Πάτρα: Το σκεπτικό της ανακρίτριας στην απόρριψη των αιτημάτων της Ρούλας Πισπιρίγκου παρουσιάζει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»
Στην πολυσέλιδη διάταξή της την οποία αποκάλυψε ολόκληρη η “Μ” η κυρία Χριστίνα Σαλάππα καταρρίπτει μία προς μία όλες τις αιτιάσεις της κατηγορουμένης αλλά και τα παραπλανητικά αιτήματα, πολλά εκ των οποίων είχαν, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ως απώτερο σκοπό να συσκοτίσουν και να καθυστερήσουν την έρευνα.
Των ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης ζήτησε να απαντηθούν και τα εξής αιτήματα:
1) Να διευκρινιστεί πώς προκύπτει η αναγωγή των 6,5 μg/ml αίματος σε σχέση με την αναφερόμενη περιεκτικότητα του αίματος της κόρης της σε κεταμίνη και να προσδιοριστεί η μέθοδος που χρησιμοποίησαν τα Τοξικολογικά Εργαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης για τον προσδιορισμό της συγκεκριμένης τιμής.
2) Να διευκρινιστεί ο λόγος που αμφότερα τα εργαστήρια αυτά εξήγαγαν τα αποτελέσματά τους την ίδια ημέρα.
3) Να πραγματοποιηθεί ποσοτικός έλεγχος και προσδιορισμός περιεκτικότητας σε αίμα και για τις άλλες (πλην της κεταμίνης) φαρμακευτικές ουσίες που προέκυψαν από την τοξικολογική εξέταση, ώστε να γίνει από τους τεχνικούς συμβούλους που θα διορίσει συγκριτικός συνδυαστικός έλεγχος του συνόλου της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής.
4) Να ερωτηθούν οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» εάν η κλινική εικόνα του παιδιού και τα συμπτώματα που παρουσίασε συμβαδίζουν με τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη.
5) Να προσδιοριστεί η ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας ροκουρόνιο.
Από την πλευρά της η δικαστική λειτουργός απέρριψε το αίτημα να διευκρινιστεί πώς προκύπτει η αναγωγή των 6,5 μg/ml αίματος σε σχέση με την αναφερόμενη περιεκτικότητα του αίματος της Τζωρτζίνας σε κεταμίνη και να προσδιοριστεί η μέθοδος που χρησιμοποίησαν τα Τοξικολογικά Εργαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης για τον προσδιορισμό της συγκεκριμένης τιμής, καθώς όπως αναφέρει η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε «αναλύεται στις σχετικές εκθέσεις, όπου αναφέρονται οι επιστημονικές μέθοδοι».
– Σε ό,τι αφορά το αίτημα να διευκρινιστεί ο λόγος που τα εργαστήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης εξήγαγαν τα αποτελέσματά τους την ίδια ημέρα (στις 24.03.2022 και όχι στις 28.03.2022, όπως εσφαλμένα αναφέρει η κατηγορουμένη), το απέρριψε σημειώνοντας ότι «προφανώς και αποτελεί σύμπτωση».
– Όσον αφορά το αίτημα να πραγματοποιηθεί ποσοτικός έλεγχος και προσδιορισμός περιεκτικότητας σε αίμα και για τις άλλες (πλην της κεταμίνης) φαρμακευτικές ουσίες, η κυρία Σαλάππα υπενθύμισε στην Πισπιρίγκου ότι «ο σχετικός ποσοτικός έλεγχος και προσδιορισμός έχει ήδη λάβει χώρα, όπως προκύπτει από έγγραφο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ».
– Σε ό,τι αφορά το αίτημα να ερωτηθούν οι ιατροί και οι νοσηλευτές του Παίδων εάν η κλινική εικόνα της 9χρονης και τα συμπτώματα που παρουσίασε συμβαδίζουν με τη χορήγηση της κεταμίνης, η ανακρίτρια απάντησε ότι «οι ιατροί και οι νοσηλευτές του ως άνω νοσοκομείου έχουν ήδη καταθέσει ενόρκως και σύμφωνα με τις καταθέσεις τους η θυγατέρα της κατηγορουμένης όταν υπέστη την καρδιακή ανακοπή στις 29.01.2022 ήταν κυανή, άσφυγμη (αδυναμία ψηλάφησης κεντρικών και περιφερικών σφύξεων), απνοϊκή, με κόρες σε μυδρίαση και χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, συμπτώματα που την ώρα της καρδιακής ανακοπής δεν μπορούσαν να αιτιολογήσουν λόγω της απουσίας οποιουδήποτε παθολογικού αιτίου. Η κλινική αυτή εικόνα όμως μπορεί να παρουσιαστεί από διάφορα αίτια, αλλά πάντως παρουσιάζεται πάντα μετά την υπερβολική χορήγηση ουσιών που δρουν κατασταλτικά στο κεντρικό αναπνευστικό σύστημα, ιδιότητες που έχει και η ουσία κεταμίνη».
– Σε ό,τι αφορά τον ποσοτικό προσδιορισμό για το ροκουρόνιο η δικαστική λειτουργός αντέτεινε ότι «… ο θάνατος της Τζωρτζίνας δεν επήλθε εξαιτίας της χορήγησης της ουσίας ροκουρόνιο, αλλά εξαιτίας της χορήγησης κεταμίνης…».
Μάκης και Τσατσάκης
Ως γνωστόν η πλευρά της Πισπιρίγκου ζήτησε να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο γνωστός δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος φέρεται να είχε συνομιλήσει με μια πρώην (συνταξιούχο πλέον) νοσηλεύτρια του Ωνασείου. Η συγκεκριμένη «αθέατη μάρτυρας» δεν είχε προσέλθει να καταθέσει στην ανακρίτρια παρά το γεγονός ότι είχε κληθεί σε προγενέστερο χρόνο. Η ανακρίτρια απέρριψε το αίτημα, καθώς ουσιαστικά χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως άνευ σημασίας για τη διερεύνηση της -κατά το κατηγορητήριο- δολοφονίας της Τζωρτζίνας.
Η αρμόδια ανακρίτρια αντιτείνει ότι στη διάθεσή της έχει πλήθος εγγράφων αλλά και μαρτυριών ιατρών από το Παίδων που περιγράφουν αναλυτικά τις συνθήκες δολοφονίας του 9χρονου κοριτσιού και ως εκ τούτου είναι περιττή η κατάθεση ενός δημοσιογράφου ο οποίος φέρεται να έχει πληροφορίες από τη συγκεκριμένη νοσηλεύτρια του Ωνασείου, στο οποίο ως γνωστόν είχε νοσηλευτεί η Τζωρτζίνα σε προγενέστερο χρόνο του θανάτου της.
Στην τελευταία αίτηση που υπέβαλε στις 3 Ιουνίου 2022 η κατηγορουμένη ζήτησε να γίνει έλεγχος στις τοξικολογικές εξετάσεις της Tζωρτζίνας καθώς και νέα τοξικολογική στα οκτώ φιαλίδια αίματος που βρέθηκαν στα διάφορα νοσοκομεία νοσηλείας, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, με υπεύθυνο τον καθηγητή Τοξικολογίας κ. Τσατσάκη, με δικές της δαπάνες. Αιτήθηκε ακόμα να κλητευθεί εκ νέου ο Ιωάννης Παπαγιάννης, καρδιολόγος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ώστε να ερωτηθεί αν μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή ώρα θανάτου της Τζωρτζίνας.
Και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν, ενώ το σκεπτικό της ανακρίτριας σε ό,τι αφορά την προτίμηση της Πισπιρίγκου προς τον κ. Τσατσάκη είναι πραγματικά κόλαφος, καθώς μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η κατηγορουμένη επίτηδες ζήτησε να υπάρξει επανέλεγχος από το συγκεκριμένο εργαστήριο καθώς γνωρίζει ότι δεν λειτουργεί, και ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρα.
Ουσιαστικά λοιπόν η κυρία Σαλάππα αναφέρει ότι το παρελκυστικό αίτημα της Πισπιρίγκου έχει ως μοναδικό σκοπό να ροκανίσει τον χρόνο, να παρέλθει το 18μηνο και να αφεθεί υποχρεωτικά ελεύθερη πριν ξεκινήσει η δίκη!
Αναφέρει επί λέξει: «… Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 27/6-6-2022 έγγραφο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά των συνημμένων υπ’ αριθμ. πρωτ. 8761/335/27-4-2022, 8879/307/28-4-2022, 559/4-5-2022, 565/17-5-2022, 12278/403/31-5-2022, 9529/207/30-5-2022, από 02.06.2022, από 20-5-2022 και από 01.06.2022 εγγράφων, το προτεινόμενο από την κατηγορουμένη εργαστήριο τοξικολογίας για τη διενέργεια νέων τοξικολογικών εξετάσεων, με δικές της δαπάνες, δεν λειτουργεί λόγω της καταστροφής του από πλημμύρα που έλαβε χώρα στις 26.04.2022.
Ειδικότερα, από το υπ’ αριθμ. πρωτ. 8761/335/27-4-2022 έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης προκύπτει ότι στις 26.04.2022, ημέρα Τρίτη, διαπιστώθηκε διαρροή στο κύκλωμα πυρόσβεσης, και συγκεκριμένα στην πτέρυγα 6 της Ιατρικής Σχολής, όπου σημαντική ποσότητα νερού εισήλθε από την πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Εξ αυτού του λόγου, στη συνέχεια συστάθηκε τριμελής επιτροπή, μεταξύ των μελών της οποίας είναι και ο καθηγητής Τοξικολογίας Αριστείδης Τσατσάκης, δηλαδή ο προτεινόμενος από την κατηγορουμένη καθηγητής στο εργαστήριο του οποίου επιθυμεί να διενεργηθούν οι νέες τοξικολογικές εξετάσεις, έγινε αυτοψία στους χώρους των εργαστηρίων τοξικολογίας στην πτέρυγα 6Γ της Ιατρικής Σχολής και διαπιστώθηκε η υποχώρηση της ψευδοροφής πάνω από τον κεντρικό πάγκο στον χώρο 6116, όπως και στον χώρο 6Γ13, όπου καταγράφηκαν και επτά (7) όργανα (LC-MS, ICPMS, LC, HPLC, GC και δύο GC-MS) με τα παρελκόμενά τους (αντλίες) που η λειτουργικότητά τους μπορούσε να διαπιστωθεί μόνο από τον τεχνικό της προμηθεύτριας εταιρείας κατόπιν αυτοψίας, ενώ διαπιστώθηκε και βλάβη σε υποπίνακα που τροφοδοτεί με παροχή UPS τα γραφεία και τα εργαστήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Νέες καταθέσεις θα λάβει το Ανθρωποκτονιών για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών – Ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν
Πάτρα: Τα 16+1 «ΟΧΙ» της ανακρίτριας στην Πισπιρίγκου
Κατόπιν τούτων, με το υπ’ αριθμ. 559/4-5-2022 έγγραφό του ο καθηγητής Τοξικολογίας Αριστείδης Τσατσάκης, απευθυνόμενος προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, ανέφερε ότι οι εκτεταμένες ζημιές επικεντρώνονται περισσότερο στον εργαστηριακό χώρο με εκτεταμένες φθορές σε εργαστηριακό μικροεξοπλισμό, υπολογιστές, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, εργαστηριακούς πάγκους, αλλά κυρίως σε βασικά αναλυτικά συστήματα του εργαστηρίου που παραμένουν εκτός λειτουργίας, χωρίς μάλιστα να είναι σε θέση να γνωρίζει τη μελλοντική λειτουργική τους ικανότητα.
Μάλιστα, στο εν λόγω έγγραφα ο ως άνω καθηγητής Τοξικολογίας αναφέρει μερικά από τα βασικά συστήματα των οποίων έχει επηρεαστεί η λειτουργία τους και χρήζουν άμεσης συντήρησης, επισκευής ή και αντικατάστασης, όπως ο αέριος χρωματογράφος-φασματογράφος μάζας (Shimadzu GCMS-QP2010) συνδεδεμένος με ηλεκτρονικό υπολογιστή και αυτόματο δειγματολήπτη (AOC 5000), η υγρή χρωματογραφία (LC-10AD Shimanzu) συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σύστημα φασματομετρίας ατομικής μάζας σε επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα (ICP-MS) (Thermo) συνδεδεμένο με υπολογιστή, δύο (2) αντλίες κενού EDWARDS, ο αέριος χρωματογράφος με ανιχνευτή φλόγας (FID) Perkin Elmer και αζώτου φωσφόρου (NPD) συνδεδεμένος με ηλεκτρονικό υπολογιστή και αυτόματο δειγματολήπτη, φυγόκεντρο ROTOFIX Hettich Zentrifugen, ο μηχανικός ομογενοποιητής Digite2000 Biobloc Scientific 94336 και Vortex VELP SCIENTIFICA, Classic Advanced Vortex Mixer, ενώ στο ίδιο έγγραφο ο ως άνω καθηγητής Τοξικολογίας αναφέρει ότι μέρος του βασικού εξοπλισμού έχει υποστεί ολική καταστροφή, ζητώντας μάλιστα την άμεση χρηματοδότηση για την αγορά αναλυτικού χρωματογραφικού εξοπλισμού τύπου αέριας χρωματογραφίας φασματομετρίας μάζας (GC-TOF-MS με ρομποτικό αυτόματο δειγματολήπτη) αξίας 230.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του εργαστηρίου, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Παράλληλα, μάλιστα, ο εν λόγω καθηγητής Τοξικολογίας ζήτησε χρηματοδότηση από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κι ενημέρωσε προς τούτο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, ζητώντας του να προβεί σε σχετική υπόμνηση. Περαιτέρω, από τα λοιπά συνημμένα έγγραφα, που αναφέρονται ανωτέρω, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα οι εκτεταμένες ζημιές στο εργαστήριο τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν έχουν αποκατασταθεί και είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα αποκατασταθούν, λαμβανομένου υπόψη ότι για την αγορά εξοπλισμού σε δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να διενεργηθεί δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός, ο οποίος, όπως προκύπτει, ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί, καθιστώντας άγνωστη την αποκατάσταση των ζημιών στο συγκεκριμένο εργαστήριο τοξικολογίας.
Κατόπιν τούτων καθίσταται σαφές ότι η επιλογή από την κατηγορουμένη ενός εργαστηρίου που δεν λειτουργεί, προκειμένου να διενεργήσει με δικές της δαπάνες νέες τοξικολογικές εξετάσεις, καταδεικνύει την προσπάθειά της για παρέλκυση της όλης ανακριτικής διαδικασίας και άσκοπη χρονοτριβή, με στόχο την καθυστέρηση της περαίωσης της δικογραφίας».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα να κλητευθεί εκ νέου ο μάρτυρας Ιωάννης Παπαγιάννης προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ώστε να ερωτηθεί αν μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή ώρα θανάτου της Τζωρτζίνας, απορρίφθηκε και εκείνο.