Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Πενταετείς συμβάσεις για τα golden boys του ΑΔΜΗΕ

του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Απολαβές από άλλες εποχές, τότε που στην εκτός μνημονίου Ελλάδα έρρεε άφθονο το χρήμα, λαμβάνουν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ. Το μπλακ άουτ που προκλήθηκε επί 2,5 ώρες την Τετάρτη από πτώση καλωδίου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των υπέρογκων αμοιβών που λαμβάνουν μηνιαίως αρκετά στελέχη. Ποσά εξωπραγματικά τα οποία απέχουν παρασάγγας από τις μηνιαίες απολαβές των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών πολυεθνικών εταιρειών. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι εδώ και καιρό ο ΑΔΜΗΕ έχει ρίξει το βάρος του στα μεγαλόπνοα σχέδια, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, της πλειονότητας του Αιγαίου, καθώς και ο σχεδιασμός για την Κρήτη, υποβαθμίζοντας τους ελέγχους του υφιστάμενου εξοπλισμού του.

Μισθοί για κροίσους με πενταετή σύμβαση

Εάν ρίξει κανείς μια ματιά στις απολαβές των στελεχών του ΑΔΜΗΕ, τον πιάνει ίλιγγος. Πόσω μάλλον εάν αναλογιστούμε -όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΜΠΑΜ»- ότι τα golden boys έχουν υπογράψει πενταετείς συμβάσεις. Όπερ σημαίνει ότι, ακόμη και σε περίπτωση απόλυσής τους ή εκδίωξής τους από τον ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να τους καταβληθεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως αποζημίωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα liberal.gr, εάν κάποιος συγκρίνει τις απολαβές μεταξύ της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της μέχρι πρότινος θυγατρικής της, είναι προφανές πως συμφέρει μακράν περισσότερο η απασχόληση στη δεύτερη. Κατά δήλωση πέρυσι του ίδιου του Μανώλη Παναγιωτάκη, επικεφαλής της ΔΕΗ, οι απολαβές του δεν υπερέβαιναν τα 4.631 ευρώ, δηλαδή το πλαφόν του μισθού γενικού γραμματέα, πλέον των αποζημιώσεων για τις συνεδριάσεις του ΔΣ.

120.000 ευρώ οι ετήσιες μικτές απολαβές

Τι συμβαίνει, όμως, στον ΑΔΜΗΕ; Σύμφωνα με τους πίνακες αποδοχών του ΑΔΜΗΕ, οι μικτές απολαβές ενός εκ των κορυφαίων στελεχών στη διοικητική πυραμίδα του ΑΔΜΗΕ ανέρχονταν τον Δεκέμβριο του 2017 στα περίπου 11.000 ευρώ, δίχως τις έκτακτες αμοιβές. Εάν κάποιος κάνει μια απλή μαθηματική πράξη, τότε αντιλαμβάνεται ότι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έλαβε το ποσό των 60.000 ευρώ συν 7.000 ευρώ ως έκτακτες αμοιβές. Στην ουσία μιλάμε για ετήσιες μικτές απολαβές της τάξεως των 120.000 ευρώ, δίχως έκτακτες αποζημιώσεις, καθώς και μπόνους για επίτευξη στόχων.
Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι άλλο κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται να λαμβάνει τον Δεκέμβριο του 2017 8.000 ευρώ μικτά (ή 8.500 μαζί με έκτακτες αποζημιώσεις). Σωρευτικά εισέπραξε για όλο το β’ εξάμηνο του 2017 45.000 ευρώ μικτά, που μαζί με τα έκτακτα έφτασαν τα 50.000 ευρώ.
Αλλά το βασικότερο ερώτημα είναι κατά πόσον οι άνθρωποι που εισπράττουν ποσά 80.000 – 120.000 ευρώ προέρχονται πράγματι από την αγορά και έχουν την απαιτούμενη εμπειρία σε θέσεις διοικητικής ευθύνης.
Διότι η κατάργηση του πλαφόν το 2015 είχε ακριβώς αυτό ως στόχο: Να λειτουργήσει ως κίνητρο προκειμένου να προσελκύσει στις εταιρείες του ευρύτερου Δημοσίου ικανούς μάνατζερ από την αγορά, όχι να γίνει παράθυρο για κομματικούς διορισμούς.
Στην περίπτωση όμως του ΑΔΜΗΕ, υπάρχουν μέλη στο ΔΣ τα οποία, σύμφωνα με το βιογραφικό τους, δεν έχουν καμία εμπειρία από την ιδιωτική αγορά. Διπλωματούχοι μηχανικοί που έχουν περάσει από διευθυντικές θέσεις της ΔΕΗ και πριν τοποθετηθούν στον ΑΔΜΗΕ είχαν θητεύσει σε ηγετικές θέσεις στον ΔΕΔΔΗΕ, πάντα δηλαδή στον όμιλο ΔΕΗ.
Άλλα στελέχη ήταν παλαιότερα σύμβουλοι πρώην υπουργού Ενέργειας και από το 2017 κατέχουν ηγετικές θέσεις πρώτα στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και σήμερα και στον ΑΔΜΗΕ, ενώ στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα εμφανίζονται να κατέχουν και άλλες θέσεις σε επιτροπές με ενεργειακό αντικείμενο, δίχως επίσης να έχουν κάποια πρότερη εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ