Νέες αντιλήψεις για την οικονομία, το κράτος, την εργασία και την παραγωγή φαίνεται πως έφερε η πενταετής οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία.
Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Κάπα Research από τα βασικά συμπεράσματα της οποίας προκύπτει ότι οι Έλληνες προκειμένου να βρουν μία δουλειά είναι διατεθειμένοι από το να δεχθούν «μαύρη» εργασία, μέχρι και να μεταναστεύσουν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα την οποία δημοσιεύει το «Βήμα», το 59,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα άλλαζε τομέα απασχόλησης, προκειμένου να βρει εργασία. Στο ίδιο ερώτημα, δηλαδή «τι θα ήσασταν διατεθειμένος να κάνετε για βρείτε εργασία» 4 στους 10 θα δέχονταν μερική απασχόληση και 41,9% θα δέχονταν «μαύρη» εργασία. Την ίδια ώρα, σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που θα έπαιρναν την απόφαση να μεταναστεύσουν (38,2%).
Στην έρευνα του φετινού Σεπτεμβρίου τα νοικοκυριά εμφανίζονται, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του περυσινού Φεβρουαρίου, λιγότερο απαισιόδοξα για την εξέλιξη των οικονομικών του.
Όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το 40,5% εκτιμά ότι χειροτερεύει, το 34,1% ότι παραμένι η ίδια και το 25,1% ότι βελτιώνεται.
Στο ερώτημα ποια θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα για τη χώρα σήμερα, το 79,1% απαντά «η δημιουργία θέσεων εργασίας» και το 19,7% «η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους».
Ακόμη οι Έλληνες θεωρούν ότι η φορολογία που τους επιβάλλεται είναι άδικη. Συγκεκριμένα, πιστεύουν σε ποσοστό 80,2% ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι αδικαιολόγητος φόρος, ενώ το ποσοστό για τον ΕΝΦΙΑ αγγίζει το 66% και για το πετρέλαιο θέρμανσης το 75,5%.
Η έρευνα καταγράφει μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες, εμπιστοσύνη στους «παραδοσιακούς θεσμούς» και τις εκτιμήσεις για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν περισσότερο στην ανάκαμψη.