικαστική έκθεση (Ίριδας) δόθηκε διπλή αιτία θανάτου (σ.σ. και πνευμονικό οίδημα), κάτι το οποίο δείχνει τον προβληματισμό της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα, η οποία φρόντισε στη συνέχεια να «αφυπνίσει» και τις Αρχές ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.

Επανεξέταση

Πλέον οι δύο εκ των εμπειρότερων ιατροδικαστών της χώρας, Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογρηάς, οι οποίοι ορίστηκαν από τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση (κ.κ. Ελευθεριάνο και Ανδρέου) ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων στις υποθέσεις θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας καλούνται να λύσουν τον γόρδιο δεσμό και κυρίως να περισώσουν το κύρος της επιστήμης το οποίο διασαλεύεται όχι τόσο από τα λάθη αλλά κυρίως από την εμμονή ορισμένων συναδέλφων του και την πεισματική άρνηση να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια. Είναι προφανές ότι οι «επιστημονικοί σύμβουλοι» της εισαγγελικής Αρχής αναμένεται να δώσουν σαφή αιτία θανάτου και στα δύο περιστατικά χωρίς να φοβηθούν να συγκρουστούν με λάθη και παθογένειες του ίδιου του συστήματος. Η νέα ιατροδικαστική εκτίμηση των περιστατικών της Μαλένας που απεβίωσε τον Απρίλιο του 2019 και της Ίριδας τον Μάρτιο του έτος 2021, στην ουσία αφορά ανασκόπηση των περιστατικών. Δηλαδή, θα γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες χωρίς να απαιτηθεί εκταφή και θα εκτιμήσουν τα εξής στοιχεία:

Ιατροδικαστής νεκροψία

Τα ευρήματα που έχουν καταγραφεί στις σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις Νεκροψίας/Νεκροτομής.

Το φωτογραφικό υλικό που έχει ληφθεί κατά τις συγκεκριμένες ιατροδικαστικές πράξεις, προκειμένου να επαληθεύσουν ευρήματα ή/και να αναδείξουν νέα που δεν είχαν καταγραφεί στις σχετικές εκθέσεις (π.χ. το τραυματικό εύρημα στη Μαλένα στο μάγουλο, που παρέλειψε να καταγράψει η κ. Τσάκωνα).

Θα κρίνουν εάν απαιτηθεί επανεξέταση του βιολογικού υλικού (ιστοτεμάχια οργάνων και ιστών που διασώζονται). Τα ιστοτεμάχια της Μαλένας διασώζονται σε εργαστήριο της Αθήνας, Α΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η επανεξέταση είναι εύκολη. Τα ιστοτεμάχια της Ίριδας φυλάσσονται στο Εργαστήριο των Ιωαννίνων και θα απαιτηθεί μεταφορά και πιθανώς και νέα επεξεργασία.

Ακολούθως θα συντάξουν έκθεση σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου και θα απαντήσουν με αποδείξεις για το εάν οφείλεται σε εγκληματική πράξη και, εάν ναι, για το μέσο και το είδος του θανάτου, όπου τα στοιχεία δείχνουν ασφυξία με χρήση πανιού.

 

————-ΕΝΘΕΤΟ

Το ακραίο σενάριο της εκταφής

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια τα οποία διακινούνται περί ενδεχόμενης εκταφής, οι εισαγγελικές Αρχές εμφανίζονται κατηγορηματικά αρνητικές. Όπως χαρακτηριστικά λένε στην «Μ» ερευνητές της υπόθεσης, η εκταφή θα είχε αξία για τη διερεύνηση ενδεχόμενης δηλητηρίασης, ιδίως στην περίπτωση της Μαλένας, όπου όπως αναφέρεται υπάρχει κάποιο κοινό εύρημα με την Τζωρτζίνα στο ήπαρ (κενοτοπιώδης εκφύλιση). Δηλαδή, θα μπορούσε να γίνει εκταφή για λήψη βιολογικού υλικού – υπολείμματα τριχών και εξέταση σε τοξικολογικό εργαστήριο. Παρά ταύτα οι τοξικολόγοι που διενήργησαν τους αρχικούς ελέγχους αναφέρουν ότι σε περίπτωση που είχε χρησιμοποιηθεί η κεταμίνη ή κάποιο άλλο «δηλητήριο» για φονικό όπλο κάτι τέτοιο, θα είχε εντοπισθεί και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ