Περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όσο και για δημοσιονομικά ζητήματα, ζήτησε από την Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό.
Οι Θεσμοί, εφόσον έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν, θα μεταβούν στην Αθήνα, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ στάθηκε και στη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.
Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δε γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι Θεσμοί.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα μετά το καλοκαίρι.
Ακόμη, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα, αρκεί να συμφωνηθούν ορισμένα ζητήματα.
Υπογράμμισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αποδοχή από την Αθήνα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι.
Την ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος στο ασφαλιστικό υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα, προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.
«Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα.
Κάλεσε δε σε ταχεία πρόοδο και διατήρηση του καλού κλίματος για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα να διατηρήσει τον “δρόμο” των μεταρρυθμίσεων – επιτεύχθηκαν πολλά – στόχος η πρώτη αξιολόγηση», είπε ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό.
Τέλος, επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ».
Στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις, στάθηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο.
Τόνισε δε ότι η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως καταβληθεί.
Όπως εξήγησε, από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δε χρειάζεται τελικά να καταβληθούν.