Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Παύλος Φύσσας: Επτά χρόνια από τη δολοφονία του – Όλο το χρονικό, το κύμα οργής και η δίκη

Εφτά χρόνια συμπληρώνονται από το βράδυ που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός στη γειτονιά του στο Κερατσίνι, από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.

Το μοιραίο βράδυ

Κερατσίνι, βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013: Η αρχική σύγχυση για τα αίτια της δολοφονίας, η είδηση πως «μαχαίρωσαν ένα παλικάρι οι χρυσαυγίτες», η φωτογραφία ενός γεροδεμένου νέου άντρα να ξεψυχά στα χέρια της φίλης του, που δημοσιεύθηκε προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

Τα γεγονότα ήταν τόσο συγκλονιστικά που πυροδότησαν σχεδόν αμέσως τη συνολική αντίδραση των αρχών, αρχικά με τη συνένωση με εντολή του νυν υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια, σκόρπιων μέχρι τότε δικογραφιών για επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και την αποστολή τους στην Δικαιοσύνη και ακολούθως με την ταχύτατη κινητοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου που όρισε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να ερευνήσει την υπόθεση. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποινικής έρευνας η Δικαιοσύνη κατέληξε στην παραπομπή ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, της περιόδου 2012-2013, καθώς και πολλών άλλων θεωρούμενων ως στελεχών και ενεργών μελών της Χρυσής Αυγής. Το σκεπτικό των δικαστών είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου μόρφωμα, μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού αρχικά με πολλές τεχνικές αλλά και χωροταξικές δυσκολίες που στην πορεία λύθηκαν αλλά και άλλα προβλήματα που είχαν επίδραση στην εξέλιξη της, με βασικότερο τη μη απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν επί σειρά μηνών να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές δικάσιμοι.

Ούτως ή άλλως η υπόθεση δεν είναι από αυτές που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς ο όγκος της δικογραφίας, ο αριθμός μαρτύρων, δικηγόρων και κατηγορουμένων δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει έναν τέτοιον υπολογισμό. Αρκεί να σημειωθεί ότι η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, έγγραφα, οπτικοακουστικό υλικό, κ.ά, διήρκεσε μερικούς μήνες με την πλευρά των κατηγορουμένων βέβαια να εισάγει προς ανάγνωση σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής.

Κύμα οργής

Το γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού, πυροδοτεί κύμα οργής στην κοινωνία αλλά και την αντίδραση των αρχών.

Την επομένη της δολοφονίας διοργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις συμπαράστασης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στο Κερατσίνι και τη Νίκαια οργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο και πορεία χιλιάδων. Χιλιάδες ξεκίνησαν από τη συμβολή των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Γρηγορίου Λαμπράκη. Η αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι δέχτηκε επίθεση με πέτρες από μια ομάδα ατόμων ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβανόταν ένα άτομο που εμφανίζεται σε φωτογραφίες δράσεων της ΧΑ δίπλα στο Ρουπακιά. Η ομάδα αυτή δρούσε με την ανοχή διμοιρίας ΥΑΤ, ο επικεφαλής της οποίας κατόπιν απομακρύνθηκε με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση

Η ώρα της κρίσης για τους 68 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής έφτασε με το δικαστήριο να ανακοινώνει ότι στις 7 Οκτωβρίου 2020, στις 11 το πρωί, την ετυμηγορία του.

Πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου οπότε και θα γίνει γνωστή η απόφαση.

Την αυλαία των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης έκλεισε νωρίτερα ο νομικός παραστάτης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας.

Παρούσα και σήμερα στο Εφετείο ήταν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα η οποία ωστόσο δεν μπήκε στην δικαστική αίθουσα καθώς δεν παρακολούθησε τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ