Σε καμιά γυναίκα δεν αρέσει το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Είναι βάναυσο να βλέπεις τη χτένα σου και να διαπιστώνεις πόσες τρίχες έχασες με ένα χτένισμα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει λύση. Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη τριχόπτωση αλλά και πώς να την αντιμετωπίσεις εύκολα και γρήγορα.
Γιατί πέφτουν τα μαλλιά;
Oι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50-100 τρίχες καθημερινά, οι οποίες ωστόσο αναπληρώνονται καθώς στη θέση τους φυτρώνουν νέες. Πολλές φορές, όμως, αυτή η καθημερινή ρουτίνα μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν χάνουμε περίπου τη διπλάσια ποσότητα μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 2 μήνες). Στην περίπτωση που τα μαλλιά σας πέφτουν με ανησυχητικούς ρυθμούς για αρκετό καιρό, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι της τριχόπτωσης στις γυναίκες εντοπίζονται στην ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα, στην έλλειψη φυλλικού οξέος, σε διάφορα ενδοκρινικά προβλήματα, όπως π.χ. μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ή στη λήψη φαρμάκων. O γιατρός θα σε ρωτήσει αν έχεις διαταραχές στην περίοδό σου και πολυκυστικές ωοθήκες, αν έχεις περάσει πρόσφατα μια σοβαρή λοίμωξη ή έχεις υποστεί σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Πολλές φορές, ο λόγος της έντονης τριχόπτωσης είναι πολύ πιο απλός, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από μια εξαντλητική δίαιτα, η οποία στέρησε τον οργανισμό σας από πολύτιμα στοιχεία και πρωτεΐνες. Μαζί με την αγωγή που θα σου δώσει, θα υπογραμμίσει τη σημασία της σωστής διατροφής, που συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των μαλλιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην αγχώνεσαι: Σύμφωνα με έρευνες, το στρες συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς παράγοντες -της παροδικής, ευτυχώς- τριχόπτωσης.
Συχνές είναι οι περιπτώσεις να υπάρχει απώλεια μαλλιών λόγο κάποιας θεραπείας που γίνεται από ειδικευμένη φαρμακευτική αγώγι . Απλά φάρμακα που παίρνουμε για προβλήματα υγείας και όχι μόνο οι χημειοθεραπείες μπορούν να έχουν τέτοιες παρενέργειες π.χ. μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή με sindrom προκαλεί τριχόπτωση (αλωπεκία) η όποια φυσικά και αντιμετωπίζεται με ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν, λοσιόν και βιταμίνες. Σε όλες τις παθολογικές περιπτώσεις ο δερματολόγος μπορεί να δώσει θεραπεία που σε σύντομο σχετικά χρονικό πλαίσιο θα αποδώσουν αποτέλεσμα.
Τροφές για υγιή και όμορφα μαλλιά.
Η τρίχα αποτελείται κυρίως από κερατίνη που παράγει ο βολβός, συνθέτοντας ουσίες όπως αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και λιπίδια, που φτάνουν μέχρι αυτόν μέσω του αίματος. Όταν όμως ο οργανισμός δεν εφοδιάζεται με τις κατάλληλες τροφές, ο βολβός αδυνατεί να παράγει αυτές τις ουσίες.
- Εμπλούτισε τη διατροφή σου με βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρεις στο ψάρι, στα αυγά, στο άπαχο κρέας, στα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, στα όσπρια, στο γάλα, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα δημητριακά και στο ελαιόλαδο.
- Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις τη λήψη βασιλικού πολτού, που εκτός από τις τονωτικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη του δέρματος, δυναμώνει τα νύχια και θεωρείται ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση. Αν, ωστόσο, έχεις αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα, θα πρέπει να ρωτήσεις το γιατρό σου. Η κατανάλωση βασιλικού πολτού δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό γραμμάριο καθημερινά. Προτίμησε το συσκευασμένο (που έχει περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους) και πρόσεξε την όψη του: πρέπει να έχει άσπρο και λαμπερό χρώμα. Στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρεις βασιλικό πολτό φρέσκο ή κατεψυγμένο, αλλά και σε αμπούλες, αναμεμειγμένο με άλλα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Αν δεν μπορείς να καλύψεις όλες αυτές τις ανάγκες του οργανισμού με την καθημερινή σου διατροφή τότε είναι καλό να προμηθευτείς έπειτα από τη συμβουλή δερματολόγου
τις κατάλληλες βιταμίνες για εσένα. Είναι λάθος να κάνεις μακροχρόνια χρήση βιταμινών ή να πηγαίνεις στο φαρμακείο και να ζητάς να σου χορηγήσει μια μάρκα που γνωρίζει ο φαρμακοποιός σου.
Πώς φέρεσαι στα μαλλιά σου;
Ναι τα μαλλιά μας υποφέρουν αν δεν τους φερόμαστε σωστά σπάνε και πέφτουν. Σύνηθες λάθος που προσωπικά έκανα εγώ και πολλοί άλλοι φαντάζομαι είναι το λούσιμο με βραστό νερό. Μέγα σφάλμα. Θέλει χλιαρό φίλες μου. Και στο τέλος πιο κρύο για να κλείνουν τα λέπια της τρίχας και να θωρακίζεται . Δεν βάζουμε κοντίσιονερ και μάσκες από τη ρίζα των μαλλιών αλλά δουλεύουμε κυρίως τις άκρες και τέλος μην βάζεις τρελή ποσότητα σαμπουάν παρά μόνο την ενδεδειγμένη. Το στέγνωμα είναι και αυτό σημαντικό. Δεν τραβάμε τα μαλλιά μας με την πετσέτα αλλά τα ταμπονάρουμε η απλά την τοποθετούμε στο κεφάλι μας και τα τυλίγουμε. Άλλαξε τον τρόπο που βουρτσίζεται τα μαλλιά σου. Πάρε μια χτένα με αραιά δόντια και μεγάλα κράτα μαλακά τη χτένα και βούρτσιζε τα μαλλιά σου κρατώντας τα πρώτα τις άκρες και μετά από την ρίζα. Η χημεία πάνω στο μαλλί καθημερινά δεν είναι και ότι καλύτερο. Αφροί, λακ, ζελέ όλα επηρεάζουν τα μαλλιά μας. Βασικοί μας όμως εχθροί είναι τα ισιωτικά μηχανήματα μαλλιών και το μπιστολάκι. Καλό είναι σε καθημερινή βάση να τα αποφεύγουμε. Άσε τα μαλλιά σου δυο με τρις φορές τη εβδομάδα να στεγνώσουν φυσικά. Το σφιχτό δέσιμο των μαλλιών σας καλό είναι να αποφεύγεται γιατί με τον καιρό αδυνατίζει η τρίχα. Το κάπνισμα. Το άγχος. Τη συχνή χρήση χημικών βαφών που καταπονούν τα μαλλιά καλό είναι αν γίνεται με σύνεση.