Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πετάει ο ένας το… μπαλάκι στον άλλο για τις “αμαρτωλές” λίστες

Προέκυψαν πολύ σοβαρά ερωτηματικά από το έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το οποίο “αφαιρείται” από το ΣΔΟΕ ο έλεγχος μεγάλων και σημαντικών υποθέσεων (όπως: λίστα LAGARDE, λίστα Λουξεμβούργου, ακίνητα Λονδίνου και άλλα…) και με το πρόσχημα ότι κινδυνεύουν να παραγραφούν, ο έλεγχος μεταφέρεται… στις κατά τόπους εφορίες! Ο ένας πετά το μπαλάκι στον άλλο επί της ουσίας! Και αυτό για να μην… χρεωθεί κανείς την παραγραφή.

Σύμφωνα με το επίμαχο εσωτερικό έγγραφο του ΣΔΟΕ, υποθέσεις που χειρίζονται οι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του και έχουν ορίζοντα παραγραφής την 31η/12/2013, πρέπει να μεταφερθούν τάχιστα στις οικείες ΔΟΥ, με το σκεπτικό ότι αυτές μπορούν να διατάξουν παράταση της παραγραφής κατά δύο επιπλέον χρόνια (βάσει του νόμου 4141/2013).

Έτσι φαίνεται να αποδυναμώνεται ο ασκούμενος έλεγχος, αφού οι εφοριακοί ελεγκτές των ΔΟΥ δεν είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) θεσμικά οπλισμένοι να διεξάγουν έρευνες με τις ίδιες εξουσίες που έχουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ (πχ άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κλπ).

Παρόλα αυτά, προκαλεί απορία εάν και γιατί δεν θα μπορούσε το ΣΔΟΕ να επιτύχει επίσης την ίδια παραγραφή, αλλά και γιατί ορισμένες από τις υποθέσεις που τελούν προς έρευνα αφέθηκαν να πλησιάσουν στην παραγραφή. Εάν δηλαδή το ΣΔΟΕ δεν μπόρεσε να φτάσει σε αποτέλεσμα εδώ και 1-2 χρόνια για τις λίστες αυτές, πώς θα μπορούσαν απλοί εφοριακοί υπάλληλοι να τις ολοκληρώσουν μέσα σε 1-2 μήνες πριν παραγραφούν.

Επιπλέον γεννάται θέμα και για το εάν υπάρχει καν η ευχέρεια παράτασης της παραγραφής τέτοιων υποθέσεων, αφού η Τρόικα έχει απαιτήσει να σταματήσει από φέτος η διελκυνστίδα των ατέρμονων παρατάσεων παραγραφής, που συστηματικά δίνει το υπουργείο Οικονομικών εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος, εάν δεν ολοκληρωθούν οι έρευνες εντός 3 μηνών από το ΣΔΟΕ, οι υποθέσεις να «ταφούν» για πάντα, εάν η Τρόικα αντιδράσει στην προοπτική της παράτασης των ελέγχων για άλλα δύο χρόνια, όπως αναφέρει το εν λόγω εσωτερικό έγγραφο του ΣΔΟΕ.

Το πρόβλημα έγκειται, όπως όλα δείχνουν, στο γεγονός ότι η διερεύνση των υποθέσεων αυτών είναι δαιδαλώδης και καθυστερεί,επειδή υπάρχουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί σε κάθε υπόθεση. Με το σκεπτικό αυτό πάντως και ο κ.Στουρνάρας, σε τηλεοπτική συνένετυξή του χθες βράδυ, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν να κινούνται ταχύτερα οι διαδικασίες ακόμα και με προσωρινά ευρήματα αν εντοπιστούν πχ 2 ή 3 λογαριασμοί με ύποπτες και αδιαφανείς, έστω και αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλους όπως κανονικά απαιτείται.

Από την άλλη, εκπρόσωποι των εφοριακών υπαλλήλων εκφράζουν τη ενόχλησή τους επειδή το ΣΔΟΕ αφέθηκε υποστελεχωμένο και χωρίς μηχανογραφική υποστήριξη να επιχειρεί να φέρει σε πέρας την έρευνα για χιλιάδες υποθέσεις, με προφανή κίνδυνο παραγραφής λόγω παρελεύσεως χρόνου. Αντίστοιχα όμως και οι ΔΟΥ που τελούν ακόμα υπό συγχώνευση ή κατάργηση, δεν έχουν την πολυτέλεια να δράσουν άμεσα, εκτός αν πετύχουν την διετή παράταση της παραγραφής και εφόσον ενισχυθούν με νομικές αρμοδιότητες που σήμερα δεν έχουν οι ελεγκτές τους.

Πάντως, κριτική στον κ.Στουρνάρα για το θέμα έκανε και ο Απόστολος Κακλαμάνης στη Βουλή με ερώτηση του, κάτι που σας αναφέραμε νωρίτερα από το e-reportaz.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ