Παρά τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων Covid σε ανθρώπους που εμπλέκονται στη διοργάνωση, αλλά και τις διαχρονικές καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κινεζικό καθεστώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα.
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 243 οργανώσεις ΜΚΟ από όλον τον κόσμο ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να ενταχθούν στο μέτωπο εκείνων των χωρών που θα μποϊκοτάρουν διπλωματικά τη διοργάνωση. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ουάσιγκτον και στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα η Βρετανία κι άλλες χώρες, όχι όμως όλες. Το Πεκίνο δια του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών τονίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται και ότι η οργάνωση Human Rights Watsch είναι προκατειλημμένη κατά της Κίνας.
«Σε στίβο πολιτικής νομιμότητας»
Αλλά αυτό ακριβώς είναι που καταλογίζει στην Κίνα ο Τενγκ Μπάο, ακτιβιστής και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η Human Rights Watsch χθες, Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
«Σκοπός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας είναι να μετατρέψει ακριβώς τον αθλητικό στίβο σε πεδίο πολιτικής νομιμότητας και εργαλείο για να ξεπλύνει όλες τις φρικαλεότητες. Η κινεζική κυβέρνηση είναι εκείνη που πολιτικοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και τώρα του 2022. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και πολλοί άλλοι έχουν γίνει συνένοχοι σε αυτές τις βιαιότητες και αγριότητες. Σήμερα είναι η διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 θα μείνουν στη μνήμη ως Αγώνες Γενοκτονίας».
Η Ζουμρετάι Αρκίν, διευθύντρια προγράμματος του Παγκόσμιου Προγράμματος Ουϊγούρων, δεν μπορεί να αντιληφθεί τη στάση της δυτικής κοινότητας. Η μουσουλμανική κοινότητα των Ουϊγούρων βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με συστηματικές διώξεις στην Κίνα. Μέλη της είναι εκτεθειμένα σε φυλακίσεις στα λεγόμενα στρατόπεδα αναμόρφωσης, σε μαζικές διώξεις, σε βασανιστήρια και παρακολουθήσεις.
«Η σιωπή σας είναι η δύναμή τους»
«Μπροστά σε αυτήν τη γενοκτονία και εγκλήματα, πώς μπορούν η ΔΟΕ, οι χορηγοί, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, οι αθλητές, ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη, να παραμένουν σιωπηλοί για όλα αυτά;», διερωτάται. «Μέσω των συνομιλιών μας με αξιωματούχους της ΔΟΕ, έγινε επίσης σαφές ότι δεν τους νοιάζει. Ποτέ δεν εξέτασαν τις ανησυχίες των ομάδων της κοινωνίας πολιτών μετά την ανάθεση των αγώνων στο Πεκίνο». Σκληρές διώξεις υφίστανται όμως και οι Θιβετιανοί. Ο όρος παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μάλλον ευφημισμό απέναντι στην πραγματικότητα.
H Λχάντον Τετόνγκ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δράσης του Θιβέτ, κάλεσε τους αθλητές να μιλήσουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
«Η σιωπή σας είναι η δύναμή τους, αυτό είναι που θέλουν πάνω από όλα. Απευθύνω έκκληση στους αθλητές, προς εσάς, ως ίσως την πιο προνομιούχο και προστατευμένη ομάδα στον κόσμο, να μιλήσετε στην Κίνα, να μη δεχθείτε να σας φιμώσουν. Είστε οι πρεσβευτές του κόσμου αυτή τη στιγμή, η ομάδα των ΗΠΑ, η ομάδα του Καναδά, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, μας εκπροσωπείτε. Και προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα κι αυτή την ιστορική ευκαιρία. Πρέπει να μιλήσετε ενάντια στο κύμα της γενοκτονίας».
Πηγή Deutsche Welle
Διαβάστε ακόμη
Κίνα: Έξαρση των κρουσμάτων τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
Άναψε η Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022»