Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πέτρος Φιλιππίδης: Με κατηγορούν για πράγματα που σιχαινόμουν

Για πρώτη φορά σχεδόν δέκα μήνες από την έναρξη της δίκης του ο ηθοποιός, Πέτρος Φιλιππίδης, το πρωί της Δευτέρας (09/01), στάθηκε ενώπιον των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων προκειμένου να απολογηθεί.

Καθισμένος σε καρέκλα ξεκίνησε την απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης με την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να ρωτά αν είναι καλά στην υγεία του και αν χρειάζεται να καθίσει για να απολογηθεί.

Πρόεδρος: Ήρθε η ώρα να μιλήσετε. Θα σας ακούσουμε με προσοχή. Αν δεν αισθανθείτε καλά οποιαδήποτε στιγμή να μας το πείτε.

Φιλιππίδης: Όπως καταλαβαίνετε, είναι παρά πολύ δύσκολο. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση στα 60 μου χρόνια. Άδικα. Με λένε Πέτρο Φιλιππίδη και ότι έχει μείνει από αυτό. Γεννήθηκα το 1962, αλλά η μητέρα μου με έγραψε το 1963 για να κερδίσω χρόνια. Θα μιλήσω για τη ζωή μου. Αν σε κάποιους φαίνεται αστεία δεν με πειράζει. Θα μιλήσω από την καρδιά μου. Μιλώντας για το ήθος και τον χαρακτήρα μου δεν ξέρω αν μιλώ για μένα. Έχω κατηγορηθεί για πράγματα που πάντα σιχαινόμουν. Δεν είμαι καλός στο λόγο…

Πρόεδρος: Είχατε πάντα ένα κείμενο. Εδώ είναι η πραγματική ζωή.

Φιλιππίδης: «Δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο. Η ζωή μου καταστράφηκε. Ο ίδιος καταστράφηκα. Η προσωπική μου ζωή. Η οικογενειακή μου ζωή. Οικονομικά είμαι κατεστραμμένος. Εξαιτίας της δικής μου καταστροφής, καταστράφηκαν και οι γύρω μου. Όσο σκεφτόμουν τη ζωή μου μέσα στη φυλακή, σκεφτόμουν ότι μεγάλωσα με γυναίκες. Γεννήθηκα στην Σοφοκλέους. Εκείνη την εποχή ήταν η περιοχή με τα μπουρδέλα. Εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτές τις γυναίκες. Έπαιζα εκεί με τους φίλους μου. Τους μιλούσαμε. Είχα πάντα μια βαθιά εκτίμηση, αγάπη και θαυμασμό γι’ αυτές. Όχι μόνο γι’ αυτές. Για όλες τις γυναίκες», ανέφερε ο ηθοποιός.

 

Πέτρος Φιλιππίδης: Η αναφορά του στη Λένα Δροσάκη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης στη συνέχεια της δίκης ανέφερε τα εξής προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου: «Θα σας πω ένα περιστατικό για να καταλάβετε τι είναι για μένα το θέατρο. Πιθανόν να καταλάβετε κάποια πράγματα για μένα. Έχουν μιλήσει άνθρωποι για μένα που δεν με ξέρουν. Με είπαν μ@λ@κ@, με είπαν βιαστη. Δεν είμαι βιαστής. Δεν έχω λόγο να είμαι. Με είπαν ελεεινό και τρισάθλιο. Τη θυμάμαι την κυρία αυτή. Ούτε που την είχα δει άλλη φορά στη ζωή μου. Είπε αυτή η κυρία… σε αυτή τη δίκη ο αέρας είναι λαλίστατος. Όλα έχουν ακουστεί στον αέρα! Δεν ειπώθηκε ποτέ ένα όνομα! Είπε λοιπόν ότι κυκλοφορούσε στο χώρο ότι είμαι ελεεινός και τρισάθλιος» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να περάσω ούτε απ’ έξω από το θέατρο! Τελείωσα με αυτό τον χώρο! Δεν με πειράζει. Με πειράζει που με λένε βιαστή! Η κυρία Δροσακη ήρθε και είπε ότι ξέρει και για άλλο βιασμό! Αλλά όταν απειλήθηκε με μήνυση το, πήρε πίσω. Τα αυτιά μας όμως το άκουσαν!».

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα παιδικά του χρόνια και στο πώς οδηγήθηκε στο θέατρο, ο Πετρος Φιλιππίδης εξιστόρησε πως μια καθηγήτρια στο σχολείο ανακάλυψε το ταλέντο του ενώ σημείωσε πως έχει παλέψει για τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων.

«Μια καθηγήτριά μου στο σχολείο είχε διακρίνει το ταλέντο μου. Ήμουν ένα παιδί χαρούμενο, προσφιλές, έκανα αστεία με τις παρέες μου. Η καθηγήτρια αυτή πριν μερικές ημέρες μου έστειλε μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης. Έτσι αποφάσισα να πάω στο θέατρο. Δεν είμαι παιδί του Πολυτεχνείου αλλά έζησα το Πολυτεχνείο. Ξέρω τι είναι όλο αυτό. Είμαι ένας άνθρωπος που πάλεψε για τα δικαιώματα των ανθρώπων, των φοιτητών, των μαθητών. Έχω φάει πολύ ξύλο σε άγριες εποχές», είπε ο κατηγορούμενος ηθοποιός και συνέχισε λέγοντας πώς οδηγήθηκε στο Θέατρο Τέχνης.

«Εκνευρίζονται όταν λέμε ότι είναι μεθοδευμένο και οργανωμένο. Αφού είναι. Αυτό που βλέπω εδώ είναι, ότι ούτε εδώ τους βγαίνει επί δέκα μήνες τώρα. Πως να τους βγει; Ήρθε η πρώτη καταγγέλλουσα και έχει πει 15 διαφορετικές εκδοχές του βιασμού, τον πρώτο τον ξέχασε, πως γίνεται αυτό να τον ξεχάσει; Την θυμάμαι αμυδρά μέσα στο θέατρο να πηγαινοέρχεται. Άρχισε να γίνεται πιεστική σε ό, τι αφορά τη σχέση μας. Μου ζήταγε να την σηκώνω στο μάθημα να κάνει κομμάτια. Εμένα δε μου άρεσε αυτό. Δεν ήθελα να εκτίθεμαι. Την απέφευγα όσο μπορούσα, μιλούσα με όλα τα παιδιά. Μετά άρχισαν να αυξάνονται οι επισκέψεις στο θέατρο. Η συχνότητα ήταν άνευ προηγουμένου, σχεδόν κάθε ημέρα. Την έβλεπα πιο συχνά διότι εμφανιζόταν και σε μένα στο θέατρο πιο συχνά. Το καμαρίνι της μητέρας της είναι στο κάτω όροφο στο θέατρο Μουσούρη. Σε συναδέλφους απαντούσε με προκλητικότητα από όσων γνωρίζω. Εγώ από ευγένεια δεν έλεγα τίποτα. Όμως κάποια στιγμή διαμαρτυρήθηκα. Είπα δε θέλω άσχετους στο θέατρο. Μετά υπήρξε διακοπή λόγω ατυχήματος που είχα» είπε ο ηθοποιός.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο κατηγορούμενος ξέσπασε και κατά της ηθοποιού Μαριανας Τουμασατου για δηλώσεις της σε βαρος του. «Θα μου πει η κυρία Τουμασάτου τι είμαι και η φίλη της πρώτης καταγγέλλουσας που ήρθε εδώ; Είμαι άπιστος ναι. Βιαστής δεν είμαι. Είμαι νευρικός κλπ Δεν έχω βρίσει ποτέ. Ο γιός μου το Καλοκαίρι δούλεψε γκαρσόνι και το έκανε και πολύ καλά μάλιστα. Είναι μέσα στους 10 καλύτερους νέους ηθοποιούς. Από αυτά που έβγαλε μου έστειλνε και εμένα 10 ευρώ για να φάω κάτι παραπάνω. Ξέρετε τι είναι η φυλακή; Ερχόμουν με χειροπέδες και οι μόνοι που νοιάζονταν για μένα, γιατί ήξεραν που πάω ήταν οι φρουροί στην κλούβα. Η φυλακή σου σταματάει το μυαλό, λιώνεις. Η γυναίκα αυτή που δεν της ήμουν πιστός ερχόταν το επωί στη φυλακή στη Τρίπολη για να μου φέρει αυτά τα 10 ευρώ του γιου μου . Μας τελείωσαν κυρία πρόεδρε, δεν έχουμε να φάμε, μας κατέστρεψαν…» είπε συγκινημένος ο Πέτρος Φιλιππίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ