Ένας κακοποιός «φάντασμα» με θύμα του έναν αστυνομικό, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και στο βάθος προσωπικές «κόντρες» που φτάνουν μέχρι τα υψηλά κλιμάκια της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα. Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό ενός πολέμου «λάσπης», εν όψει και των τακτικών κρίσεων που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας τον προσεχή Μάρτιο και στον οποίο ήρθε να βάλει τέλος η Δικαιοσύνη.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Μια περίεργη υπόθεση με αποδέκτη τη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ Δυτικής Ελλάδας φέρνει στο φώς η «Μ» εν όψει και των τακτικών κρίσεων στο Σώμα…
Η διάταξη του εισαγγελέα η οποία επικυρώθηκε από το Εφετείο Πατρών και φέρνει στη δημοσιότητα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» περιγράφει όλα τα «σκοτεινά» σημεία της υπόθεσης, αλλά και τις υπηρεσιακές ενέργειες που για κάποιους θεωρήθηκαν ύποπτες, όχι όμως για τον δικαστικό λειτουργό που χειρίστηκε τη «λεπτή» υπόθεση, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «βόμβα» για τα θεμέλια του κτιρίου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Πάτρας.
Χειροπέδες
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Απριλίου όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών πέρασαν χειροπέδες σε έναν 38χρονο ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έκλεβε μοτοσικλέτες για σχεδόν 10 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει συλληφθεί. Η ομάδα των αστυνομικών προσπαθούσε έναν χρόνο να τον εντοπίσει, καθώς δεν έκανε σχεδόν ποτέ κανένα «επιχειρησιακό» λάθος. Επίσης, χωρίς να έχει δική του νόμιμη επιχείρηση, δούλευε ασταμάτητα και είχε αποκτήσει από στόμα σε στόμα εξαιρετική φήμη.
Ο «χρυσοδάκτυλος» το πρωί εργαζόταν σαν ντελιβεράς και το απόγευμα ασχολιόταν με τις μηχανές και τα ποδήλατα που του είχαν φέρει για να τα επιδιορθώσει. Τις νύχτες έβγαινε στους δρόμους της Πάτρας και «σήκωνε» μηχανάκια. Όταν οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν έμειναν άφωνοι από το πόσο οργανωμένοι ήταν οι χώροι όπου φυλούσε τα κλεμμένα ανταλλακτικά και πόσο ταξινομημένα τα είχε. Ένα από τα θύματά του, χωρίς ο 38χρονος να το γνωρίζει, ήταν και αξιωματικός που υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών. Η μοτοσικλέτα του βρέθηκε, όπως και πάρα πολλές άλλες και εκατοντάδες ανταλλακτικά και, όπως περιγράφει το βούλευμα, έκρυβε έναν μικρό θησαυρό. «Ανωτέρω όχημα έφερε την πινακίδα κυκλοφορίας … και εντός αποθηκευτικού χώρου υπήρχε το χρηματικό ποσό των 4.800 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50, 20 και 10 ευρώ… Το χρηματικό ποσό που είχε στην μπαγκαζιέρα το είχε κάνει ανάληψη τους τελευταίους τέσσερις μήνες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και το είχε μεταφέρει από την εργασία του στο σπίτι και δυστυχώς το ξέχασε στη μοτοσικλέτα του».
Από εκείνη τη στιγμή ξεκινούν οι «ύποπτες» κινήσεις τις οποίες διερεύνησε η ανώτερη δικαστική λειτουργός και κατέληξε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα. «Μέσα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας του συναδέλφου βρήκαμε τα χρήματα και, αφού μπορούσε να αποδείξει με έγγραφα ότι ήταν δικά του και τα κατείχε νόμιμα, του τα επιστρέψαμε», λέει αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική διάταξη, «σε αυτόν υπομνήσαμε την υποχρέωσή του να τα διαφυλάξει και να παραδώσει αυτά σε κάθε αίτηση της Δικαστικής Αρχής και έτσι κατά περιεχόμενο η εν λόγω έκθεση συνιστά ορισμό μεσεγγυούχου και άρα ουδέποτε περιήλθε το ανώτερο ποσό στην πλήρη κυριότητά του». Με απλά λόγια, επέστρεψαν στον αξιωματικό-θύμα τα χρήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν στην απόλυτη δικαιοδοσία του, καθώς τον τελευταίο λόγο τον είχε η Δικαιοσύνη.
Αυτή η κίνηση από κάποιους κρίθηκε ως ύποπτη, καθώς θεώρησαν ότι οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση λειτούργησαν μεροληπτικά απέναντι στον συνάδελφό τους και θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για προσωπικό όφελος, κάνοντας λόγο για «παράβαση καθήκοντος από κοινού».
Εισαγγελέας
Στη διάταξη που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Πατρών στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου περιγράφεται ότι οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είχαν φροντίσει να λειτουργήσουν βάσει του νόμου. «Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την εισαγγελική λειτουργό και την ενημέρωσαν ότι αν προκύψουν ιδιοκτήτες θα γίνουν αντίστοιχες αποδόσεις των κατασχεμένων, χωρίς προφανώς να ενημερώσουν για την απόδοση του ανωτέρω ποσού, διότι ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η δικογραφία, δοθέντος και του μεγάλου αριθμού των πειστηρίων αλλά και των παθόντων». Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η αντεισαγγελέας στο βούλευμά της προς τον εισαγγελέα Εφετών Πατρών, «ορθώς έπραξαν οι μηνυόμενοι και δεν παρέβησαν τα καθήκοντά τους, ενώ ένεκα μη διαπίστωσης ότι τέλεσαν την διερευνώμενη με την προκείμενη δικογραφία πράξη της παράβασης καθήκοντος από κοινού, παρέλκει η εξέταση της φερόμενης ως τελεσθείσας ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε αυτή, λόγω του περιορισμένου παρακολουθηματικού χαρακτήρα της συμμετοχής… Για τους ανωτέρω λόγους, σας αναφέρω ότι έθεσα την προκείμενη ποινική δικογραφία στο αρχείο».
«Θολά» σημεία
Παρά την εισαγγελική διάταξη όμως φαίνεται ότι κάποιοι στην αχαϊκή πρωτεύουσα δεν ικανοποιήθηκαν και συνέχισαν να ψάχνουν για κενά και «θολά» σημεία. Αποτέλεσμα, οι επικεφαλής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας να ζητήσουν τη διενέργεια έρευνας. Την ανέλαβε ανώτερος αξιωματικός και πριν από λίγο καιρό κατέληξε στο συμπέρασμά του. Ωστόσο, το αποτέλεσμά της παραμένει μέχρι σήμερα επτασφράγιστο μυστικό και δεν έχουν γίνει γνωστά ελάχιστα στοιχεία, και αυτά μέσω διαρροών. «Όλο αυτό δημιουργεί άσχημο κλίμα μεταξύ των συναδέλφων. Κάποιοι ίσως να περιμένουν ότι με τέτοιου είδους πρακτικές θα καταφέρουν να ‘‘δηλητηριάσουν’’ το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα στις συνδικαλιστικές εκλογές αλλά και τις τακτικές κρίσεις τον Μάρτιο», λέει αξιωματικός που υπηρετεί χρόνια στην Πάτρα και γνωρίζει
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ίλιον: Καθηγητής του μουσικού σχολείου έβγαλε από την τάξη μαθητή που πήγε ντυμένος με φούστα
Θεσσαλονίκη: Ταυτόχρονη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στους συνδέσμους του ΠΑΟΚ (φωτό-βίντεο)