Σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένονται μεταξύ άλλων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και 30.000 άτομα που έχουν αποβιώσει.
Φαίνεται λοιπόν πως η αποχή από τις εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι το μόνο ανησυχητικό φαινόμενο!
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περίεργα του εκλογικού σώματος, τα οποία προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, στους εκλογικούς καταλόγους παραμένουν εγγεγραμμένοι περίπου 30.000 θανόντες. Ο λόγος είναι ότι 70.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το Μάιο του 2013 έως και το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά μόνο 40.000 από αυτούς έχουν διαγραφεί από τους καταλόγους, καθώς οι δήμοι δεν έχουν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο.
Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχε προσέλθει στις κάλπες το 63% από τους 9.950.000 που ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Φέτος, σε αυτούς υπάρχουν 9.890.854 ψηφοφόροι. Ομως, από αυτούς οι 1.129.140 είναι άτομα ηλικίας 71-80 ετών, ενώ άλλοι 1.092.020 είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν υπερβεί τα 70 έτη, άρα είναι λογικό ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα προσφύγουν στις κάλπες.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως και οι εκλογικοί κατάλογοι επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο. Παρότι έως την ηλικία των 61 ετών ο αριθμός των ανδρών εκλογέων είναι μεγαλύτερος των γυναικών, στις μεγαλύτερες ηλικίες οι γυναίκες εκλογείς είναι περισσότερες.
Παράλληλα, εξαιρετικά αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή των Ελλήνων ομογενών στις εκλογές, οι οποίοι είναι περίπου ένα εκατομμύριο. Οσον αφορά τους αλλοδαπούς πολίτες, η εκλογική περιφέρεια της Δωδεκανήσου είναι εκείνη με τους περισσότερους εγγεγραμμένους πολίτες της ΕΕ (2.341), με τα Χανιά (1.872) να ακολουθούν. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ξένων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1.482) που είναι καταγεγραμμένοι στην εκλογική περιφέρεια του Υπολοίπου Αττικής. Ωστόσο, ως ποσοστό οι περισσότεροι ξένοι πολίτες της Ε.Ε. διαμένουν (όπως φαίνεται από τους καταλόγους) στις Κυκλάδες, όπου έχουν καταγραφεί 944, σε σύνολο όμως μόλις 125.447 εκλογέων.