Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Περίεργα (δικαστικο-πολιτικά) παιχνίδια με την Ελένη Τουλουπάκη στην εισαγγελία Διαφθοράς

Πλούσιο πολιτικό και δικαστικό παρασκήνιο παραμένει η υπόθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει στη θέση της παρά το γεγονός ότι ελέγχεται για σοβαρότατα αδικήματα όπως εκείνο της κατάχρησης εξουσίας με ηθικό αυτουργό τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Μέχρι σήμερα η κα Τουλουπάκη η οποία έχει μηνυθεί από πολιτικά πρόσωπα, έχει κατονομαστεί από τον πρώην επόπτη της έρευνας, Ιωάννη Αγγελή, ως εισαγγελέα που εκτελούσε πιστά τις εντολές του “Ρασπούτιν”, ως η εισαγγελική λειτουργός που ετοιμαζόταν να ασκήσει διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων χωρίς στοιχεία και αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα “ΜΠΑΜ” ότι ορίστηκε παράνομα στην εισαγγελία Διαφθοράς το 2017 καθώς δεν πληρούσε τις προυποθέσεις του Νόμου 4022/11, συνεχίζει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά της και φυσικά να διενεργεί (;) έρευνα για την υπόθεση Novartis χωρίς να έχει αυτοεξαιρεθεί.

Σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές οι οποίες δεν αμφισβητούνται ουσιαστικά η εισαγγελέας Διαφθοράς διαπράττει ποινικό αδίκημα καθώς στην περίπτωσή της δεν εφαρμόζεται το άρθρο 15 του ΚΠΔ, ο οποίος αναφέρει το εξής: Όλα τα δικαστικό πρόσωπα του προηγούμενου άρθρου είναι εξαιρετέα, αν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού του άρθρου αυτού ή αν προκάλεσαν ή προκαλούν υπόνοιες μεροληψίας, δηλαδή αν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανώς δυσπιστία για την αμεροληψία τους”.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η κα Τουλουπάκη θα έπρεπε να είχε (αυτό) εξαιρεθεί καθώς τη στιγμή που γράφονται οι συγκεκριμένες γραμμές ελέγχεται για την φυσική αυτουργία της αποκαλούμενης “σκευωρίας Novartis”. Noμικοί κύκλοι μάλιστα χαρακτήριζαν “απαράδεκτη” την παραμονή της στην έρευνα ενώ επεσήμαναν ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα ο κ. Βασίλης Πλιώτας οφείλει να λάβει δραστικές αποφάσεις. Αυτά σε δικαστικό επίπεδο καθώς σε πολιτικό οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο προκαλούν ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον.

Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας και ο “αναπληρωτής” 

Όπως είχε αποκαλύψει το ereportaz.gr βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τον οποίο έφερε προς ψήφιση ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο προτού απαγκιστρωθεί από την εξουσία, οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν είχαν καμία αρμοδιότητα ελέγχου πολιτικών προσώπων (υπουργών, υφυπουργών). 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz.gr τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής “πιέστηκαν” αλλά δεν τόλμησαν να δώσουν την συγκεκριμένη εξουσία στην εισαγγελία Διαφθοράς η οποία την έλαβε από την απόφαση της Προανακριτικής-φούσκα να επιστρέψει τον φάκελο με τα 10 πολιτικά πρόσωπα στην τακτική Δικαιοσύνη. Γι αυτό το λόγο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 27 Ιουνίου προσέθεσε στις αρμοδιότητες των εισαγγελέων Διαφθοράς τις λέξεις “υπουργοί και υφυπουργοί”. 

Ωστόσο η συγκεκριμένη ΠΝΠ δεν θα είχε καμία αξία σε περίπτωση που δεν επικυρωνόταν εντός 40 ημερών από τη Βουλή, κάτι το οποίο και δεν συνέβη καθώς ήταν πάγια η θέση της Νέας Δημοκρατίας να μην επικυρώσει καμία από τις πράξεις που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι συνέβη όμως στη συνέχεια; Στις 8 Αυγούστου 2019, επί Νέας Δημοκρατίας, έρχεται προς ψήφιση ο Νόμος 4623/19 ο οποίος ουσιαστικά ως προς την δυνατότητα των εισαγγελέων Διαφθοράς να ελέγχουν υπουργούς και υφυπουργούς επαναλαμβάνει όσα κατέγραφε η ΠΝΠ του ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο 96 είναι σαφές καθώς αναφέρει: “Στην παράγραφο 3 του άρθρου 35 πριν από τη λέξη “βουλευτές” προστίθενται οι λέξεις “υπουργοί, υφυπουργοί”. 

Μάλιστα στο άρθρο 97 ξεκαθαρίζεται ότι αποτελεί μεταβατική διάταξη καθώς κατ΄εξαίρεση “η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 35,36 ΚΠΔ” αναστέλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Και ότι μέχρι τότε ισχύουν οι αρμοδιότητες του εισαγγελέα Διαφθοράς όπως ίσχυαν βάσει του Νόμου 4022/2011. 

Δείτε το Νόμο

Σε απλά ελληνικά, όπως εξηγούν, ανώτατες δικαστικές πηγές με τον συγκεκριμένο Νόμο η Ελένη Τουλουπάκη έχει τη δυνατότητα από σήμερα να διενεργεί και με το έλεγχο για πολιτικά πρόσωπα όπως τους κκ Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο για τους οποίους η υπόθεση της Novartis παραμένει ακόμη ανοικτή. 

Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει να έχει τη διάθεση να αποκαλυφθεί μια υπόθεση η οποία απότι φαίνεται ακουμπά παραδικαστική και παρακρατική λειτουργία, φαίνεται από την άλλη να παρέχει “νομικό άσυλο” στην ελεγχόμενη κα Τουλουπάκη για την συνέχιση της έρευνας της. Μια απλοϊκή εξήγηση η οποία θα μπορούσε να δοθεί είναι ότι σε περίπτωση αφαίρεσης της δικογραφίας από την εισαγγελέα Διαφθοράς θα δινόταν το μήνυμα ότι “κάτι φοβάται ή κάτι θέλει να συγκαλύψει”. 

Όμως από τη στιγμή που η διαφαινόμενη βούληση είναι να χυθεί “άπλετο φως” και ήδη ερευνάται ο ρόλος του ηθικού αυτουργού (Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) είναι τουλάχιστο ανόητο να θεωρούν ορισμένοι -εντός ΝΔ- ότι ενδεχομένως μπορεί να μείνει εκτός κάδρου η φερόμενη ως αυτουργός Ελένη Τουλουπάκη, ανεξαρτήτως της καταγωγής της. Και φυσικά να παραμένει έστω και με “ψαλιδισμένα” τα φτερά στην εισαγγελία Διαφθοράς καθώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί αναπληρωτής εισαγγελέας Διαφθοράς ο οποίος πάντως θα είναι υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Διαφθοράς, δηλαδή της ιδίας! 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ