Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Πάτρα – Όταν ο ιατροδικαστής Τσαντίρης δήλωνε απερίφραστα: “Αποδεικνύεται πια με ασφάλεια ότι έχουμε τρεις θανάτους από εγκληματική ενέργεια”

Πάτρα: Αίσθηση έχει προκαλέσει η “κυβίστηση” που έχει κάνει ο κρατικός ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης  σχετικά με τις απόψεις του για το τι προκάλεσε τον θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου.

Του Νίκου Νικολετάκη

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από το επικό “άδειασμα” της έδρας στον ιατροδικαστή Πειραιά για το τι δήλωνε παλιότερα, και ήταν και κατηγορηματικός μάλιστα, και το τι καταθέτει τώρα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση. Ο ιατροδικαστής Σ. Τσαντίρης με την σειρά του “άδειασε” την ιατροδικαστή κ. Τσάκωνα ως προς την την αιτία θανάτου της Μαλένας. Στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία στο ΜΟΔ προβλήθηκε σήμερα απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε  ο μάρτυρας την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, στον εκδότη και δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό στην εκπομπή του ΡΕΠΟΡΤΑΖ στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 για το πόρισμα των  ιατροδικαστών Καρακούλη – Καλογρηά. Πόρισμα το οποίο είχε δει το φως της δημοσιότητας νωρίτερα  και αφορούσε τον ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας. Σε αυτό έδινε συγχαρητήρια στους δύο ιατροδικαστές λέγοντας ότι “οι προοπτικές της υπόθεσης προδιαγράφουν ένα μοναδικό παράδειγμα τόσο από άποψη ιατρικής και από άποψη κοινωνιολογικών επιστημόνων και είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένα παράδειγμα που θα συμπεριληφθεί σε όλα τα μελλοντικά συγγράμματα ιατροδικαστικής βιβλιογραφίας”.

Ο ιατροδικαστής Τσαντίρης ερωτήθηκε για το εντύπωμα που είχε αποκαλύψει η ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ και δεν είχε γράψει στην ιατροδικαστική της έκθεση η Χριστίνα Τσάκωνα

 

Στην συνέχεια ο κ. Τσαντίρης απέδωσε τα εύσημα και τα συγχαρητήρια του στον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας “βγήκε πολύ νωρίς με ξεκάθαρη άποψη οπότε και εκείνος, δεν μπορούμε να πούμε ότι επαληθεύτηκε, που επαληθεύτηκε αλλά μακάρι να μην είχε έτσι όπως έγιναν τα πράγματα”. Και συνέχισε λέγοντας ότι “βγήκε αμέσως και είδε με τα ευρήματα που είχαν βγει στα ΜΜΕ και είχε πει ελεύθερα την άποψη του, του δίνω και αυτού συγχαρητήρια όπως και στους πραγματογνώμονες (σσ Καρακούκη-Καλογρηά) που ανέδειξαν τον βίαιο αυτό στερητικό θάνατο που δεν οφειλόταν σε έλλειψη οξυγόνου αλλά σε βίαιο ασφυκτικό θάνατο”, συνέχισε.

Στη συζήτηση μεταξύ του δημοσιογράφου και του κ. Τσαντίρη δεν θα μπορούσε να λείψει και η ερώτηση από τον Πέτρο Κουσουλό, το τι είδαν οι συγκεκριμένοι πραγματογνώμονες που δεν είδαν οι προηγούμενοι ιατροδικαστές. Είδαν το εντύπωμα στην παρειά, στο μάγουλο του παιδιού, είδαν τις εκδορές, είδαν τα εσωτερικά ευρήματα, που επιβεβαιώνουν και αυτά την ασφυξία και συνδύασαν και τους τρεις θανάτους.  Αυτό είναι και το κυρίαρχο, τρία παιδιά στην ίδια οικογένεια να πεθάνουν χωρίς ιστορικό, παθολογικά αίτια, χωρίς κοινό παθολογικό αίτιο, χωρίς γονιδιακά προβλήματα είναι αδύνατον να συμβεί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Σκληρό ροκ με Τσαντίρη – Οι ερωτήσεις κόλαφος της δικηγόρου του Δασκαλάκη

Πάτρα – Πέτρος Κουσουλός: Η μάχη των ιατροδικαστών και η κατάθεση του “άλλου”, του κρατικού ιατροδικαστή Σ. Τσαντίρη


Στην συνέχεια η συζήτηση συνεχίστηκε με τις χρώσεις και τι ακριβώς είναι αυτές, αλλά και για το αν μπορεί ο κάθε ιατροδικαστής να δίνει και μια δική του ερμηνεία, που έδωσε μια σαφέστατη απάντηση: “Η Καθημερινή ιατροδικαστική πρακτική στην Ελλάδα σίγουρα θα αλλάξει μετά από αυτό το περιστατικό. Είναι ένα περιστατικό που σίγουρα βασανίζει όλους τους συναδέλφους. Ακόμα και αν δεν είσαι γιατρός πονάει η ψυχή σου έτσι όπως ακούς όλα αυτά που έχουν συμβεί.  Είναι σίγουρο ότι η ιατροδικαστική πρακτική θα αλλάξει από δω και πέρα στην Ελλάδα θα δείτε αρκετές αλλαγές.

“Αποδεικνύεται πια με ασφάλεια ότι έχουμε τρεις θανάτους από εγκληματική ενέργεια”

Στην ερώτηση που έκανε ο Πέτρος Κουσουλός αν ήταν τόσο έξυπνη η Ρούλα Πισπιρίγκου και ξεγέλασε το σύστημα ή αν υπάρχει κάποιο κενό που πρέπει να ερευνηθεί σχετικά με τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και τι πρέπει να γίνει ο Σωκράτης Τσαντίρης είπε για την κατηγορούμενη: “Δεν θεωρώ ότι ήταν ένα άτομο ικανό να παραπλανήσει, ήταν ξανά αυτό το πολύ δύσκολο το να μιλήσεις και να πεις ξεκάθαρα σε παρελθόντα χρόνο ότι μία μητέρα κάνει υπέρβαση αυτού του μητρικού ενστίκτου και κάνει αυτό το σοβαρό έγκλημα. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω όμως το συνδυαστικό του γεγονότος, ο αποκλεισμός όλων των γονιδιακών και των παθολογικών αιτιών σε οδηγεί ελεύθερα στο να οδηγηθείς στο συμπέρασμα της ασφυξίας. Eίναι μία υπόθεση που έστω και λίγο να την έχεις παρακολουθήσει και γιατρός να μην είσαι αισθάνεσαι πόνο στο στήθος και μόνο που τα ακούς όλα αυτά.  Σίγουρα πρέπει να αναζητηθεί και το κίνητρο. Σίγουρα δεν έχει τελειώσει εδώ. Κι άλλες επιστήμες θα κάτσουν να ασχοληθούν πώς μία μάνα κάνει την υπέρβαση του μητρικού ενστίκτου.”

Στο τέλος της συνέντευξης που παραχώρησε στον δημοσιογράφο ο Σωκράτης Τσαντίρης χωρίς να διατηρεί καμία επιφύλαξη είπε χαρακτηριστικά: “Δηλαδή αυτό είναι το πιο τρομερό από όλα. Πραγματικά αποδεικνύεται πια με ασφάλεια ότι έχουμε τρεις θανάτους από εγκληματική ενέργεια. Έναν από δηλητηρίαση και δύο από ασφυξία και αυτή η ασφυξία έγινε διότι χέρι αποστέρησε παράγοντα απαραίτητο για τη ζωή και προκλήθηκε θάνατος.” 

Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη:

Όταν η δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη Εύα Αμπάζη προσκόμισε στο δικαστήριο την συγκεκριμένη συνέντευξη του Σωκράτη Τσαντίρη στα Παραπολιτικά και τον Πέτρο Κουσουλό τον Ιούνιο του 2022, η πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα “μάθατε για μια χρώση. Εντύπωμα, εκδορές, χρώση. Σήμερα το εντυπωμα είναι άνευ ουσίας; Σήμερα γιατί οι εκδορές είναι μεταθανάτιες; Σήμερα γιατί κλείνετε προς την καρδιά; Και όχι στην ασφυξία; Σήμερα τι άλλαξε; Γιατί αμφισβητείτε τα λεγόμενα σας; Όλα τότε οδηγούσαν για εσάς στην ασφυξία. Τι άλλαξε ; Τι σας δημιουργεί ερωτηματικό;

Μάρτυρας: Δεν απέκλεισα τίποτα εδώ. Δεν είχα τις λεπτομέρειες τότε. Γι αυτό ζήτησα και επανεξέταση.

Αμπάζη: Στην έκθεση σας δεν βλέπουμε να ψάχνονται ευθύνες σε έναν προς έναν στους γιατρούς. Πως προκύπτει; Αφού
η εντολή που λάβατε ήταν να γνωμοδοτήσετε σχετικά για το αν διαπιστώνεται ενέργειες ή παραλείψεις των γιατρών που ανέλαβαν το περιστατικό, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά παράβαση των Ιατρικών πρωτοκόλλων (..) που οδήγησαν στον θάνατο ασθενούς και εάν η ηπατική ανεπάρκεια επήλθε από εσφαλμένο ιατρικό ισχυρισμό λόγω ανεπάρκειας η κακής εκτίμησης ιατρικών εξετάσεων ή εσφαλμένης χορήγησης φαρμάκων.”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ