Πέθανε, σε ηλικία 95 ετών, ο διάσημος Αμερικανός φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτης Έλιοτ Έργουιτ, ο οποίος κατέγραψε για έξι δεκαετίες λεπτομέρειες της ζωής στην Αμερική.
Πέθανε «ήσυχα στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του» αναφέρει σε ανακοίνωση το πρακτορείο Magnum, του οποίου ήταν μέλος από το 1953 και πρόεδρος του για τρία χρόνια τη δεκαετία του 1960.
Γεννημένος στο Παρίσι από Ρώσους γονείς, ο Έλιοτ Έργουιτ μετακόμισε στις ΗΠΑ ως παιδί.
Κατέγραψε σημαντικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένης της περιβόητης διαμάχης το 1959 μεταξύ του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και του Σοβιετικού πρωθυπουργού Νικήτα Χρουστσόφ.
Το 2017, στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση της Ρωσίας, μίλησε στο BBC για το πώς ήταν να βλέπεις δύο παγκόσμιους ηγέτες να διαφωνούν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Έργουιτ ήταν γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απεικονίζουν τους δρόμους της πόλης, καθώς και για φωτογραφίες δημοσίων προσώπων, του προέδρου των ΗΠΑ Τζον. Φ. Κένεντι, των ηθοποιών Μαρλέν Ντίτριχ, Μέριλιν Μονρόε και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.
Οι φωτογραφίες που τον έκαναν ξεχωριστό
Απαθανάτισε σημαντικές στιγμές, όπως τον περιβόητο καυγά το 1959 μεταξύ του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και του σοβιετικού πρωθυπουργού Νικήτα Χρουστσόφ.
Το 2017, στην εκατονταετηρίδα από την Οκτωβριανή Επανάσταση της Ρωσίας, μίλησε στο BBC για το πώς ήταν να παρακολουθείς τον καβγά δύο παγκόσμιων ηγετών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Έκαναν φιγούρα, έπαιζαν για το κοινό τους», είπε για τη στιγμή αυτή.
Εκτός από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, ο Έργουιτ ήταν γνωστός για την αποτύπωση της θλίψης (η Τζάκι Κέννεντι στην κηδεία του συζύγου της), των ζώων (ιδίως των σκύλων όπως προαναφέρθηκε) και των σημαντικών πολιτιστικών στιγμών.
Το 1960, σε ηλικία 32 ετών, τράβηξε φωτογραφίες για το κλασικό γουέστερν «The Misfits» μια ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Μέριλιν Μονρόε, Μοντγκόμερι Κλιφτ και Κλάρκ Γκέιμπλ. Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν επιτόπου στην έρημο της Νεβάδα, δείχνουν τους τρεις διάσημους ηθοποιούς να γελούν και να συνομιλούν.
Σε μια αναφορά για τη ζωή του, το Magnum δήλωσε ότι ο Έργουιτ θα μείνει στη μνήμη επειδή «αναζητούσε τις πιο παράλογες και γοητευτικές στιγμές της ζωής». «Ήταν η σταθερή πεποίθηση του Erwitt ότι η φωτογραφία πρέπει να μιλάει στις αισθήσεις και τα συναισθήματα και όχι στη νόηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Magnum πρόσθεσε ότι «θα προστατεύσει με υπερηφάνεια την εμπνευσμένη κληρονομιά του» τονίζοντας πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία της τέχνης και της φωτογραφίας.
Μια συλλογή έργων του Έργουιτ εκτίθεται στο La Sucrière στη Λυών της Γαλλίας μέχρι τον Μάρτιο του 2024.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρωσία: Διάταγμα Πούτιν για την αύξηση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων