Ένα κορυφαίο θέμα για την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, το οποίο ταλανίζει και προβληματίζει επί χρόνια τον δημόσιο διάλογο και αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος, τέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα.
Το Σώμα γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ, όσον αφορά δηλαδή στην επίδραση που θα έχουν τα έργα αυτά στο περιβάλλον της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την προτεινόμενη Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της ΠΔΕ να αποτιμάται ότι θα συμβάλει προς τη θετική κατεύθυνση στην πλειονότητα των περιβαλλοντικών τομέων.
«Είναι ένα από τα τελευταία βήματα πριν την ολοκλήρωση μιας κοπιαστικής διαδικασίας που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή εκ μέρους των Δήμων, όμως με την άριστη συνεργασία όλων υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Η διαδικασία αυτή είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών μας, ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή που από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, αναγνωρίσαμε την κρισιμότητα του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, μπήκαμε μπροστά, δε φοβηθήκαμε και σχεδιάσαμε βάσει της κείμενης Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Και συνέχισε χαρακτηριστικά ο Απ. Κατσιφάρας: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει την υποχρέωση και επιτελεί στο ακέραιο το έργο της και μέσα από τη διαβούλευση θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας» και κατέληξε: «Ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι μια πυξίδα, ένα πλαίσιο ρεαλιστικό και φιλόδοξο με δυναμική και προτεραιότητες. Πρέπει να κάνουμε μία ύστατη προσπάθεια μαζί για να απαλλαγούμε πλέον από τη γάγγραινα αδυναμίας να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Υφαντής επεσήμανε πως «στο στρατηγικό επίπεδο περιβαλλοντικής εκτίμησης, είναι εμφανείς οι θετικές επιπτώσεις απ’ την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου, καθώς τα προτεινόμενα έργα αποτελούν έργα επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης αποβλήτων και εν γένει εξασφαλίζουν τη συστηματικά ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με τους άξονες του νέου».
Την τεχνική παρουσίαση της ΣΜΠΕ, βασικό κομμάτι της οποίας αποτελεί ο ΠΕΣΔΑ, έκανε ο μελετητής.
Διαβάστε επίσης: