Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Περικοπές και «ομογενοποίηση» κύριων – επικουρικών συντάξεων

Περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό και ομογενοποίηση των κανόνων σε κύρια και επικουρική ασφάλιση περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου. Ο νέος υπουργός Εργασίας συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ και εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, περιέγραψε τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, αμέσως μετά την επιδιωκόμενη συμφωνία.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, τόσο για το «προαπαιτούμενο» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όσο και για τα «καυτά» εργασιακά θέματα και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, γνωρίζοντας ότι αναμένεται να λάβει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου σε εκπροσώπους του ΚΚΕ, ότι οι συνέπειες της κρίσης θα επιβάρυναν ακόμη κι ένα τέλειο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο άλλωστε η Ελλάδα δεν διαθέτει.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο υπουργός, εκφράζοντας τις προσωπικές του σκέψεις, τις οποίες δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει ούτε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα που μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει τη βασική σύνταξη, η οποία δεν θα είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας. Σε αυτήν, θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές. Με δεδομένες, δε, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν θα αφορούν καμία σύνταξη μέχρι τα 1.000 ευρώ. Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 1.000 και θα είναι μεγαλύτερες όσο το ποσό της σύνταξης αυξάνεται. Βέβαια, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια αυτά πρέπει να τα επεξεργαστούν αναλογιστές, προκειμένου να μετρηθούν και να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων περικοπών στο σύστημα, καθώς δεν μπορεί τα θέματα αυτά να αντιμετωπίζονται σε θεωρητικό επίπεδο.

Καθώς μάλιστα ο υπουργός δεν παρουσίασε στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά τις προσωπικές του σκέψεις για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που πρέπει να θεσμοθετηθεί έως τον Οκτώβριο, υπήρξαν και παρερμηνείες. Έτσι, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών του ΠΑΜΕ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, κάτι που κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευδαν.

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, ο βηματισμός στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες φαίνεται πως «κλειδώνει» κάπου μεταξύ της πρότασης των θεσμών και της ελληνικής, με τους 50άρηδες να οδηγούνται σε αυξήσεις ορίων της τάξης των 5 ετών. Στα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η έναρξη των διαβουλεύσεων τον Σεπτέμβριο, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την ψήφιση δύο σχεδίων νόμου, ένα για τις συλλογικές συμβάσεις και ένα για τα υπόλοιπα θέματα (ομαδικές απολύσεις – συνδικαλιστικός νόμος). Οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις μόνο για την άμεση κατάργηση της διάταξης με την οποία παρατάθηκε η διάρκεια της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων. Ζητούν δε, στη διαπραγματευτική ομάδα να συμμετέχουν ο ΙΟΒΕ και η ΤτΕ. Να σημειωθεί ότι μελέτη της ΤτΕ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, εκτιμά ότι οι αυξήσεις των ελάχιστων μισθών μειώνουν την απασχόληση και υποστηρίζει ότι στη σημερινή συγκυρία, προτεραιότητα πρέπει να έχει η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όσο για τις συζητήσεις που αφορούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ελληνική πλευρά που εκφράζει ενστάσεις για την καθολική εφαρμογή του θεσμού, έχει καταθέσει πρόταση, στην οποία προτείνει για το 2016 την επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του, σε συνδυασμό με μέτρα όπως η κάρτα σίτισης και η επιδότηση ρεύματος και ενοικίου.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ