Δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλαγές στην εταιρική δομή και τη διακυβέρνηση, και αλλαγή της ονομασίας του ομίλου είναι οι πέντε άξονες του στρατηγικού σχεδίου αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Πετρελαίων που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά προορίζονται για τους παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας και τα υπόλοιπα για την ενεργειακή μετάβαση.
«Ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στην Ελλάδα. Το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν δεν φτάνει, πρέπει να σχεδιάσουμε με γνώμονα το τι γίνεται στο μέλλον και τις συνθήκες που διαμορφώνονται για τα επόμενα 20-30 χρόνια» τόνισε ο κ. Σιάμισιης σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Αναλύοντας τους άξονες του στρατηγικού σχεδίου, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: πρώτος στόχος είναι η μείωσή τους κατά 50% έως το 2030 και η επίτευξη ουδετερότητας έως το 2050. Οι στόχοι θα επιτευχθούν με κινήσεις που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραγόμενων καυσίμων, εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, τα προγράμματα πράσινου υδρογόνου και βιοκαυσίμων που θα υποκαταστήσουν ένα μέρος των ορυκτών καυσίμων, αλλά και βελτίωση της βασικής δραστηριότητας των διυλιστηρίων.
2. Δημιουργία σημαντικής δραστηριότητας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με εξαγορές.
3. Επανεξέταση της εταιρικής δομής που περιλαμβάνει το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του ομίλου σε εταιρεία συμμετοχών και μεταφορά των επιμέρους δραστηριοτήτων σε θυγατρικές.
4. Προσαρμογή του καταστατικού της εταιρείας με βάση τις προβλέψεις του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του ΔΣ θα εκλέγονται από τους μετόχους, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα παραμείνουν στα ΔΣ των θυγατρικών.
5. Τέλος επανεξετάζονται η εικόνα και το όνομα του ομίλου προκειμένου να αντικατοπτρίζουν τη νέα δομή και όχι μόνο το πετρέλαιο.