Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, αλλά και η επαναξιολόγηση όλων των ευρημάτων (φωτογραφίες, κ.τ.λ.) από τους ιατροδικαστές κ. Καρακούκη και Καλόγρηα δρομολογούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ακριβείς αιτίες θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας, την 13η Απριλίου 2019 και την 21η Μαρτίου 2021.
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
• Ο ρόλος του παθολογοανατόμου και οι τοξικολογικές εξετάσεις
• Πότε παραδίδουν το πόρισμα Καρακούκης – Καλόγρηας
Τη στιγμή που η πραγματογνωμοσύνη των έμπειρων ιατροδικαστών αναμένεται στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, ο παθολογοανατόμος Σταμάτης Θεοχάρης έχει λάβει την εντολή της ιστολογικής επανεξέτασης των ιστών και των οργάνων της Μαλένας και της Ίριδας. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι ο ίδιος παθολογοανατόμος που εξέτασε τα ιστοτεμάχια και τμήματα οργάνων της Τζωρτζίνας, υποστηρίζοντας ότι η αιτία θανάτου θα πρέπει να αναζητηθεί στις τοξικολογικές εξετάσεις. Ουσιαστικά λοιπόν ο κ. Θεοχάρης, στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, συσχέτισε τα παθολογοανατομικά ευρήματα με χορήγηση φαρμάκων.
Απαντήσεις
Συγκεκριμένα στις επανεξετάσεις ο παθολογοανατόμος καλείται να απαντήσει στα εξής ζητήματα:
Όσον αφορά τη Μαλένα:
1. Αν υφίστατο η εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων καθώς και εάν ορθά ερμηνεύτηκε από την κυρία Τσάκωνα ως ηπατική ανεπάρκεια. Το ερώτημα αυτό, όσον αφορά την ηπατική ανεπάρκεια, προφανώς και θα απαντηθεί ευχερώς αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, ηπατική ανεπάρκεια δεν υφίστατο, διότι το παιδί δεν έπασχε από ειδικά συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου όπως ασκίτης, πυλαία υπέρταση, κιρσούς οισοφάγου, ικτερική χροιά, ηπατική εγκεφαλοπάθεια, διαταραχές πήξης, υψηλές τιμές ηπατικών ενζύμων κ.τ.λ. Δηλαδή, στο ερώτημα αυτό δεν έχει σημασία η ανάδειξη της «αστοχίας» της κ. Τσάκωνα, αλλά αντίθετα εάν υφίσταται ως εύρημα η εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση καθώς και η ανάδειξη της αιτίας πρόκλησης, δηλαδή εάν έχει προκληθεί από ασφυξία ή δηλητηρίαση, με όλες τις πληροφορίες να κατατείνουν ότι στο μόλις 3,5 ετών κορίτσι επήλθε ασφυκτικός θάνατος.
2. Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα των πνευμόνων, από τον κ. Αγαπητό είχε διαπιστωθεί πνευμονικό οίδημα και πνευμονική συμφόρηση και τώρα συζητάμε για πνευμονορραγία, ένα εύρημα δηλωτικό ασφυξίας, αφού η ανάδειξή του προϋποθέτει την κυψελιδική βλάβη, διαταραχή που εμφανίζεται ιδιαίτερα σε ασφυξία, καθώς και εάν υπάρχουν ασφυκτικές κηλίδες.
Σε ό,τι αφορά την Ίριδα:
1. Θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν όντως υφίσταται ως εύρημα η αγενεσία/υποπλασία φλεβόκομβου που διαγνώστηκε από την κυρία Μητσέλου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάγνωση όχι απλώς φέρεται να είναι «άστοχη», διότι την έχουν αμφισβητήσει όλοι οι παιδοκαρδιολόγοι, αλλά κυρίως διότι ισχύει το αυτονόητο – δεν μπορεί κάτι που δεν έχει γεννηθεί (αγενεσία) να είναι και υποπλαστικό (δεν είναι άρτια ολοκληρωμένο βάσει της κατά φύση ανάπτυξης). Σε περίπτωση όμως που επαληθευτεί ως εύρημα, τότε θα πρέπει να εξηγηθεί εάν αποτελεί αιτία βρεφικού θανάτου, όπως ανέφερε η κυρία Μητσέλου.
2. Θα πρέπει να επαληθευτούν τα έντονα περιγραφόμενα ευρήματα από την κ. Μητσέλου, που αναφέρονται σε ασφυκτικό θάνατο (ανοξία εγκεφάλου, ασφυκτικές κηλίδες πνευμόνων κ.τ.λ.). Αυτή η ενέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δεν μπορεί να αμφισβητείται μέρος της έκθεσης της κ. Μητσέλου (και αναφερόμαστε στην αγενεσία/υποπλασία φλεβόκομβου) και ακολούθως να λαμβάνονται ως ορθά τα ευρήματα της ασφυξίας.
Και στις δυο περιπτώσεις, τα όργανα της Μαλένας ήδη βρίσκονταν από τον Απρίλιο του 2019 στο Α΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ τα σπλάχνα της Ίριδας έχουν ήδη μεταφερθεί από τα Ιωάννινα από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο εκτιμώμενος χρόνος ιστολογικής επανεξέτασης και ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων – σύνταξης της έκθεσης είναι οι επόμενες 15 ημέρες.
Τοξικολογικές
Με δεδομένο ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας στις 29/01/2022 αποδόθηκε σε φαρμακευτική δηλητηρίαση λόγω κεταμίνης, προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν και τα άλλα δύο παιδιά, η Μαλένα και η Ίριδα, για δηλητηρίαση από ουσία, διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων των εγκλημάτων ο δράστης χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία.
Όμως δεν διασώζεται αξιόπιστο πτωματικό υγρό, όπως αίμα και ούρα, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον θάνατο των παιδιών.
Το μόνο αξιόπιστο δείγμα για αυτές τις περιπτώσεις είναι οι τρίχες, δείγμα που δείχνει συνήθως στοιχεία για μακροχρόνια έκθεση σε ουσία και όχι οξεία δηλητηρίαση. Η δειγματοληψία τριχών απαιτεί εκταφή και αυτή η ενέργεια μάλλον θα απαιτηθεί μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και των στοιχείων που θα αναδειχθούν.
Το υλικό που έχει παραλάβει το τοξικολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ είναι τμήματα ιστών της Μαλένας και της Ίριδας. Πρόκειται όμως για μονιμοποιημένο υλικό εντός διαλύματος φορμόλης, με τις εργαστηριακές δυνατότητες να χαρακτηρίζονται ως περιορισμένες. Τα δείγματα αυτά έχουν παραληφθεί εδώ και πέντε ημέρες και ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία αποδέσμευσης της φορμόλης από τους ιστούς. Αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει τουλάχιστον 15 ημέρες και ακολούθως και άλλες δύο εβδομάδες η εξέταση.
Σε κάθε περίπτωση, στα δείγματα αυτά θα αναζητηθούν εξωγενείς ουσίες, όπως η κεταμίνη και άλλα δηλητήρια που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί και η φορμόλη δεν τα επηρεάζει. Δηλαδή, η χρησιμοποίηση φορμόλης δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία εάν ο θάνατος της Μαλένας και της Ίριδας οφείλεται σε δηλητήριο, όπως κεταμίνη, άλλα φάρμακα ή/και δηλητήρια, που δεν συμπεριλαμβάνονται στη φορμόλη. Ωστόσο το συγκεκριμένο ενδεχόμενο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, καθώς εάν υπήρχε περίπτωση χορήγησης κεταμίνης, θα είχε ανευρεθεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις όπως άλλωστε συνέβη στην Τζωρτζίνα. Τα κοινά ευρήματα, πνευμονικό οίδημα, πνευμονορραγία, πνευμονική συμφόρηση, ασφυκτικές κηλίδες (Ίριδα), υποξυγοναιμία εγκεφάλου (Ίριδα), αλλά και τα εκκωφαντικά σημάδια στο πρόσωπο των δύο κοριτσιών που αποκάλυψε η «Μ» κατατείνουν στον ασφυκτικό θάνατο! Ίριδα