Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Περίπου 63.500 οι νεκροί στους εκλογικούς καταλόγους της Κύπρου

Συνολικά 63.500 Κύπριοι που πέθαναν από το 2000 είναι καταχωρημένοι στον εκλογικό κατάλογο ως πολίτες που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκάστοτε εκλογές ενώ άλλοι που είναι καταχωρημένοι ως νεκροί ενίοτε «αναστήνονται» κατά τις εκλογές όταν πάνε στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν.

Αυτό δήλωσε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος απέδωσε την όλη εικόνα στην κακή κατάσταση που βρίσκεται το αρχείο πληθυσμού.

“Το αρχείο πληθυσμού το 2000 κτίστηκε χρησιμοποιώντας πρώτα τον ηλεκτρονικό κατάλογο των εκλογών και στην συνέχεια σε εκείνο το αρχείο ήρθαν και προστέθηκαν στοιχεία από το αρχείο ταυτοτήτων χωρίς τότε να ελεγχθεί εάν οποιοσδήποτε από εκείνους που καταχωρούνταν με βάση τα στοιχεία ταυτότητας τους ήταν εν ζωή ή όχι”, σημείωσε.

Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, ήταν να καταχωρηθούν οι θανόντες κατά το αρχείο θανάτου αλλά τα τότε πιστοποιητικά θανάτου δεν είχαν πάνω τον αριθμό δελτίου ταυτότητας του πολίτη και ως εκ τούτου εντοπίστηκαν προβλήματα.

“Για παράδειγμα σε μια κοινότητα πέθανε με βάση το πιστοποιητικό θανάτου ο Ανδρέας Ανδρέου. Σε εκείνη την κοινότητα όμως μπορεί να υπήρχαν 5-10 άτομα με το ίδιο ονοματεπώνυμο. Όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα και υποχρεωτικά δεν προχώρησαν να καταχωρήσουν τους θανάτους και όσοι καταχωρήθηκαν τότε σταδιακά βρίσκαμε τα προβλήματα μπροστά μας”, είπε.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι “κάποια φορά στις εκλογές είχαμε αναστήσει πάρα πολύ κόσμο που λανθασμένα καταχωρήθηκε ως θανών στο σύστημα και ακόμα μέχρι τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές αναστήσαμε δύο πολίτες της Δημοκρατίας που φαίνονταν στο σύστημα ως θανόντες οπότε ως θανόντες είχαν διαγραφεί και από τον εκλογικό κατάλογο”.

Δυστυχώς, συμπλήρωσε, ο τρόπος που δημιουργήθηκε το αρχείο πληθυσμού ήταν τέτοιος που αυτή την στιγμή το αρχείο πληθυσμού για τους Ελληνοκύπριους δείχνει ότι 755.147 με βάση στοιχεία στις 5/3/2014 είναι ηλικίας 18 χρόνων και άνω και είναι ζώντες πολίτες στο σύστημα.

“Ομως για να δώσω ένα δείγμα του προβλήματος από αυτές τις 755. 147 ανθρώπους, 63.500 είναι πολίτες πάνω των 100 χρόνων το οποίο είναι εκτός πραγματικότητας”, κατέληξε.

 

Πηγή:24h.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ