- Δύο ιατροδικαστές (Λέων και Σπανουδάκη) σχολιάζουν τις
αποκαλύψεις της «ΜΠΑΜ»
Του Νίκου Νικολετάκη
Τα σημάδια στο πρόσωπο της Ίριδας στη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε αποκλειστικά η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» είναι προθανάτια και ενισχύουν ακόμα περισσότερο το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου. Αυτό μας είπαν δύο έγκριτοι ιατροδικαστές, ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, και η Ελπίδα Σπανουδάκη, από τους οποίους ζητήσαμε να μας σχολιάσουν την εικόνα- ντοκουμέντο και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την υπόθεση θρίλερ που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Γρηγόρης Λέων – Πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας
«Τα σημάδια που απεικονίζει η φωτογραφία της Ίριδας στην εφημερίδα ΜΠΑΜ», με την προϋπόθεση ότι είναι από τη διαδικασία νεκροψίας- νεκροτομής, όχι απλώς επιβεβαιώνουν το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου, αλλά το ενισχύουν ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό ακριβώς και θα ήταν σημαντικό αυτά να έχουν καταγραφεί κατά την ιατροδικαστική έκθεση» αναφέρει ο Γρηγόρης Λέων, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά για ασφυκτικό θάνατο όσον αφορά τους θανάτους των παιδιών στην Πάτρα.
Αναφερόμενος στις κακώσεις επισημαίνει πως φαίνεται ότι είναι προθανάτιες.
«Στην ιατροδικαστική έκθεση της Ίριδας καμία κάκωση, από αυτές που περιγράφονται στο βρέφος, δεν χαρακτηρίζεται μεταθανάτια, όπως η λύση του βλεννογόνου εντός της στοματικής κοιλότητας, άρα και αυτές είναι ουσιαστικά συμβατές με τον χρόνο θανάτου» σημειώνει. «Αυτονόητο είναι ότι τα ευρήματα τα οποία υπάρχουν σε μια φωτογραφία θα πρέπει να αποτυπώνονται ακριβώς στην ιατροδικαστική έκθεση. Εφόσον υπάρχει ασυμβατότητα των ευρημάτων που απεικονίζονται στη φωτογραφία με την έκθεση, προφανώς μιλάμε για περίπτωση αστοχίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
Αναφερόμενος στη Μαλένα και την Ίριδα ο Γρηγόρης Λέων σημείωσε ότι πλέον είναι ελάχιστα τα περιθώρια που έχουν οι πραγματογνώμονες όσον αφορά τη διενέργεια νέων εξετάσεων: «Το πρόβλημα δεν ήταν στα ευρήματα εξαρχής, ήταν στην ερμηνεία τους. Οι πραγματογνώμονες ουσιαστικά με αυτά τα ευρήματα που έχουν μπορούν να βγάλουν μια ασφαλή εκτίμηση» τόνισε.
Ο κ. Λέων αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η εξέταση των τριχών από τα νεκρά παιδιά: «Οι τρίχες είναι το μοναδικό βιολογικό υλικό που μπορεί να μας δείξει σε βάθος χρόνου τη χρήση φαρμάκων. Μάλιστα η τμηματική ανάλυση τριχών, δηλαδή ανά εκατοστό ανάλυσης, μπορεί να μας πάει πίσω αντίστοιχους μήνες ανάλογα με το μήκος της τρίχας και να μας δείξει ουσιαστικά σε κάθε μήνα τι φάρμακα έχουν καταναλωθεί από το άτομο» σημείωσε ο πολύπειρος ιατροδικαστής.
Ελπίδα Σπανουδάκη – Ιατροδικαστής
Προθανάτιες είναι οι κακώσεις που φαίνονται στη φωτογραφία-ντοκουμέντο της Ίριδας, αναφέρει στην «Μ» η ιατροδικαστής. Όπως επισημαίνει, λόγω του χρώματος και των χαρακτηριστικών που έχουν φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει μετά τον θάνατο του βρέφους και σίγουρα δεν οφείλονται στην καρδιοαναπνευστική ΚΑΡΠΑ και στην προσπάθεια ανάνηψης που έγινε στο αγγελούδι: «Είναι σαν να έχουμε απόφραξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών, της στοματικής κοιλότητας και της μύτης δηλαδή. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία της καρδιακής αναζωογόνησης έγινε μετά την ανακοπή της Ίριδας, διότι οι γιατροί κατέθεσαν πως όταν έφτασαν, το μωρό ήταν απνοϊκό, άσφυγμο, με κυάνωση και έκαναν την καρδιοαναπνευστική ΚΑΡΠΑ» επισημαίνει η Ελπίδα Σπανουδάκη. Και τα υπόλοιπα ευρήματα όμως στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες συνηγορούν στο ότι ο θάνατος τη Ίριδας οφείλεται σε ασφυξία. «Τα ευρήματα που έχουμε από την ιστοπαθολογική εξέταση (ανοξυγοναιμία, πνευμονικό οίδημα, πνευμονική συμφόρηση και ασφυκτικές κηλίδες) είναι ενδεικτικά ασφυκτικού θανάτου. Με τη μέθοδο του αποκλεισμού οδηγούμαστε ως αιτία θανάτου στην ασφυξία, η οποία οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια» τονίζει η ιατροδικαστής.
Η κυρία Σπανουδάκη τόνισε ότι οι ιατροδικαστές αν τηρούν σχολαστικά τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες μπορούν να οδηγηθούν σε ασφαλές αποτέλεσμα.
«Παίρνουμε ιστορικό αντίγραφο του ιατρικού φακέλου, κάνουμε νεκροψία/νεκροτομή, ζητάμε ιστοπαθολογική και τοξικολογική εξέταση. Από αυτά προκύπτουν τα ευρήματα τα οποία πρέπει να συνεκτιμώνται όλα μαζί. Αναφερόμενη στην κεταμίνη που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου από γιατρούς επισήμανε ότι αυτό έγινε ελεγχόμενα, για ιατρικό λόγο, από τους αναισθησιολόγους μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου υπάρχει καταγραφή των ποσοτήτων.
«Εκεί που πρέπει να εστιάσουν οι Αρχές είναι στο πού οφείλεται η πρώτη ανακοπή της 9χρονης στο Καραμανδάνειο, διότι η κεταμίνη δόθηκε μετά την ανάνηψη της Τζωρτζίνας» σημείωσε η ιατροδικαστής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
- Ντοκουμέντα ασφυξίας στην Ίριδα. Τα ευρήματα που πραγματικά σοκάρουν
- Η παρακαταθήκη της άτυχης Τζωρτζίνας μέσω ζωγραφιάς. Όσα δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να πει εν ζωή
- Πάτρα: Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο Πέτρος Κουσουλός για τις εξελίξεις και τα ευρήματα για τον θάνατο Μαλένας-Ίριδας και τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας